Kesihatan

9 Punca Kelopak Mata Gelap yang Diketahui, Apa itu?

Mata adalah salah satu bahagian badan yang boleh mempengaruhi penampilan. Perubahan warna gelap di kawasan penutup boleh mengurangkan keyakinan diri. Penting untuk mengetahui punca kelopak mata hitam supaya anda dapat mengatasinya dengan mudah.

Jadi, apakah perkara-perkara yang boleh membuat kelopak mata kelihatan lebih gelap? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Baca juga: 5 Punca Benjolan pada Kelopak Mata & Cara Mengatasinya

Punca kelopak mata hitam

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kelopak mata gelap. Bermula dari gaya hidup yang tidak sihat, faktor genetik, hingga gejala gangguan di sekitar mata. Berikut adalah sembilan penyebab kegelapan kelopak mata yang perlu anda ketahui:

1. Faktor gaya hidup dan persekitaran

Menurut kajian klinikal, kelopak mata gelap dapat disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Bermula dari kualiti tidur yang buruk, tekanan mental, penyalahgunaan alkohol, hingga tabiat merokok. Pendedahan atau sinaran ultraviolet juga dipercayai mencetuskan keadaan yang serupa.

2. Faktor kehamilan

Semasa mengandung, wanita cenderung mengalami perubahan warna kulit di beberapa bahagian badan, termasuk kelopak mata. Melasma adalah keadaan yang paling biasa, iaitu keadaan di mana kulit menjadi hiperpigmen menjadi coklat atau kelabu.

Blotches akan muncul pada penutup, menyebabkan kawasan tersebut kelihatan lebih gelap. Terdapat peningkatan melanin, zat pigmen yang dihasilkan oleh sel kulit. Ada yang berpendapat bahawa melasma mungkin muncul semasa kehamilan kerana perubahan tahap hormon.

3. Faktor genetik

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik, faktor genetik boleh menjadi penyebab kelopak mata hitam. Keadaan ini mungkin mempengaruhi beberapa anggota keluarga yang sama.

Kelopak mata biasanya berwarna gelap semasa kecil, dan terus gelap dengan usia. Keadaan ini kadang kala menjadi lebih teruk apabila anda mengalami tekanan.

4. Kesan keradangan

Keradangan boleh menjadi penyebab kelopak mata gelap. Ekzema kronik dan reaksi alergi misalnya, boleh mencetuskan hiperpigmentasi untuk menjadikan kawasan sekitar mata menjadi lebih gelap.

Keadaan mungkin bertambah buruk apabila anda cuba menggosok dan menggaru. Pada masa yang sama, penumpukan cecair akibat reaksi alahan juga dapat membuat kelopak mata menjadi gelap.

5. Melanositosis kulit

Melanosit adalah sel di kulit yang dapat menghasilkan melanin, pigmen yang memberikan warna. Orang dengan melanositosis kulit mungkin mengalami peningkatan tahap melanosit di lapisan kulit yang disebut dermis, menyebabkan kelopak mata tampak lebih gelap.

Secara umum, seseorang yang mengalami melanositosis kulit mempunyai tompok kelabu atau kebiruan pada penutup. Keadaan ini boleh disebabkan oleh faktor kongenital atau pencetus lain seperti pendedahan cahaya matahari, perubahan hormon semasa kehamilan, dan eksim kronik.

6. Faktor saluran darah

Penipisan kulit dan kehadiran saluran darah di sekitar organ penglihatan boleh menjadi penyebab kelopak mata gelap. Keadaan ini dikenali sebagai peningkatan vaskulariti.

Doktor boleh melakukan pemeriksaan dengan meregangkan kulit penutup secara manual, untuk melihat apakah terdapat peningkatan jumlah saluran darah. Sekiranya ini adalah pencetus, maka warna kulit tidak akan pudar atau pucat ketika kulit diregangkan.

7. Kesan sampingan ubat

Sebilangan ubat sebenarnya boleh menjadi penyebab kelopak mata hitam, anda tahu. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Penutup gelap boleh berlaku sebagai kesan sampingan analog prostaglandin (latanoprost dan bimatoprost), ubat yang biasa digunakan untuk merawat glaukoma.

Ubat ini boleh menyebabkan perubahan warna penutup gelap setelah tiga hingga enam bulan penggunaan. Tidak perlu risau, keadaan akan beransur pulih apabila anda berhenti menggunakannya.

8. Faktor usia

Kelopak mata gelap boleh disebabkan oleh usia. Dengan bertambahnya usia, seseorang boleh mempunyai saluran air mata (palung air mata), yang merupakan kemurungan di kawasan bawah mata berhampiran hidung. Air mata mengalir Ia boleh berlaku akibat kehilangan lemak dan penipisan kulit di kawasan tersebut.

Baca juga: Ketahui 10 Penyakit Mata, Katarak hingga Degenerasi Makula

9. Bengkak di sekitar mata

Bengkak boleh menjadi penyebab kelopak mata gelap. Dipetik dari WebMD, Pembengkakan penutup atau kawasan di sekitarnya boleh dicetuskan oleh beberapa perkara, seperti:

  • Alahan
  • Keradangan (blepharitis)
  • Konjungtivitis
  • Herpes zoster
  • Penyumbatan kelenjar minyak (chalazion)
  • Stye
  • Jangkitan di sekitar soket mata (selulitis orbit)
  • Gangguan tiroid

Nah, itu sembilan penyebab kelopak mata hitam yang perlu anda ketahui. Walaupun secara amnya tidak berbahaya, gelap penutup mata boleh mempengaruhi penampilan. Jadi, tidak ada salahnya berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian yang betul, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!