Kesihatan

Bolehkah Ejakulasi Pramatang Disembuhkan Sepenuhnya? Inilah Jawapannya!

Banyak persoalan mengenai apakah ejakulasi dini dapat disembuhkan sepenuhnya? Sebenarnya, gangguan ini dapat diatasi, tetapi tidak dalam sekelip mata.

Ejakulasi pramatang sendiri adalah gangguan seksual oleh lelaki. Dalam kajian dari Jurnal Urologi India, disebutkan jika 4 peratus hingga 39 peratus lelaki mengalami masalah ini.

Gambaran keseluruhan ejakulasi pramatang

Ejakulasi pramatang berlaku apabila seorang lelaki mengalami ejakulasi lebih cepat semasa melakukan persetubuhan daripada yang diinginkan oleh pasangannya.

Ejakulasi pramatang adalah keluhan seksual yang biasa. Anggarannya berbeza-beza, tetapi sebanyak 1 dari 3 lelaki mengatakan bahawa mereka pernah mengalami masalah ini pada suatu ketika.

Selagi ia jarang berlaku, tidak perlu dirisaukan. Walau bagaimanapun, anda mungkin didiagnosis dengan ejakulasi dini jika anda:

 • Selalu atau hampir selalu ejakulasi dalam satu minit penembusan
 • Tidak dapat melambatkan ejakulasi semasa melakukan persetubuhan sepanjang masa
 • Rasa tertekan dan kecewa, dan cenderung untuk menghindari keintiman seksual akibatnya.

Kedua-dua faktor psikologi dan biologi boleh memainkan peranan dalam ejakulasi pramatang. Walaupun ramai lelaki merasa malu untuk membicarakannya, ejakulasi dini adalah keadaan biasa dan dapat disembuhkan.

Ubat, kaunseling, dan teknik seksual yang melambatkan ejakulasi - atau gabungan keduanya - dapat membantu meningkatkan hubungan seks untuk anda dan pasangan.

Gejala ejakulasi pramatang

Gejala utama ejakulasi dini adalah ketidakupayaan untuk melambatkan ejakulasi lebih dari satu minit selepas penembusan. Walau bagaimanapun, masalahnya mungkin berlaku dalam semua situasi seksual, walaupun semasa melancap.

Ejakulasi pramatang boleh dikelaskan sebagai:

 • Sepanjang hayat (utama). Ejakulasi pramatang sepanjang hayat berlaku pada kebanyakan masa bermula dengan hubungan seksual pertama anda.
 • Menengah. Ejakulasi pramatang berlaku setelah anda mengalami pengalaman seksual sebelumnya tanpa masalah ejakulasi.

Ramai lelaki merasakan mereka mempunyai gejala ejakulasi dini, tetapi gejalanya tidak memenuhi kriteria diagnostik untuk ejakulasi dini. Sebaliknya, individu ini mungkin mengalami ejakulasi pramatang pemboleh ubah semula jadi, yang merangkumi tempoh ejakulasi cepat dan juga tempoh ejakulasi normal.

Adakah ejakulasi pramatang dapat disembuhkan sepenuhnya?

Untuk mengetahui sama ada ejakulasi pramatang dapat disembuhkan sepenuhnya, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apakah penyebab gangguan ini. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui langkah-langkah apa yang boleh anda lakukan untuk menangani ejakulasi dini.

Malangnya, tidak ada penawar untuk ejakulasi dini secara kekal. Untuk itu, diperlukan pelbagai cara untuk membuat anda bertahan lebih lama semasa melakukan hubungan seks.

Penyebab ejakulasi pramatang

Punca gangguan ini masih belum diketahui dengan pasti. Tetapi ada dua faktor utama, iaitu psikologi dan biologi.

Punca psikologi

Faktor psikologi yang menyebabkan ejakulasi dini adalah:

 • Pengalaman seksual terlalu awal
 • Keganasan seksual
 • Kemurungan
 • Bimbang tentang ejakulasi pramatang semasa hubungan seks
 • Perasaan bersalah yang meningkatkan keinginan untuk segera melakukan hubungan seksual
 • Disfungsi seksual
 • Kegelisahan semasa hubungan seksual
 • Masalah dalam hubungan dengan pasangan

Punca biologi

Beberapa faktor biologi yang menyebabkan ejakulasi dini adalah:

 • Tahap hormon yang tidak normal
 • Sebatian kimia di otak atau neurotransmitter tidak normal
 • Keradangan atau jangkitan prostat atau ureter
 • Penyakit yang diwarisi

Cara mengatasi ejakulasi dini sehingga dapat disembuhkan

Setelah memahami penyebabnya, sudah tentu anda akan bertanya apakah langkah yang harus diambil agar ejakulasi dini dapat disembuhkan sepenuhnya.

