Kesihatan

Rasa Kesepian Adalah Biasa, Tetapi Kesunyian Kerana Kemurungan Yang Harus Anda Perhatikan

Kesepian sebenarnya adalah reaksi semula jadi, tetapi kadang-kadang boleh menyakitkan. Kadang-kadang anda tidak mempunyai banyak perkara, dan anda juga tidak mempunyai orang yang boleh melakukan sesuatu. Adalah tidak biasa untuk kesepian dikaitkan dengan kemurungan.

Apa itu kesepian dan kemurungan?

Memetik halaman Psychology Today, kesepian disebut sebagai reaksi semula jadi yang ditunjukkan oleh seseorang apabila keperluannya untuk ikatan atau menjadi sebahagian daripada hubungan dengan individu lain tidak disalurkan.

Anda boleh merasa kosong, sendirian dan tidak diingini. Pada hakikatnya kesepian adalah keadaan dalam fikiran anda.

Di satu pihak, kemurungan adalah perasaan sedih, putus asa dan patah hati yang biasa. Tidak seperti kesunyian, kemurungan tidak dipicu oleh perangsang berterusan (seperti kurangnya hubungan sosial yang berkaitan dengan kesunyian).

Bagaimana kesepian dan kemurungan berkaitan?

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Personality and Social Psychology menyimpulkan bahawa kesepian dan kemurungan berkaitan tetapi mempunyai konstruk yang sangat berbeza.

Dalam kajian yang disebutkan ada 4 kemungkinan mengenai hubungan antara kemurungan dan kesepian. Maksudnya, anda dapat merasakan:

  • Kesepian dan kemurungan
  • Kesepian tetapi tidak tertekan
  • Tertekan tetapi tidak kesepian
  • Tidak berasa sunyi atau tertekan

Sementara itu, laman web Healthline juga membincangkan kaitan antara keduanya. Halaman tersebut menyatakan bahawa kesepian yang berpanjangan dapat mempengaruhi kesihatan mental dan menyebabkan masalah mental yang serius, salah satunya adalah kemurungan.

Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara kemurungan dan kesepian?

Kesepian dan kemurungan boleh mempunyai perasaan yang sama, jadi tidak mudah untuk diperhatikan ketika seseorang pergi dan yang lain datang. Anda mungkin mengalami perkara berikut:

  • Gelisah dan mudah marah
  • Mental yang tidak mudah difahami
  • Tidak mempunyai banyak tenaga
  • Keraguan tentang diri anda
  • Perubahan selera makan atau tabiat tidur
  • Kesakitan dan keperitan.

Namun, perbezaan yang paling jelas antara kesepian dan kemurungan adalah bahawa kemurungan adalah keadaan kesihatan mental ketika merasa kesepian, sedih, dan putus asa selama lebih dari dua minggu. Walaupun kesepian adalah perasaan yang juga dapat membuat anda merasa sedih dan hanya sementara (kurang dari dua minggu).

Kesepian adalah sementara

Kesunyian tidak selesa, tetapi keadaan emosi ini hanya sementara kerana secara khusus hanya berkaitan dengan hubungan sosial dan hubungan antara individu. Apabila anda dapat memenuhi ini, anda akan merasa kurang sunyi.

Sementara itu, kemurungan tidak hanya berkaitan dengan keperluan untuk berhubung dengan orang lain. Tanpa rawatan daripada profesional kesihatan mental, gejala kemurungan dapat bertahan dan menjadi serius.

Bukan hanya itu, semasa anda tertekan, anda boleh mengatasi perasaan anda dengan interaksi sosial, tetapi ini tidak selalu membantu.

Walaupun anda meluangkan masa dengan rakan atau rakan baik anda, anda masih boleh merasa lesu, kosong dan tidak dapat bergaul dengan mereka. Dalam keadaan ini, anda merasa kesepian di khalayak ramai.

Kesepian boleh menyebabkan kemurungan

Depresi adalah keadaan kesihatan mental yang kompleks. Banyak faktor yang dapat mempengaruhi permulaan keadaan ini. Salah satunya ialah perasaan terasing atau tidak puas hati dengan hubungan dengan orang lain.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang yang tinggal sendirian dan jarang melihat orang secara berkala mungkin tidak merasa kesepian sama sekali. Sebaliknya, mereka yang menghabiskan banyak masa dengan orang lain setiap hari mungkin merasa sendirian.

Perasaan kesunyian ini, jika dibiarkan tidak dapat diselesaikan, boleh menyebabkan kemurungan dan masalah kesihatan mental yang lain. Namun, tidak semua orang yang merasa kesepian secara automatik akan mengalami kemurungan, anda tahu!

Kemurungan dicetuskan oleh ketidakpercayaan terhadap diri sendiri

Kesepian ditambah dengan keraguan diri adalah gabungan yang boleh menyebabkan kemurungan.

Contohnya, apabila anda merasa kesepian dan mencari seseorang untuk menghabiskan masa bersama. Anda mula merasa seperti tidak mempunyai kawan kerana orang lain tidak menyukai keperibadian anda. Sebenarnya, rakan anda mungkin sibuk.

Keadaan ini dapat mendorong kesunyian menjadi murung. Anda mula ragu dan mempersoalkan bagaimana orang melihat keperibadian anda yang sebenarnya.

Ini adalah pelbagai penjelasan mengenai kemurungan dan kesunyian dan perbezaan antara keduanya. Sentiasa menjaga kesihatan mental dan hubungan sosial anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found