Kesihatan

Kemungkinan Kehamilan Lebih Besar, Inilah Cara Mengira Tempoh Subur

Bagaimana mengira tempoh subur? Ramai wanita mempersoalkan perkara ini untuk hamil. Mengira tempoh subur adalah penting bagi wanita. Peluang untuk hamil dalam tempoh subur sangat besar.

Masa subur seorang wanita juga dipengaruhi oleh kitaran haidnya. Purata kitaran haid yang berlaku pada wanita berkisar antara 28-32 hari. Sebilangan orang mempunyai kitaran yang lebih pendek, sementara yang lain mempunyai kitaran yang lebih pendek.

Lalu, bagaimana mengira tempoh subur? Untuk mengetahui jawapannya, anda boleh mendengar ulasan berikut.

Apakah tempoh subur wanita?

Secara umum, tempoh subur wanita adalah sekitar masa ovulasi. Doktor juga menyebut bahawa bahagian dari siklus ovulasi sebagai masa subur wanita, kerana kemungkinan hamil lebih besar.

Sebagai contoh, jika seorang wanita ovulasi pada hari ke-14, dia boleh hamil pada hari itu atau 24 jam berikutnya.

Apakah tempoh ovulasi?

Ovulasi adalah proses di mana telur matang dilepaskan dan kemudian bergerak ke tiub fallopio untuk disenyawakan.

Sekiranya kitaran haid bulanan adalah 28 hari, ovulasi berlaku kira-kira 12 hingga 14 hari sebelum permulaan haid berikutnya. Jangka masa ini adalah masa di mana sangat mungkin untuk hamil.

Secara amnya, wanita mengalami ovulasi antara hari ke-11 dan 21 dari kitaran haid mereka (hari 1 adalah hari pertama anda mengalami haid). Ini bermaksud bahawa tempoh paling subur wanita akan jatuh antara hari ke-8 dan ke-21.

Cara mengira tempoh subur selepas haid

Andaikan anda mengalami tempoh subur pada hari ke-8, dengan kata lain, jika anda mengalami haid 5 hari, tempoh subur anda akan bermula pada hari ketiga selepas haid anda. Tempoh subur selepas haid berbeza-beza, bergantung pada tempoh haid dan juga kitaran haid anda.

Sekiranya kitaran haid anda lebih pendek, anda cenderung mengalami ovulasi pada hari ke-11. Sementara itu, jika anda mempunyai kitaran yang lebih lama, ovulasi mungkin berlaku pada hari ke-21.

Yang mengatakan, ovulasi tidak selalu berlaku pada hari yang sama setiap bulan, dan boleh berbeza-beza. Untuk itu, anda boleh mengira tempoh subur anda dengan menggunakan Kalkulator ovulasi.

Mengetahui bila masa subur anda pasti dapat membantu anda hamil tidak lama lagi. Kerana anda dan pasangan anda boleh melakukan hubungan seks semasa ovulasi, di mana kemungkinan kehamilan lebih tinggi daripada melakukan hubungan seks pada waktu lain.

Baca juga: Ramai Yang Tidak Tahu, Inilah Cara Menggunakan Pek Ujian yang Betul

Ciri-ciri tempoh subur

Sukar untuk mengetahui ketika anda subur. Namun, jangan risau, kerana ciri-ciri tempoh subur dapat diramalkan melalui sejumlah tanda yang ditunjukkan oleh tubuh.

Tubuh biasanya akan memberi tanda atau tanda bahawa ovulasi akan datang atau bahkan menunjukkan bahawa ovulasi telah berlaku. Berikut adalah ciri-ciri tempoh subur dan juga masa ovulasi:

 • Peningkatan pangkal badan
 • Perubahan pada lendir serviks
 • Kekejangan ringan atau sakit di bahagian bawah abdomen
 • Deria bau yang lebih tajam
 • Payudara sakit
 • Keinginan seksual meningkat
 • Sakit di pelvis atau bahagian bawah perut

Ini adalah tanda-tanda yang biasanya ditunjukkan oleh badan anda semasa anda ovulasi. Dengan tanda-tanda ini, akan lebih mudah bagi anda untuk mengetahui masa subur anda.

