Kesihatan

Kelebihan Cendawan Enoki: Memerangi Sel Kanser dan Penting untuk Kesihatan Otak

Di sebalik tuduhan sebagai penyebab listeria yang telah banyak dibahaskan akhir-akhir ini, terdapat juga manfaat kesihatan cendawan enoki, anda tahu. Salah satu kelebihan cendawan ini ialah ia mengandungi antioksidan, serat dan vitamin B.

Cendawan Enoki (Flamulina velutipes) sendiri adalah salah satu cendawan makanan yang terkenal dengan rasanya yang enak. Cendawan ini popular bagi anda yang gemar makanan seperti shabu-shabu, tempura dan juga sukiyaki.

Kandungan pemakanan cendawan Enoki

Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, dalam setiap 100 gram cendawan enoki, anda akan menemui ramuan berikut:

 • Air 88, 34 gram
 • Tenaga 37 kalori
 • 2.66 gram protein
 • Jumlah lemak 0.29 gram
 • Karbohidrat 7.81 gram
 • Serat 2.7 gram
 • Besi 1.15 mg
 • Magnesium 16 mg
 • Kalium 359 mg
 • Natrium 3 mg
 • Vitamin B-6 0.1 mg
 • Vitamin E 0.01 mg

Melihat kandungan ini, tentu anda telah membayangkan apa faedah kesihatan cendawan enoki. Nah, untuk itu, anda harus melihat penjelasan lengkap di bawah:

Cendawan Enoki baik untuk jantung

Salah satu kelebihan cendawan enoki adalah kesannya terhadap kesihatan jantung. Berdasarkan kajian yang diterbitkan di BioMed Research International, faktor risiko penyakit jantung dapat dikurangkan dengan jamur enoki.

Faktor risiko ini termasuk kolesterol, trigliserida dan kolesterol LDL buruk. Ketiga-tiga komponen ini diketahui berjaya dicegah ketika hamster eksperimen memakan cendawan enoki.

Cendawan Enoki dapat melawan sel barah

Satu kajian di Amerika Syarikat mendapati fakta bahawa Enoki Mushroom dapat melawan pertumbuhan dan perkembangan sel barah.

Hasil yang serupa juga dijumpai oleh penyelidik di Taiwan yang mendapati faedah cendawan enoki dalam menahan kadar pertumbuhan sel barah payudara.

Cendawan Enoki baik untuk pencernaan

Kelebihan cendawan enoki digambarkan oleh kandungan seratnya. Makanan yang mengandungi serat tinggi pasti baik untuk pencernaan anda.

Satu kajian di Amerika Syarikat menyatakan bagaimana makanan berserat tinggi dapat melindungi anda dari pelbagai masalah seperti sembelit, buasir, ulser usus hingga GERD.

Selain itu, kandungan asid lemak dalam cendawan enoki juga baik untuk pencernaan. Sebuah jurnal di Jepun menyatakan bagaimana kandungan asid lemak baik untuk pencernaan dan juga dapat menurunkan berat badan.

Cendawan Enoki dapat menguatkan sistem imun

Banyak kajian telah menemui kebaikan yang ada pada cendawan enoki. Salah satunya adalah kajian yang dilakukan di Taiwan menggunakan haiwan eksperimen dalam praktiknya.

Kajian menyatakan bahawa cendawan enoki menunjukkan kemampuan untuk memperkuat sistem imun badan. Para saintis juga menyatakan bahawa kemampuan ini juga disertai dengan kelebihan lain untuk menghalang pertumbuhan tumor.

Cendawan Enoki untuk kesihatan otak

Cendawan Enoki mengandungi polisakarida. Sebatian ini sangat baik untuk meningkatkan pengeluaran bakteria baik seperti Bacteroidia, Erysipelotrichia, dan Actinobacteria dan mengurangkan bakteria jahat seperti Clostridia dan Bacili.

Mikrobiota yang baik ini dapat meningkatkan fungsi dan ingatan otak dan menahan kadar penurunan fungsi kognitif.

Cendawan Enoki sebagai anti-radang

Cendawan Enoki mengandungi protein yang dapat berfungsi sebagai imunomodulator yang bertindak sebagai agen anti-radang. Imunomodulator adalah sebatian yang berfungsi mempengaruhi dan meningkatkan sistem imun.

Cendawan Enoki juga dapat menghalang keradangan yang disebabkan oleh asma atau alahan udara lain yang mengganggu sistem pernafasan anda, anda tahu.

Cendawan Enoki mampu mengatasi darah tinggi

Kandungan kalium dan natrium hingga 359 gram dan 3 gram dalam 100 gram cendawan enoki boleh berguna untuk merawat hipertensi.

Pengambilan makanan yang mengandungi sodium rendah seperti jamur enoki dapat mengurangkan risiko hipertensi. Sebaik-baiknya, pengambilan natrium pada orang dewasa hanya 1500 mg sehari.

Bagi kalium, semakin banyak sebatian ini memasuki aliran darah anda, maka anda dapat membantu buah pinggang membuang natrium melalui air kencing. Kalium juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah di saluran darah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!