Kesihatan

Berhati-hati dengan alat makan Melamin Boleh Mencetuskan Penyakit Yang Berat

Dari banyak jenis pinggan mangkuk, perkakas yang diperbuat daripada melamin masih diminati oleh beberapa orang, terutama suri rumah. Tetapi, tahukah anda bahawa ada bahaya yang boleh menyebabkan kesihatan daripada penggunaan alat makan ini?

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa kesan melamin pada badan, lihat ulasan penuh di bawah, ayuh!

Sekeping pinggan mangkuk melamin

Melamine adalah sebatian berasaskan nitrogen yang digunakan oleh banyak pengeluar dalam pengeluaran sejumlah produk, terutama peralatan makan dengan plastik sebagai komponen utama.

Petikan Pusat Keselamatan Makanan, Pinggan mangkuk melamin sering dipilih oleh orang ramai kerana lebih menjimatkan, tahan lama, dan tidak mudah pecah. Melamin itu sendiri juga sering digunakan sebagai peralatan makan kanak-kanak.

Baca juga: 7 Makanan Yang Tidak Boleh Dipanaskan: Boleh Mencetuskan Penyakit & Keracunan

Adakah ia selamat pinggan mangkuk melamin?

Perkara yang takut menggunakan pinggan mangkuk melamin adalah ketika dicampurkan dalam makanan. Dikhuatiri sebatian melamin dapat mencemari makanan ketika terkena suhu panas. Akibatnya, tanpa menyedarinya, kandungannya ditelan ke dalam badan.

Di samping itu, berdasarkan ujian yang dilakukan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), makanan berasid seperti jeruk dan tomato cenderung mempunyai tahap penghijrahan melamin yang lebih tinggi.

FDA menyatakan, jika digunakan sebagai bekas makanan biasa yang tidak memenuhi dua elemen di atas (suhu tinggi dan asid), perkakas berasaskan melamin masih selamat digunakan.

Melamin akan berbahaya sekiranya terkena suhu melebihi 120 ° C seperti di dalam ketuhar. Menurut FDA, bekas plastik tidak digalakkan untuk digunakan dalam memanggang atau memanaskan makanan ketuhar gelombang mikro.

Bahaya dan risiko kesihatan

Kebocoran sebatian melamin ke dalam makanan adalah satu perkara yang mesti dipertimbangkan. Kerana, boleh memberi kesan negatif pada tubuh dan kesihatan.

Makan makanan yang telah dicemari dengan kadar melamin yang tinggi dapat meningkatkan risiko masalah ginjal, terutama pembentukan kristal yang sering disebut batu ginjal.

mengikut Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser (IARC) yang telah menyelidiki potensi kandungan karsinogenik (pemicu kanser) dalam tujuh sebatian kimia, melamin adalah salah satu bahan yang boleh menyebabkan tumor.

Ciri-ciri keracunan melamin

Istilah keracunan digunakan ketika seseorang memakan melamin yang mempunyai makanan yang tercemar. Dari kebanyakan penyelidikan dengan objek haiwan, seperti yang dipetik dari garis kesihatan, Terdapat beberapa tanda keracunan melamin yang dapat diperhatikan, termasuk:

 • Darah dalam air kencing
 • Sakit di kawasan pelvis
 • Tekanan darah tinggi
 • Mudah marah
 • Pengurangan pengeluaran air kencing
 • Tidak tahan kencing saya

Sekiranya terdapat lebih daripada satu tanda gejala di atas, segera dapatkan rawatan perubatan untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Petua untuk penggunaan peralatan makan melamin dengan selamat

Terdapat beberapa petua yang dapat diterapkan ketika menggunakan peralatan makan berasaskan melamin agar tidak mengalami keracunan, yaitu:

 • Gunakan peralatan mengikut arahan produk.
 • Jangan gunakan alat makan yang permukaannya pecah atau rosak.
 • Elakkan memasak atau memanaskan makanan dengan peralatan yang diperbuat daripada melamin, termasuk ketuhar.
 • Jangan gunakan perkakas berasaskan melamin untuk mengandungi minyak panas, makanan goreng, dan yang sangat berasid.
 • Semasa mencucinya, elakkan menggunakan sabun atau bahan pencuci yang kasar atau bahan kimia kuat, kerana boleh merosakkan permukaan alat makan.

Alat makan alternatif

Walaupun FDA telah menyatakan bahawa penggunaan biasa masih selamat, anda perlu mempertimbangkan beberapa pilihan alternatif. Kerana kebanyakan kes keracunan melamin berlaku akibat pencemaran yang tidak disedari.

Daripada menggunakan alat makan melamin, anda boleh memilih dan menggunakan:

 • Pinggan mangkuk seramik
 • bekas kaca
 • plat enamel
 • Alat makan buluh (tidak tahan ketuhar)
 • Plat keluli tahan karat (tidak tahan ketuhar)
 • Periuk dan kuali logam nonstick

Biasanya, pengeluar melabelkan sebilangan produk di atas dengan perkataan "melamin atau plastik bebas".

Nah, itu adalah ulasan mengenai pinggan mangkuk melamin dan risiko yang boleh ditimbulkannya kepada tubuh. Untuk mengurangkan keadaan serius yang memudaratkan kesihatan, ada baiknya menggunakan beberapa alternatif seperti yang telah disebutkan, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!