Kesihatan

Kenali Punca Vertigo yang Boleh Memudaratkan Kesihatan Tubuh

Adakah anda sering mengalami sakit kepala yang luar biasa dengan sensasi berputar? Mungkin anda menghidap vertigo. Apakah penyebab vertigo?

Untuk mengetahui secara mendalam, mari kenali penyakit ini!

Apa yang menyebabkan vertigo?

Vertigo adalah sensasi kehilangan keseimbangan di mana seseorang merasakan ruang di sekelilingnya berputar. Mungkin anda yang menderita penyakit ini menganggap vertigo sebagai pening, pening, dan perasaan seolah-olah anda jatuh.

BPPV

Beneign Paroxysmal Positive Vertigo atau vertigo paroxysmal jinak adalah gangguan keseimbangan yang paling biasa. BPPV berlaku apabila zarah kalsium kecil berkumpul di telinga dalam.

Di mana telinga dalam berfungsi untuk menghantar isyarat ke otak di mana pergerakan kepala dan badan anda mengikut graviti sehingga anda dapat menjaga keseimbangan.

Sekiranya zarah-zarah ini bergumpal di telinga dalam, vertigo dapat menyerang anda secara tiba-tiba.

Penyakit Maniere

Penyakit ini adalah penyakit jarang yang menyerang telinga dalam. Walaupun penyakit Maniere jarang berlaku, ia boleh menyebabkan vertigo teruk. Lebih teruk lagi, anda boleh kehilangan pendengaran.

Neuritis verstibular

Keadaan ini adalah keradangan pada bahagian saraf telinga yang bersambung langsung dengan otak. Keradangan ini boleh berlaku kerana jangkitan virus yang biasanya tidak disertai oleh gejala.

Ini boleh berlaku selama beberapa jam sehari. Anda akan merasa kehilangan keseimbangan, pening, loya, malah disertai dengan muntah.

Tetapi tidak seperti penyakit Mainere, keadaan ini biasanya tidak menyebabkan pendengaran kehilangan pendengaran.

Labirin

Labyrinthitis adalah keradangan dan jangkitan yang berlaku di telinga dalam, terutama di saluran berliku dan berisi cecair. Jangkitan ini biasanya disebabkan oleh virus dan bakteria, misalnya, terjadi pada orang dengan selesema atau selsema.

Kolesteatoma

Ini adalah tumor jinak yang tumbuh di tengah atau di belakang gendang telinga. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, tumor ini boleh membesar dan menyebabkan kerosakan pada telinga anda dan anda juga boleh mengalami vertigo yang melampau.

Punca vertigo disebabkan oleh faktor lain

Ternyata bukan sahaja perkara di atas menyebabkan anda mengalami vertigo, tetapi ada perkara lain yang disebut vertigo tengah Ia berlaku kerana masalah dengan otak. Lihat ulasan penuh di bawah:

Migrain

Keadaan ini boleh menyebabkan anda mengalami kesakitan yang luar biasa di satu bahagian kepala anda dengan kesakitan yang berdenyut. Biasanya penghidap migrain yang paling kerap adalah golongan muda.

Sklerosis berbilang

Ini adalah keadaan seseorang yang mengalami gangguan pada isyarat saraf yang berlaku di sistem saraf pusat otak dan tulang belakang. Ini boleh disebabkan oleh kesalahan sistem imun seseorang.

Barah otak

Keadaan ini adalah keadaan seseorang yang mempunyai tumor otak. Tumor otak biasanya menyerang otak kecil, menyebabkan seseorang terganggu oleh pergerakan badan dan menyebabkan kehilangan keseimbangan dan vertigo berlaku.

strok sebagai penyebab vertigo

Strok adalah keadaan di mana seseorang mengalami penyumbatan pada saluran darah yang berlaku di otak. Walaupun tidak semua orang yang mengalami stroke mengalami ini, pada awalnya ada beberapa orang yang mengalami vertigo.

Mengalami kecederaan di kepala

Biasanya jika orang yang mengalami kecederaan kepala mungkin mengalami gejala vertigo dari semasa ke semasa. Kami mengesyorkan bahawa jika anda sering merasakan ini, segera berjumpa doktor untuk mengetahui lebih lanjut.

Vertigo juga boleh disebabkan oleh: kesan sampingan ubat

Vertigo boleh berlaku kerana anda mengambil ubat tertentu. Ini menyebabkan reaksi atau kesan sampingan di dalam badan anda.

Yang pasti, tanyakan kepada doktor yang merawat anda agar anda tidak mengalami penyakit ini secara berterusan. Itulah beberapa penyebab vertigo yang boleh berlaku kepada anda.

Kerana penyakit ini berlaku dari semasa ke semasa, anda mesti berwaspada dan berhati-hati. Langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah menarik nafas panjang dan berhenti sejenak sehingga penyakit anda reda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.