Terdapat beberapa cara untuk mengatasi ejakulasi dini yang boleh anda jalani, termasuk:

1. Ubat ejakulasi pramatang

Tidak ada ubat yang dapat memberikan kepastian sama ada ejakulasi dini dapat disembuhkan secara kekal. Sebenarnya, seperti yang dilaporkan oleh medicalnewstoday.com, di Amerika Syarikat saja tidak ada ubat berlesen untuk menyembuhkan ejakulasi dini.

Ubat ejakulasi pramatang oral

Walau bagaimanapun, antidepresan dipercayai dapat membantu anda melambatkan ejakulasi. Setiap ubat mempunyai kesan sampingan, untuk itu anda harus berbincang dengan doktor anda sebelum anda mengambil sebarang jenis ubat untuk merawat ejakulasi dini.

Jenis antidepresan yang biasanya diberikan adalah dapoxetine, yang merupakan ubat antidepresan yang cepat bertindak. Anda biasanya dinasihatkan untuk memakannya antara 1 jam hingga 3 jam sebelum hubungan seksual.

Penyelidikan menunjukkan bahawa beberapa ubat mungkin bermanfaat dalam merawat ejakulasi dini, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan. Ubat-ubatan ini termasuk:

 • Dapoxetine. Ini adalah SSRI yang sering digunakan sebagai rawatan pertama untuk ejakulasi dini di banyak negara.
 • Modafinil (Provigil). Ia adalah rawatan untuk narkolepsi gangguan tidur.
 • Silodosin (Rapaflo). Ubat ini biasanya merupakan rawatan untuk kelenjar prostat yang membesar (Hiperplasia prostat jinak).

Ubat ejakulasi pramatang topikal

Beberapa ubat topikal atau digunakan secara langsung ke laman web masalah juga boleh menjadi cara untuk merawat ejakulasi dini.

Ubat ejakulasi pramatang topikal ini biasanya berbentuk anestetik tempatan untuk mengurangkan rangsangan zakar.

Jenis ubat ini termasuk lidocaine atau prilocaine. Kedua-dua ubat ini dipercayai dapat meningkatkan masa anda mengeluarkan ejakulasi.

2. Pengurusan diri ejakulasi pramatang

Salah satu cara untuk menangani ejakulasi dini secara bebas yang boleh anda lakukan di rumah adalah dengan melakukan kaedah berikut:

 • Kaedah mula dan berhenti: Teknik ini bertujuan untuk mengawal ejakulasi. Caranya, anda atau pasangan anda mesti menghentikan rangsangan seksual ketika anda merasa seperti anda akan mengalami ejakulasi, kemudian kembali ketika sensasi menurun
 • Kaedah memerah: Hampir sama dengan kaedah di atas, anda atau pasangan anda boleh memerah hujung zakar dengan lembut selama 30 minit sebelum memulakan rangsangan lagi

Di samping itu, anda juga boleh melakukan langkah-langkah berikut:

 • Melancap satu atau dua jam sebelum hubungan seksual
 • Menggunakan kondom tebal untuk mengurangkan sensasi ejakulasi
 • Tarik nafas dalam-dalam agar saluran ejakulasi dapat ditutup
 • Lakukan hubungan seksual dengan kedudukan pasangan di atas

3. Sukan

Bagi sesetengah orang, senaman dan senaman fizikal boleh menjadi cara untuk meningkatkan jangka masa hubungan seksual. Anda boleh mencuba kaedah berikut untuk mengatasi ejakulasi dini:

 • Latihan Kegel yang bertujuan untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis
 • Terapi fizikal seperti fisio-kinesioterapi, elektrostimulasi dan biofeedback

Oleh itu penjelasan mengenai apakah ejakulasi dini dapat disembuhkan sepenuhnya. Langkah-langkah di atas boleh anda lakukan sehingga jangka masa hubungan seksual anda menjadi lebih lama.

Hati-hati dengan ubat kuat lelaki berbahaya!

Anda mungkin memerlukan tonik lelaki ini untuk merawat masalah seksual seperti disfungsi ereksi dan ejakulasi dini. Tetapi tidak semuanya selamat dan bahkan cenderung berbahaya jika anda tidak berjumpa doktor terlebih dahulu.

Penggunaan ubat kuat, ubat vitaliti, atau penambah stamina lelaki dalam hubungan seksual biasanya akan membuat anda lebih bersemangat dan jangka masa akan lebih lama. Tetapi, tidak semua ubat vital lelaki atau ubat tahan lama selamat, anda tahu.

Sebilangan besar produk ini menggunakan bahan seperti Viagra yang boleh membahayakan kesihatan lelaki. Sebelum anda mengambilnya, ada baiknya anda membaca maklumat mengenai tonik lelaki dalam artikel berikut:

Baca Juga: Jangan Menggunakan Ubat Kuat dengan Cuai, Mari Ketahui Kesan Sampingannya Di Sini

Ubat kuat semula jadi untuk ejakulasi pramatang

Walaupun tidak ada penawar untuk ejakulasi dini yang dapat menyembuhkannya secara kekal, ada beberapa bahan yang dapat digunakan lelaki untuk meningkatkan stamina dan bertahan lama ereksi.

