Kesihatan

Single atau 4 Bintang, Mana Yang Lebih Baik untuk Bayi?

Makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI) biasanya diberikan kepada bayi setelah berumur 6 bulan. Kerana, penyusuan susu ibu sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan si kecil.

Makanan pelengkap itu sendiri dapat dimulakan apabila si kecil menunjukkan tanda-tanda siap makan, seperti kepala tegak, mulai belajar duduk tegak tanpa pertolongan, atau bahkan berminat dengan makanan. Sebilangan besar bayi, menunjukkan tanda-tanda kesediaan pada usia 6 bulan.

Namun, mana yang lebih baik, memberikan makanan pelengkap kepada si kecil atau bintang 4 anda?

Baca juga: 4 Menu MPASI dari Kentang yang Mudah Dibuat dan Kaya dengan Nutrien

Ketahui perbezaan antara MPASI tunggal dan MPASI 4 bintang

Moms, seperti namanya, MPASI tunggal adalah menu yang hanya terdiri daripada 1 jenis bahan makanan. Manakala MPASI bintang 4 adalah menu makanan yang terdiri daripada karbohidrat, sayur-sayuran, protein sayuran, dan protein haiwan.

Dr. dr. Conny Tanjung Sp.A (K) seperti yang dilaporkan oleh Tempo.co mengatakan bahawa, empat elemen dalam makanan pelengkap 4 bintang mesti ada untuk memenuhi keperluan zat besi dan nutrien lain yang diperlukan oleh si kecil.

“Pertama, untuk menggunakan tenaga untuk menjalankan aktiviti harian. Kedua, tumbuh dan berkembang. Ketiga, menyokong metabolisme badan. Terakhir, terapi. Artinya, mempercepat proses penyembuhan ketika anda sakit, ”kata dr. Conny.

Mana yang lebih baik untuk bayi berikan terlebih dahulu?

Ibu, yang dilancarkan dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, pada awal memberi makanan pelengkap, anda harus membiarkan si kecil mencuba makanan satu persatu, dalam erti kata, memberi satu menu makanan pelengkap terlebih dahulu.

Ini dilakukan untuk melihat sama ada anak anda mempunyai alergi terhadap makanan atau tidak. Sebaliknya, tunggu 3 hingga 5 hari untuk memberikan setiap makanan baru kepada si kecil anda.

Ibu mesti tahu, ada 8 makanan yang menyebabkan alahan yang paling biasa, termasuk susu, telur, ikan, kerang, kacang tanah, kacang tanah, gandum, dan soya.

Pengenalan MPASI tunggal ini cukup untuk diberikan kepada si kecil selama lebih kurang 1 minggu. Setelah anda memperkenalkan pengenalan makanan pelengkap tunggal, anda boleh memberikan makanan lain kepada si kecil dengan memulakan pepejal 4 bintang.

Baca juga: Adakah Selamat Memberikan MPASI Kemasan Terus kepada Bayi?

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memberi makanan pelengkap kepada si kecil anda

Selain memenuhi keperluan pemakanan bayi, memperkenalkan makanan pejal juga penting untuk membantu bayi belajar makan, yaitu dengan memberi mereka pengalaman rasa dan tekstur baru dari pelbagai makanan.

Melancarkan dari halaman IDAI, ada beberapa perkara penting yang perlu anda perhatikan ketika anda mula memberikan makanan pelengkap kepada si kecil ketika berusia 6 bulan, termasuk:

  • Teruskan menyusukan bayi anda. Ini kerana, susu ibu tetap menjadi bahagian terpenting dalam diet bayi.
  • Untuk bayi yang berumur 6 bulan, anda harus memberi makanan pelengkap 2 kali sehari.
  • Sebagai langkah awal pengenalan, anda harus memberikan 2-3 sudu makanan pekat dalam satu hidangan.
  • Apabila ibu baru mula memberi makanan pelengkap kepada anak kecil mereka, mulailah dengan memberi makanan tumbuk, yang menjadi haluskan atau bubur pekat.
  • Bayi masih dalam tahap penyesuaian, jadi anda harus bersabar. Bukan itu sahaja, anda juga tidak boleh memaksa si kecil menghabiskan makanannya, Moms.

Adakah perkara lain yang perlu diberi perhatian?

Melancarkan dari Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), ada beberapa prinsip panduan untuk pemberian makanan pelengkap yang sesuai, ini termasuk meneruskan penyusuan hingga usia 2 tahun atau lebih, sesuai permintaan si kecil.

Bukan hanya itu, penting juga untuk mengamalkan pemberian makanan yang responsif, seperti memberi makan bayi secara langsung dan menolong anak-anak yang lebih tua ketika mereka memberi makan sendiri.

Tidak ketinggalan, Moms juga harus mengamalkan kebersihan yang baik dan pengendalian makanan yang betul, Moms. Semua perkakas seperti cawan, mangkuk, dan sudu yang digunakan oleh si kecil anda mesti dibasuh dengan bersih.

Di samping itu, untuk menjaga kebersihan, anda juga mesti mencuci tangan dan si kecil sebelum makan.

Jadi, itulah beberapa maklumat mengenai makanan pelengkap tunggal dan 4 bintang yang perlu anda ketahui. Memenuhi pengambilan nutrien si kecil adalah penting. Ini berguna agar pertumbuhan dan perkembangan bayi dapat dilakukan dengan optimum.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found