Kesihatan

Bolehkah Tomato Benar-benar Mencetuskan Gout? Inilah Fakta Penting!

Gout adalah akibat reaksi imun semula jadi terhadap kristal monosodium yang tersimpan di sendi.

Dilaporkan dari NCBI, serangan penyakit ini dapat dipicu oleh faktor pemakanan, dan tomato disyaki salah satunya.

Untuk mengetahui lebih banyak fakta mengenai ini, teruskan membaca artikel di bawah, ya.

Baca juga: Anda Perlu Tahu, Ini adalah Pilihan Dadah Gout Yang Paling Kuat

Apa itu gout?

Serangan gout adalah bentuk artritis yang kompleks dan boleh menyerang sesiapa sahaja. Ini adalah jenis artritis yang menyakitkan dan mempengaruhi kira-kira tiga kali lebih banyak lelaki daripada wanita.

Gejala dicirikan oleh kesakitan teruk yang muncul secara tiba-tiba, bengkak, dan kemerahan pada sendi. Penyakit ini paling kerap berlaku di pangkal jari kaki.

Itulah sebabnya penghidap gout sering bangun di tengah malam dengan sensasi terbakar di jari kaki besar mereka.

Mengenai tomato dan gout

Tuntutan mengenai hubungan antara tomato dan gout, hingga kini, sebenarnya masih terbahagi dua.

Sebilangan penyelidik berpendapat buah itu boleh mencetuskan serangan gout. Namun, ada juga yang berpendapat sebaliknya. Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat perbincangan di bawah:

Tomato dapat mengurangkan simptom gout

Tomato adalah makanan berkhasiat yang dapat memberi manfaat bagi penghidap gout.

Ini menurut sebuah kajian yang menyatakan bahawa memakan tomato sebelum makan dapat menurunkan berat badan, peratusan lemak badan, kadar kolesterol, dan bahkan kadar asam urat dalam darah.

Jus tomato juga kaya dengan vitamin C dan likopen. Kedua-duanya diketahui dapat membantu meningkatkan kadar antioksidan, serta menurunkan kolesterol dan mengurangkan keradangan.

Kerana gout adalah keadaan keradangan. Usaha mengurangkan keradangan di dalam badan dengan tomato kaya likopen dianggap dapat mengurangkan gejala dengan berkesan.

Pusat Kawalan Penyakit juga mengesyorkan diet tinggi sayur-sayuran dan buah-buahan yang berwarna-warni, termasuk tomato, untuk membantu mengurangkan keradangan dan meningkatkan fungsi sendi.

Tomato boleh mencetuskan gout

Dilaporkan dari Sciencedaily, memakan tomato boleh menyebabkan nyeri gout pada skala yang menyakitkan. Ini diketahui dari sekumpulan saintis yang mengkaji 2,051 orang New Zealand dengan penyakit gout.

Daripada jumlah tersebut, 71 peratus melaporkan mempunyai satu atau lebih pencetus makanan, dan tomato disenaraikan sebagai pemicu dalam 20 peratus kes ini.

Salah seorang penulis kajian, pelajar PhD Genetik Tanya Flynn, mengatakan bahawa tomato adalah pencetus keempat yang paling kerap disebut, selepas makanan laut, alkohol dan daging merah.

Data ini menunjukkan bahawa pengambilan tomato dikaitkan dengan kadar asid urik dalam darah yang lebih tinggi, yang merupakan penyebab utama gout.

Bagaimana untuk mengetahui apakah tomato mencetuskan anda mengalami gout?

Dilaporkan dari Kesihatan yang sangat baikKaedah terbaik untuk mengetahui sama ada tomato adalah pencetus gout adalah dengan menghilangkan semua produk tomato dari diet anda selama beberapa minggu.

Seterusnya, lihat sama ada gejala serangan gout yang anda rasakan sebelumnya telah bertambah baik atau tidak.

Menyimpan rekod terperinci tentang apa yang anda makan juga dapat membantu anda mengetahui apa yang mencetuskan serangan gout. Siapkan jurnal dengan mencatat butiran berikut setiap hari:

  1. Bagaimana kualiti tidur malam sebelumnya
  2. Apa yang anda makan untuk setiap hidangan dan makanan ringan, termasuk semua minuman dan perasa
  3. Berapa banyak air yang anda minum
  4. Bagaimana mood anda sepanjang hari
  5. Apakah aktiviti fizikal dan sukan yang anda lakukan?
  6. Apa ubat dan makanan tambahan yang anda ambil?
  7. Di manakah kawasan dan tahap kesakitan di badan sepanjang hari
  8. Bagaimana tahap tenaga atau keletihan anda sepanjang hari

Selepas itu, lihat apakah terdapat corak serangan gout yang berkaitan dengan diet anda atau sesuatu yang lain. Menunjukkan nota-nota ini kepada doktor, juga dapat membantu mengungkap pencetus asas untuk gangguan kesihatan yang satu ini.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Di sini anda juga boleh bertanya perkara lain mengenai gout dan rawatannya. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found