Berikut adalah beberapa "ubat" semula jadi yang kuat yang boleh digunakan lelaki untuk meningkatkan stamina sehingga boleh bertahan lama semasa melakukan hubungan seks.

1. Ubat herba Ayurveda

Ayurveda adalah kaedah perubatan tradisional yang berasal dari India. Ubat Ayurveda tertentu, seperti kaunch beej, kamini vidrawan ras, dan yauvanamrit vati, dianggap ubat tahan lama jika diminum dalam bentuk kapsul dua kali sehari dengan air suam.

Ubat ayurveda juga telah digunakan untuk mengobati disfungsi ereksi. Satu kajian mendapati bahawa lelaki yang menjalani rawatan Ayurveda melihat sedikit, tetapi signifikan, peningkatan masa yang diperlukan untuk melakukan ejakulasi semasa melakukan hubungan seks.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat kuat ini dari kaedah Ayurveda bukan tanpa kesan sampingan pada lelaki yang memakannya. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku:

 • Sakit perut
 • Pening
 • Sakit ringan
 • Libido menurun

2. herba cina

China memang terkenal dengan pelbagai ramuan herba mereka, termasuk tonik semula jadi untuk meningkatkan stamina lelaki.

Dosis mingguan atau harian ramuan Cina, terutama tablet Yimusake atau pil Qilin dapat merawat ejakulasi dini dengan meningkatkan stamina seksual dan meningkatkan tenaga pada lelaki.

Kajian Perubatan Seksual yang sama mendapati bahawa pelbagai jenis herba Cina dapat meningkatkan waktu ejakulasi sekitar dua minit.

Sama dengan Ayurveda, tonik semula jadi yang menggunakan ramuan dari China juga memberi kesan. Kesan sampingan yang berpotensi diketahui termasuk:

 • Sakit perut
 • Pening
 • Sakit ringan
 • Libido menurun

3. Makanan tambahan zink

Makanan tambahan dari zink juga boleh menjadi pilihan ubat stamina lelaki untuk menjadikannya tahan lebih lama. Zink tidak hanya menyokong imuniti dan pertumbuhan sel yang sihat, mineral penting ini juga membantu menghasilkan testosteron dan meningkatkan libido dan tenaga.

Kajian mendapati ada kaitan antara kekurangan zink dan disfungsi seksual pada lelaki, jadi pengambilan 11 miligram zink sehari dapat meningkatkan waktu ejakulasi.

Satu kajian tahun 2009 yang dilakukan pada tikus menunjukkan bahawa suplemen zink dapat meningkatkan testosteron, yang dapat memperbaiki masalah seksual, seperti ejakulasi dini.

Tetapi jangan melebihi had penggunaan harian 11 miligram sehari, kerana terlalu banyak pengambilan zink dapat mengakibatkan:

 • Mual
 • Gag
 • Cirit-birit
 • Kerosakan buah pinggang dan perut

4. Makanan yang kaya dengan magnesium

Diet yang betul juga boleh menjadi penawar bagi ejakulasi pramatang lelaki. Dengan memakan makanan tertentu, lelaki dapat meningkatkan stamina dan daya hidup di tempat tidur seperti "ubat".

Selain zink, magnesium juga berperanan dalam kesihatan seksual dan dapat berperanan dalam ejakulasi dini. Menggabungkan makanan yang kaya dengan zink dan magnesium ke dalam makanan dapat membantu meningkatkan masa yang diperlukan lelaki untuk mencapai klimaks.

Berikut adalah beberapa makanan yang dapat meningkatkan stamina dan daya hidup lelaki untuk mencegah ejakulasi dini:

 • Tiram
 • Biji labu
 • Kacang soya
 • Yogurt
 • Bayam
 • Bijirin gandum
 • Kacang badam
 • kacang merah
 • Kacang
 • bijan
 • Daging lembu dan domba
 • Coklat gelap
 • Bawang putih
 • Kacang polong

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Bercakap dengan doktor anda jika anda mengalami ejakulasi lebih awal daripada yang anda mahukan semasa kebanyakan hubungan seksual.

Lelaki biasanya malu untuk membincangkan masalah kesihatan seksual, tetapi jangan biarkan hal itu menghalang anda daripada bercakap dengan doktor anda. Ejakulasi pramatang adalah masalah yang biasa dan dapat diubati.

Bagi sebilangan lelaki, perbualan dengan doktor dapat membantu mengurangkan kebimbangan mengenai ejakulasi dini.

Sebagai contoh, sangat meyakinkan apabila mendengar bahawa ejakulasi dini sekali-sekala adalah normal dan bahawa waktu rata-rata dari permulaan hubungan seksual hingga ejakulasi adalah sekitar lima minit.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor kami yang tersedia 24/7 di Doktor yang baik untuk menjawab sebarang masalah kesihatan anda. Kini akses yang sihat adalah di hujung jari anda, anda tahu!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found