Cara mengira tempoh subur

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan sendiri untuk mengira tempoh subur, termasuk:

1. Cara mengira tempoh subur dengan memantau kitaran haid

Adakah kitaran haid anda tetap? Sekiranya anda tidak pasti sama ada kitaran haid anda tetap atau tidak, anda boleh mengetahui dengan cara berikut:

 • Letakkan tanda pada kalendar anda, pada hari pertama apabila anda mendapat haid. Kira setiap hari sehingga haid anda berikutnya tiba (hari pertama anda mula haid lagi).
 • Anda mungkin melakukan ini selama 3 atau 4 bulan untuk mendapatkan hasil yang tepat. Purata kitaran haid adalah 28 hari. Tetapi kitaran haid yang normal berlangsung sekitar 23-35 hari.
 • Jangan lupa menghitung hari-hari haid. Setelah mengira tempoh haid, anda dapat mengetahui kapan waktu subur bermula selepas haid.

Bukan itu sahaja, selalu ingat bahawa kitaran haid boleh berubah dari bulan ke bulan. Oleh itu, sangat mustahak untuk membuat tanda pada kalendar dan mengira secara berkala setiap bulan.

2. Anda juga boleh meramalkan hari ovulasi

Untuk hamil, kuncinya adalah melakukan hubungan seks semasa ovulasi. Oleh itu, anda mesti mengetahui hari paling subur ketika anda ovulasi. Inilah cara untuk mengetahui:

Sekiranya kitaran anda tetap:

Anda boleh meramalkan bila anda akan ovulasi dengan pengiraan mudah. Dalam kitaran haid, ovulasi berlaku secara purata 14 hari sebelum haid tiba atau boleh berlaku pada hari ke-14 kitaran 28 hari.

Sekiranya anda mengurangkan 14 hari dari jangka masa kitaran anda, anda akan mendapat idea ketika anda ovulasi.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai kitaran haid biasa selama 30 hari, maka tolak 14 dari nombor itu, hasilnya adalah 16. Jadi kemungkinan anda akan mengalami ovulasi sekitar hari ke-16.

Sekiranya kitaran anda tidak teratur:

Namun, jika anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur, anda dapat mengetahui melalui tanda-tanda ovulasi yang ditunjukkan oleh badan anda seperti yang disebutkan di atas.

Sekiranya anda melihat tanda-tanda ovulasi, anda dan pasangan anda mesti melakukan hubungan seks pada masa itu. Berhubungan seks semasa ovulasi atau 2 hingga 3 hari sebelum ovulasi dapat meningkatkan peluang anda hamil 20 hingga 30 peratus.

Sekiranya anda sudah memahami masa subur atau ovulasi, anda juga perlu memperhatikan gaya hidup yang sihat, sehingga kemungkinan kehamilan tinggi. Selain melakukan hubungan seks semasa ovulasi, perkara lain yang dapat menyokong kehamilan termasuk:

 • Elakkan merokok. Tahukah anda bahawa penggunaan produk tembakau dapat mengurangkan kesuburan dan boleh memberi kesan kepada kesihatan dan perkembangan janin. Jadi selalu elakkan merokok.
 • Hadkan pengambilan alkohol. Selain rokok, ibu dan suami juga disarankan untuk membatasi pengambilan alkohol. Kerana alkohol dapat mengurangkan kesuburan lelaki dan wanita. Selain itu, alkohol juga boleh membahayakan janin.
 • Kekalkan berat badan normal. Orang yang berlebihan berat badan, atau kurang berat badan, cenderung mengalami kitaran ovulasi yang tidak teratur.

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menentukan tempoh subur. Dengan mengetahui masa subur anda dan memperhatikan tanda-tanda ovulasi, akan lebih mudah bagi anda untuk hamil.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak hamil, anda harus berjumpa doktor. Sekiranya anda juga mengalami kitaran haid yang tidak teratur atau sukar untuk menentukan tempoh subur sendiri, cubalah berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!