Kesihatan

Selera makan selalu meningkat semasa PMS? Inilah sebabnya!

Bila sindrom pramenstruasi aka PMS, seorang wanita sering merasa lapar dengan lebih mudah daripada biasa. Di samping itu, keinginan untuk makan makanan manis dan mengandungi karbohidrat juga meningkat.

Apa sebenarnya yang menyebabkan peningkatan selera makan semasa PMS? Apakah makanan terbaik untuk dimakan semasa PMS? Ayuh, cari jawapannya di sini.

Baca juga: Jangan keliru! Inilah Perbezaan Antara Tanda PMS dan Kehamilan Awal

Mengapa PMS meningkatkan selera makan?

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa teori mengenai sebab mengapa selera makan anda meningkat semasa PMS. Salah satunya adalah perubahan hormon yang mempengaruhi kelaparan.

Hormon estrogen dan progesteron meningkat dan kemudian jatuh tepat sebelum haid berlaku. Sebaliknya, pada fasa pramenstruasi wanita mungkin sedikit lebih responsif terhadap insulin.

Pakar sakit puan dan pakar obstetrik Gerardo Bustillo, MD, menjelaskan bahawa turun naik tahap estrogen dan progesteron juga boleh mempengaruhi neurotransmitter seperti serotonin.

Serotonin berperanan dalam perubahan mood dan keinginan untuk makan makanan tertentu.

Kajian 2016 menunjukkan bahawa perubahan kadar hormon estrogen dan progesteron menyebabkan keinginan untuk makan karbohidrat dan makanan bergula sebelum haid.

Tubuh dapat melepaskan serotonin ketika anda makan makanan bergula dan mengandungi karbohidrat. Serotonin juga merupakan bahan kimia yang dapat meningkatkan perasaan bahagia.

Baca juga: Latihan Berat Boleh Mengganggu Kitaran Menstruasi? Ini adalah sesuatu yang perlu diperhatikan!

Apakah makanan terbaik untuk dimakan semasa PMS?

Semasa PMS, kita sering mengalami beberapa gejala yang tidak selesa, seperti kekejangan perut, sakit kepala, mual, perut kembung, keletihan, dan perubahan mood.

Nah, jenis makanan tertentu juga dipercayai dapat melegakan gejala PMS. Dilaporkan Garis KesihatanBerikut adalah beberapa makanan yang baik untuk dimakan semasa PMS:

1. Buah-buahan

Buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi, seperti tembikai dapat membantu tubuh tetap terhidrat. Di samping itu, makan buah-buahan manis dapat membantu mengurangkan keinginan untuk makan makanan yang mengandungi gula tinggi.

2. Sayur-sayuran

Sayur-sayuran mempunyai banyak faedah untuk tubuh, termasuk semasa PMS. Semasa zat besi haid dapat menurun, terutama jika jumlah darah yang keluar semasa haid terjadi secara berlebihan.

Akibatnya, ada keletihan, sakit badan, dan pening. Makan sayur-sayuran juga dapat membantu mencegahnya.

Sayuran berdaun hijau, seperti kangkung dan bayam, diketahui dapat meningkatkan kadar zat besi dalam badan.

3. Ikan

Ikan kaya dengan zat besi, protein, dan asid lemak omega-3. Kandungan ini menjadikan ikan sebagai makanan berkhasiat yang baik untuk dimakan semasa PMS.

Menurut kajian tahun 2012, omega-3 dapat mengurangkan intensiti kesakitan haid atau haid.

4. Coklat gelap (coklat gelap)

Bukan hanya makanan ringan yang lazat, coklat gelap juga kaya dengan zat besi dan magnesium.

Dalam 100 gram coklat bar dari kandungan 70-85 peratus koko mengandungi sekitar 67 peratus pengambilan harian (RDI) yang disarankan untuk zat besi dan sekitar 58 peratus untuk magnesium.

Kajian pada tahun 2010 mendapati bahawa magnesium dapat membantu melegakan simptom PMS. Sementara itu, berdasarkan kajian pada tahun 2015, kekurangan pengambilan magnesium dapat meningkatkan gejala PMS yang teruk.

Namun, anda tidak boleh terlalu banyak mengkonsumsi coklat, ya. Kerana makan terlalu banyak gula sebenarnya boleh membuat mood anda lebih teruk.

5. Kacang

Sebilangan besar kacang kaya dengan asid lemak omega-3 dan merupakan sumber protein yang baik. Bukan itu sahaja, kacang juga mengandungi magnesium dan pelbagai vitamin.

6. Quinoa

Quinoa kaya dengan nutrien penting seperti zat besi, protein dan magnesium. Sebagai tambahan, quinoa mempunyai indeks glisemik rendah dan bebas gluten, yang dapat membuat anda merasa kenyang dan bertenaga lebih lama.

7. Ayam

Ayam adalah makanan lain yang juga mengandungi zat besi dan protein. Makan makanan yang kaya dengan kandungan protein sangat penting untuk menjaga kesihatan secara keseluruhan. Selain itu, protein juga dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Itulah beberapa maklumat mengenai sebab mengapa selera makan anda meningkat semasa PMS, serta makanan yang baik untuk dimakan semasa haid.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan wanita, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!