Kesihatan

Kajian: Kes Kemurungan Kanak-kanak Berganda Kerana Pandemik COVID-19

Bagi kebanyakan kanak-kanak dan remaja, mengalami wabak COVID-19 tentunya merupakan pengalaman yang cukup berat. Sebabnya adalah kerana mereka diperintahkan untuk tinggal di rumah, menjaga jarak sosial dari rakan sebaya dan mempunyai akses terhad untuk melakukan aktiviti.

Telah diketahui melalui kajian bahawa pandemi COVID-19 telah menggandakan masalah kesihatan mental pada kanak-kanak.

Peningkatan kes kemurungan pada kanak-kanak semasa pandemik COVID-19

Selama ini, unit keluarga juga mengalami krisis, disebabkan oleh ketidakstabilan kewangan dan juga tekanan psikologi yang meningkat bagi pengasuh.

Secara bebas dan kolektif, peristiwa ini dapat menjadi pemangkin kesukaran kesihatan mental pada kanak-kanak. Berikut ini adalah penjelasan berdasarkan kajian mengenai peningkatan kemurungan pada kanak-kanak semasa pandemik.

Pada awal pandemi, kanak-kanak dan remaja adalah kumpulan yang berisiko paling rendah untuk masalah perubatan dan komplikasi dari COVID-19. Dan sekarang, lebih dari satu tahun berlakunya wabak itu, mereka muncul sebagai mangsa krisis global yang tidak kelihatan.

Pandemik ini telah menjadi keadaan kecemasan untuk kesihatan mental kanak-kanak dan remaja

Ramai doktor dan pengamal kesihatan kanak-kanak memberi perhatian kepada krisis kesihatan mental kanak-kanak dan remaja.

Baru-baru ini, badan kebajikan kanak-kanak kebangsaan Children First Canada mengisytiharkan #codePINK, istilah yang biasa digunakan dalam persekitaran penjagaan kesihatan untuk menandakan keadaan darurat pediatrik.

Banyak hospital kanak-kanak telah melaporkan peningkatan kemasukan 100% untuk masalah kesihatan mental, peningkatan lebih daripada 200 peratus kemasukan untuk penggunaan dadah dan cubaan membunuh diri.

Dan melaporkan bahawa 70 peratus kanak-kanak dan remaja telah menunjukkan bahawa wabak tersebut telah mempengaruhi kesihatan mental mereka.

Hasil penyelidikan mengenai peningkatan jumlah kes kemurungan pada kanak-kanak semasa pandemik

Pasukan penyelidik psikologi berusaha untuk memahami keadaan kesihatan mental kanak-kanak semasa di dunia secara lebih baik, setahun selepas wabak itu.

Ringkasan penyelidikan ini, diterbitkan dalam Pediatrik JAMA, menunjukkan bahawa secara global, satu dari empat orang muda mengalami gejala kemurungan yang meningkat secara klinikal, sementara satu dari lima orang mengalami gejala kecemasan yang meningkat secara klinikal.

Angka ini lebih membimbangkan jika dibandingkan dengan perkiraan pra-pandemik, yang hampir dengan satu dari 10 remaja yang secara klinikal telah meningkatkan kegelisahan dan kemurungan.

Ini menunjukkan bahawa kesukaran kesihatan mental orang muda cenderung berlipat kali ganda semasa COVID-19.

Tekanan kesihatan mental kanak-kanak dan remaja dapat berterusan dalam jangka masa panjang

Apabila melihat lebih mendalam mengenai kes-kes kemurungan yang dialami oleh remaja, didapati bahawa selaras dengan data pra-pandemik remaja perempuan yang lebih tua berisiko lebih besar untuk mengalami kesulitan dengan kemurungan dan kegelisahan.

Ia juga mendapati bahawa masalah kesihatan mental lebih sering terjadi ketika wabak itu berlanjutan.

Ini menunjukkan bahawa seiring dengan berlakunya pandemi, seiring dengan langkah keselamatan kesihatan awam seperti penutupan sekolah, dan jarak sosial, gejala kecemasan dan kemurungan yang signifikan secara klinikal juga meningkat.

Keadaan ini menunjukkan bahawa kanak-kanak dan remaja di seluruh dunia sedang menghadapi masalah kesihatan mental, dan gejala mereka semakin teruk ketika pandemi berlanjutan.

Apa yang boleh dilakukan untuk menolong kanak-kanak dan remaja?

Seperti yang dilaporkan dari halaman Perbualan, penyelidik dan ahli psikologi tertanya-tanya adakah kesukaran kesihatan mental pada belia akan berlanjutan untuk tahun-tahun akan datang.

Adakah penurunan kesihatan mental mereka akan menjadi salah satu kesan terbesar wabak COVID-19? Kanak-kanak dan orang muda yang mengalami pelbagai kesan emosi dan fizikal wabak itu adalah masa depan masyarakat.

Untuk membantu meningkatkan kesejahteraan dan kesejahteraan mereka sebagai masyarakat, sekarang adalah masa untuk bertindak melindungi generasi seterusnya.

Telah diketahui bahawa usaha telah dilakukan untuk mengenal pasti tiga objektif utama untuk membantu pemulihan wabak yang bertujuan untuk meningkatkan kesihatan mental kanak-kanak dan remaja.

Kepentingan peranan keluarga dalam menjaga kesihatan mental anak-anak

Beberapa dekad penyelidikan mengenai perkembangan anak menunjukkan bahawa kanak-kanak berkembang dalam konteks rutin dan struktur yang jelas dan konsisten.

Banyak strategi yang digunakan untuk mengurangkan penyebaran COVID-19 telah memaksa anak-anak dan orang muda tinggal di dalam rumah, mengganggu rutin.

Peningkatan waktu duduk, misalnya, lebih banyak masa skrin, kurang aktiviti fizikal dan pengurangan aktiviti berstruktur seperti sukan, perkhemahan dan aktiviti ekstrakurikular dapat merosakkan kesihatan mental anak.

Menjaga sekolah terbuka dan menjaga rutin keluarga semasa wabak penyakit dapat melindungi kesihatan mental anak-anak.

Juga penting untuk menyokong keluarga dengan memastikan mereka mempunyai sumber bahan dan psikologi yang diperlukan untuk menolong anak-anak mereka.

Baca juga: Kajian Terkini: Kadar kematian pesakit pesakit COVID-19 lebih tinggi daripada pesakit komorbid

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Klinik Terhadap COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun Doktor yang Baik!