Kesihatan

Perlukah DHF Dirawat di Hospital? Rawatan Rumah Ini Juga Boleh Dilakukan!

Adakah demam denggi atau demam denggi harus dirawat di hospital khas? Keputusan ini harus dibuat oleh doktor, ya. Sudah tentu dengan mempertimbangkan gejala yang dialami.

Demam denggi adalah jangkitan yang ditularkan oleh nyamuk. Gejala serupa dengan selesema tetapi lebih teruk, mulai dari ringan hingga parah. Oleh itu, kadang-kadang DHF memerlukan kemasukan ke hospital.

Baca juga: Ciri-ciri Kekurangan Sel Darah Merah Yang Tidak Harus Diabaikan

Adakah demam denggi mesti dimasukkan ke hospital?

Dilaporkan Garis KesihatanDemam denggi atau DHF adalah penyakit yang disebarkan oleh nyamuk Aedes aegypti. Sekiranya anda menghidap demam denggi, gejala biasanya bermula sekitar empat hingga tujuh hari selepas jangkitan awal.

Harap maklum, demam denggi adalah virus sehingga tidak ada rawatan khusus. Oleh itu, kadang kala demam denggi tidak memerlukan rawatan dengan doktor di hospital.

Namun, jika demam denggi cukup parah, ia memerlukan kemasukan ke hospital, seperti:

Menerima suplemen cecair intravena atau IV

Pesakit demam denggi harus mendapat cukup cairan agar tidak mengalami dehidrasi. Walau bagaimanapun, jika pesakit tidak dapat mengambil cecair melalui mulut, mereka biasanya memerlukan suplemen cairan intravena atau IV melalui suntikan.

Pemindahan darah

Gejala demam denggi, seperti demam, muntah, atau kekurangan cairan boleh menyebabkan dehidrasi yang teruk. Sekiranya dehidrasi yang berlaku cukup parah, pesakit demam denggi perlu menjalani perjalanan darah di hospital.

Bagaimana rawatan denggi di rumah boleh dilakukan?

Sekiranya anda sudah mengetahui sama ada DHF harus dirawat, anda juga perlu memahami cara merawat penghidap di rumah. Kanak-kanak kecil dan orang yang tidak pernah mengalami jangkitan mungkin mengalami gejala denggi yang lebih ringan.

Beberapa cara mengatasi gejala denggi ringan, iaitu:

banyak berehat

Pesakit dengan DHF benar-benar mendapat rehat yang cukup untuk mengurangkan simptom, seperti sakit sendi atau otot, mual, sakit kepala, dan ruam kulit.

Semasa berehat, anda juga perlu mengambil banyak cecair untuk mengelakkan dehidrasi daripada muntah dan mengurangkan demam.

Minum ubat mengikut aduan

Ubat penahan sakit, seperti parasetamol disyorkan untuk rawatan demam denggi di rumah. Ubat-ubatan ini diketahui dapat membantu mengurangkan demam dan menghilangkan rasa sakit.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa ubat anti-radang bukan steroid atau NSAID, seperti aspirin atau ibuprofen tidak digalakkan. Ini kerana NSAID dapat meningkatkan risiko pendarahan dalaman.

Pencegahan demam denggi

Tidak ada vaksin yang dapat melindungi dari demam denggi. Cara terbaik untuk mengelakkan gigitan nyamuk yang menyebabkan denggi adalah dengan melakukan pencegahan awal. Sekiranya anda tinggal atau melancong ke kawasan yang berisiko, anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga seperti:

Pakai pakaian tertutup

Untuk mengelakkan terkena gigitan nyamuk, anda perlu memakai pakaian tertutup. Pastikan memakai seluar panjang, kemeja atau kemeja lengan panjang, memakai stoking, dan memakai topi.

Gunakan perangkap nyamuk dan kelambu

Sekiranya kawasan tempat anda tinggal terdedah kepada jangkitan nyamuk denggi, maka gunakan kelambu yang diberi racun serangga. Racun serangga akan membunuh nyamuk dan mengusir serangga lain yang memasuki bilik.

Periksa lopak

Nyamuk Aedes yang menyebabkan demam denggi sangat mudah dibiakkan di air yang bersih dan bertakung. Oleh itu, untuk membantu mengurangkan pertumbuhan nyamuk ini, pastikan untuk memeriksa dan membuang air yang berdiri.

Baca juga: Apa pantang larang semasa cacar air yang mesti dipatuhi?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found