Kesihatan

Lebaran Tiba, Pilih Lontong Atau Ketupat?

Lontong dan ketupat adalah 2 hidangan utama yang biasanya disajikan pada hari lebaran. Walaupun kedua-duanya terbuat dari beras, keduanya mempunyai rasa yang sedikit berbeza.

Ketupat dibuat dengan memasukkan beras ke dalam daun kelapa yang telah dibentuk sedemikian rupa. Sementara lontong biasanya diproses dengan membungkusnya dengan daun pisang.

Tetapi ada juga yang mengganti daun kelapa atau daun pisang dengan plastik. Lalu antara lontong dan ketupat, yang manakah yang terbaik? Bagaimana dengan yang dibungkus plastik? Inilah ulasannya!

Kandungan nutrien kek beras dan ketupat

Dari laman web rahsia Lemak, 1 ketupat mengandungi sekurang-kurangnya 176 kalori, 2.66 gram lemak, 33.4 gram karbohidrat, dan 3.6 gram protein.

Sementara itu, dari laman web Nutritionix, 1 buah lontong berukuran 355 gram mengandungi 531 kalori, 70 gram karbohidrat, 8.7 gram protein, dan 25 gram lemak.

Perbezaan antara kedua nutrien yang diproses ini dipengaruhi oleh kaedah pemprosesan yang berbeza. Perbandingan penggunaan nasi dan air ketika memasak nasi menjadi lontong atau ketupat memberi kesan kepada kandungan nutrisi.

Baca juga: Petua untuk makan sedap semasa lebaran tanpa perlu risau tentang kolesterol tinggi

Lontong dan ketupat, yang manakah lebih sihat?

Kedua-dua lontong dan ketupat adalah pilihan yang lebih baik, kerana kalori lebih rendah daripada nasi putih biasa.

Di samping itu, pada hari lebaran, kek beras dan ketupat biasanya disajikan dengan makanan yang tinggi kalori dan kolesterol. Seperti sayur-sayuran lontong dengan santan, dan juga rendang.

Jadi agar tidak berakhir kalori, kek beras dan ketupat adalah pilihan yang tepat daripada nasi. Tetapi jangan makan dalam jumlah yang berlebihan, cukup mengikut keperluan pemakanan harian anda.

Bagaimana dengan lontong dan ketupat yang dibungkus dengan plastik?

Untuk beberapa sebab, tidak sedikit orang yang memilih untuk merebus nasi dalam plastik dan bukannya daun pisang dan daun kelapa.

Kemudian membungkus ketupat dan kek beras dengan plastik adalah tindakan yang selamat? Jawapannya agak rumit.

Kebimbangan itu berpunca dari fakta bahawa bahan kimia dalam beberapa plastik, iaitu bisphenol A (BPA) dan phthalates, akan melepaskan dari plastik menjadi makanan. Kerana bahan kimia lebih cenderung larut jika bekasnya telah dipanaskan.

Menurut Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM), pelbagai jenis plastik tidak reaktif dan tidak menimbulkan bahaya kesihatan.

Walau bagaimanapun, kehadiran bahan tambahan seperti pelincir, antioksidan, pewarna, dan sebagainya dalam proses pembuatan plastik menimbulkan risiko kesihatan. Terdapat beberapa jenis plastik yang boleh digunakan untuk mengemas kek beras.

Baca Juga: Untuk Menjaga Kesihatan Tubuh Anda Semasa Menyambut Idul Fitri, Ikuti Petua Ini!

Plastik yang boleh digunakan untuk membungkus kek beras dan ketupat

Terdapat banyak jenis plastik di pasaran dan mempunyai sifat yang berbeza. Bermula dari titik lebur, kelenturan, kejelasan, hingga ketahanan terhadap suhu.

Jenis plastik yang boleh digunakan untuk membuat kek beras dan ketupat adalah plastik yang mempunyai titik lebur dan pelembutan tinggi di atas 100 darjah Celsius.

Plastik yang termasuk dalam kategori ini adalah jenis plastik:

  • Polietilena Ketumpatan Rendah Linear (LLDPE)
  • Polietilena berketumpatan tinggi (HDPE)
  • Polipropilena (PP)
  • Polipropilena Berorientasikan (RRJP)

Jenis ini agak selamat apabila digunakan dalam proses mengukus kek beras dan ketupat. Ini kerana plastik LDPE, misalnya, mempunyai titik pelunakan pada suhu 89-98 darjah Celsius.

Jadi sebelum membuat ketupat dan kek beras dengan plastik, pastikan anda memilih jenis plastik yang sesuai.

Baca Juga: Masih Sedap Ketika Dimakan, Inilah Cara Membuat Ketupat Lebaran yang Sihat

Petua menghidangkan ketupat dan kek beras yang selamat

Sekiranya anda ingin menggunakan pembungkus daun, baik daun kelapa atau daun pisang, pilihlah yang masih dalam keadaan baik dan pastikan anda membersihkannya terlebih dahulu.

Terutama jika anda membelinya sendiri di luar dan melewati orang ramai, pastikan anda juga telah mensterilkannya.

Sekiranya anda ingin menggunakan plastik, pilih jenis plastik yang selamat. Selain kebersihan pembungkusan, pastikan juga menjaga kebersihan bahan-bahan dan peralatan memasak yang lain.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found