Kesihatan

Mungkin Arahan untuk Minum, Kenali 7 Makna Logo pada Pembungkusan Dadah!

Anda mesti melihat logo pada ubat yang tertera di bungkusan, misalnya logo hijau atau biru. Setiap logo ternyata mempunyai makna yang berbeza. Biasanya logo pada bungkusan bertujuan untuk memberikan maklumat mengenai ubat tersebut.

Perubatan adalah senjata utama yang digunakan untuk merawat penyakit. Penggunaan ubat, tentu saja, tidak boleh dilakukan secara sembarangan, ini berguna untuk mengelakkan kesan sampingan yang mungkin disebabkan.

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui makna logo pada bungkusan ubat supaya kita tidak salah.

Baca juga: Adakah Bahaya Mengambil Dadah Selepas Minum Kopi? Pemeriksaan Fakta!

Kenali logo pada ubat dan maknanya

Dadah boleh dikelaskan mengikut jenis. Melancarkan Kemkes.go.id, klasifikasi ubat berdasarkan jenisnya sendiri telah dinyatakan dalam Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 917 / Menkes / X / 1993 yang kini telah diperbarui untuk menjadi Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 949 / Menkes / Per / VI / 2000.

Klasifikasi ubat mempunyai tujuan untuk meningkatkan keselamatan dan ketepatan dalam penggunaan dan keselamatan pengedaran. Berdasarkan modul yang diterbitkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia dan BPOM, berikut adalah makna logo pada ubat tersebut.

1. Logo berwarna hijau

Simbol ubat over-the-counter. Sumber gambar: //www.hipwee.com/

Lingkaran hijau dengan sempadan hitam adalah tanda ubat bebas. Logo pada ubat ini mempunyai makna ubat yang dijual bebas di pasaran dan boleh dibeli tanpa preskripsi doktor. Harap maklum bahawa ubat ini adalah ubat yang paling selamat.

2. Logo pada ubat berwarna biru

Simbol ubat over-the-counter terhad. Sumber gambar: //www.hipwee.com/

Logo pada ubat itu berbentuk bulatan berwarna biru dan mempunyai sempadan hitam. Pada dasarnya, ubat over-the-counter adalah ubat-ubatan yang dijual di kaunter dan boleh dibeli tanpa preskripsi doktor.

Ubat ini selamat untuk dimakan dalam jumlah tertentu, tetapi jika dikonsumsi berlebihan boleh membahayakan. Oleh itu, selalu perhatikan arahan penggunaan yang terdapat pada bungkusan.

Biasanya, ubat-ubatan di kaunter terhad kepada peringatan yang tertulis di bungkusan, yang berbentuk segi empat hitam dengan huruf putih. Contohnya, tanda amaran adalah:

  • P. No.1: Awas! Ubat kuat. Baca peraturan penggunaan
  • No. No.2: Awas! Ubat kuat. Hanya untuk membilas, jangan menelan
  • No.3: Awas! Ubat kuat. Hanya untuk bahagian luar badan
  • No.4: Awas! Ubat kuat. Hanya untuk membakar
  • Q. No.5: Awas! Ubat kuat. Tidak boleh diambil secara dalaman
  • No.6: Awas! Ubat kuat. Ubat buasir, jangan menelan

3. Logo berwarna merah dengan huruf K

Simbol dadah. Sumber gambar: //www.hipwee.com/

Logo pada ubat keras mempunyai simbol bulatan merah, tepi hitam, dan mempunyai huruf K di tengahnya.

Logo ini mempunyai arti ubat kuat, jadi penggunaannya mesti berada di bawah pengawasan doktor. Dalam erti kata, ubat ini hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor.

Baca juga: Senarai Antibiotik yang Digunakan untuk Merawat Jangkitan Saluran Kencing

4. Logo dengan gambar pokok

Simbol perubatan tradisional. Sumber gambar: //www.hipwee.com/

Simbol bulatan dengan sempadan hijau dan gambar pokok di dalamnya adalah logo pada ubat yang tergolong dalam kumpulan ubat tradisional atau ubat herba. Ubat dalam kumpulan ini dibuat dari bahan semula jadi, seperti dari tumbuhan.

Ubat herba itu sendiri telah digunakan secara turun temurun untuk merawat keadaan tertentu.

5. Logo ubat dengan gambar bintang

Simbol perubatan herba standard. Sumber gambar: //blog.elevenia.co.id/

Ubat herba standard (OHT) ditandai dengan lingkaran dengan sempadan hijau di mana terdapat gambar tiga bintang yang juga mempunyai warna hijau. Logo ini mempunyai makna perubatan tradisional yang telah diproses dengan teknologi tinggi.

Bukan hanya itu, proses pengeluaran OHT juga disokong oleh bukti saintifik, seperti kandungan standard bahan berguna dan telah diuji ketoksikan akut atau kronik.

6. Logo dengan gambar seperti salji

Simbol ubat Phytopharmaca. Sumber gambar: //www.hipwee.com/

Logo yang mempunyai sempadan hijau di tengahnya terdapat gambar seperti salji yang juga berwarna termasuk dalam kelas ubat phytopharmaca.

Ubat phytopharmaca adalah ubat tradisional yang berasal dari bahan semula jadi dengan proses pembuatan standard. Sama seperti OHT, ubat ini juga disokong oleh bukti saintifik dan telah diuji secara klinikal pada manusia.

Oleh kerana proses pembuatan standard, ubat ini dapat dibandingkan dengan perubatan moden.

7. Logo perubatan dengan tanda tambah

Simbol ubat dadah. Sumber gambar: //www.hipwee.com/

Dadah dalam bentuk lingkaran dengan sempadan merah dan di mana terdapat tanda tambah atau simbol pingat salib merah adalah ubat narkotik.

Ubat ini sangat berbahaya dan boleh menyebabkan kebergantungan. Oleh itu, ia hanya boleh diperoleh menggunakan preskripsi doktor dan perlu dipantau dengan teliti.

Itulah maklumat mengenai logo pada ubat tersebut. Selain Anda harus memperhatikan logo pada kemasannya, Anda juga harus memperhatikan peraturan penggunaan obat itu, ya.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!