Kesihatan

Jerawat di Hidung Membuat Anda Tidak Percaya? Atasi Cara Ini, Ayuh!

Mengalami jerawat memang menjengkelkan, terutama jika muncul di kawasan wajah yang mudah dilihat, seperti pada hidung.

Adakah anda mempunyai masalah dengan jerawat yang terus muncul di hidung anda? Sekiranya demikian, ternyata terdapat beberapa faktor yang menyebabkan keadaan ini, anda tahu.

Untuk mengetahui apa yang menyebabkan jerawat di hidung dan bagaimana mengatasinya, pertimbangkan ulasan berikut.

Jenis jerawat di hidung

Pori-pori di kawasan hidung umumnya lebih lebar, jadi potensi penyumbatan lebih besar. Ini boleh menyebabkan jerawat dan lebam merah yang kelihatan seperti sista.

Nah, ada 2 jenis jerawat yang sering timbul di kawasan hidung, iaitu: jeragat dan juga rosacea jerawat. Kedua-dua jenis jerawat ini mempunyai sebab dan penampilan yang berbeza.

Jerawat vulgaris dikaitkan dengan jerawat, bintik hitam, kista, dan bentuk jerawat yang lain, sementara jerawat rosacea adalah sejenis penyakit kulit yang disebut rosacea.

Jeragat

Jerawat vulgar biasanya muncul kerana pori-pori yang tersumbat. Penampilannya boleh berupa benjolan nanah, komedo, dan komedo atau komedo.

Sekiranya anda mengalami jerawat jenis ini, biasanya jerawat juga boleh muncul di kawasan muka atau badan yang lain.

Rosacea jerawat

Sementara itu, jerawat rosacea adalah subtipe rosacea dan tidak berkaitan dengan jenis jerawat yang lain. Penampilannya menyebabkan kemerahan dan pembengkakan yang meluas.

Gejala ini boleh bermula di hidung dan merebak ke kawasan muka yang berdekatan, seperti pipi. Hidung anda mungkin kelihatan membesar kerana radang, dan jerawat akhirnya boleh muncul di atas kulit yang kelihatan merah.

Baca Juga: Jenis Jerawat Yang Muncul di Wajah, Tahukah Anda?

Punca jerawat pada hidung

Terlepas dari jenis jerawat, penyebab yang paling biasa adalah akibat pori-pori tersumbat dengan minyak, kotoran, dan kulit mati yang berlebihan. Penyumbatan kemudian menjadi komedi.

Sekiranya bakteria masuk ke kulit, komedon boleh meradang dan menjadi papula (jerawat merah) atau pustula (papula berisi nanah yang kelihatan 'mudah pecah').

Lancarkan Kulit KraftBerikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan jerawat di kawasan hidung:

1. Pori-pori tersumbat

Hidung biasanya mempunyai liang yang lebih lebar dan menghasilkan lebih banyak minyak. Ini menjadikan hidung sebagai kawasan yang rawan jerawat atau rawan jerawat.

Ini berlaku disebabkan oleh pengeluaran minyak yang berlebihan dan kemasukan bakteria ke dalam liang yang tersumbat. Penyumbatan ini menyebabkan bintik hitam, putih atau hitam, dan jerawat.

2. Rambut tumbuh

Aktiviti waxingmencukur, mencukur, atau mencabut rambut wajah boleh menyebabkan rambut atau rambut di kawasan hidung tumbuh kembali ke lapisan kulit. Keadaan ini juga menjadi pencetus pertumbuhan jerawat.

3. Vestibulitis hidung

Vestibulitis hidung adalah keadaan di mana terdapat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria di bahagian depan hidung (bahagian depan rongga hidung).

Keadaan ini boleh berlaku semasa anda memilih hidung, menghembus nafas secara berlebihan, atau menusuk hidung.

Bakteria Staphylococcus (staph) boleh menyebabkan pembentukan lebam putih atau merah di dalam hidung.

4. Furuncles hidung

Furuncles hidung adalah jangkitan bakteria yang berlaku di dalam rongga hidung. Keadaan ini kadang-kadang boleh menyebabkan selulitis, jangkitan kulit yang dapat merebak ke aliran darah.

Baca juga: Adakah benar bahawa solek adalah penyebab jerawat di wajah? Inilah jawapannya

Cara mengatasi jerawat di hidung

Lalu, adakah cara paling berkesan untuk mengatasi jerawat yang muncul di hidung? Ada beberapa, tetapi yang paling penting jangan sekali-kali memerah apatah lagi berusaha memecah jerawat.

Terlalu kerap menyentuh wajah dan jerawat sebenarnya boleh memburukkan keadaan. Mari cuba lakukan beberapa petua di bawah:

1. Perhatikan jenis jerawat yang muncul

Sekiranya jerawat yang muncul di wajah anda adalah jenis jerawat vulgaris, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan:

  • Gunakan air suam dan tuala bersih untuk membilas wajah anda dan mengeluarkan minyak yang berlebihan
  • Gunakan ketulan ais untuk mengurangkan keradangan atau kemerahan
  • Sapukan salap dari farmasi yang mengandungi benzoil peroksida
  • Tampal tompok jerawat
  • Gunakan pencuci muka yang ditetapkan khas

2. Mengelupas

Pengelupasan penting untuk membantu proses pertumbuhan semula kulit. Apabila anda mempunyai jerawat di hidung, pilih bahan yang lebih mengelupas lemah lembut seperti asid salisilik, asid laktik, atau asid glikolat untuk membuka liang pori secara beransur-ansur dan lembut.

Asid Hidroksi Alpha (AHA) seperti asid glikolik dapat membersihkan jerawat hidung dengan melemahkan dan melarutkan ikatan yang menahan sel kulit mati bersama-sama dan mempercepat pergantian sel dengan bertindak pada lapisan epidermis dan kulit.

Baca juga: 7 Cara Menghilangkan Parut Jerawat Pockmarked yang Mengganggu Penampilan

3. Gunakan penjagaan kulit yang diperbuat daripada retinol

Menggunakan serum atau produk penjagaan kulit yang terbuat dari retinol pada waktu malam sangat membantu menangani pelbagai masalah kulit.

Retinol mampu mempercepat pergantian sel kulit, membantu mengembalikan kitaran kulit yang sihat dan mengurangkan jumlah kulit mati di permukaan. Keadaan beransur-ansur ini kemudian dapat mengurangkan kemungkinan pori-pori tersumbat.

Apabila digabungkan dengan rawatan oral, ia akan memberikan hasil yang luar biasa. Ini termasuk tetrasiklin yang digunakan untuk sifat anti-radang, spironolactone yang baik untuk jerawat kitaran dan anti-androgen.

Tetapi pastikan anda berjumpa doktor sekiranya anda ingin mengambil ubat oral, ya. Ini untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai jerawat? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!