Kesihatan

6 Perkara Yang Harus Dilakukan Suami untuk Menyokong Program Kehamilan Isteri

Mempunyai bayi sudah tentu menjadi impian bagi pasangan yang sudah berkahwin. Namun, ada sebilangan pasangan yang juga tidak pernah mendapat bayi walaupun sudah menunggu. Program kehamilan juga menjadi pilihan untuk mendapatkan bayi dengan cepat.

Tetapi yang penting untuk diketahui ialah bukan hanya isteri yang harus berjuang untuk mendapatkan anak. Namun, suami juga memainkan peranan penting dalam menjayakan program kehamilan.

Lalu, apa yang boleh dilakukan oleh suami untuk menyokong program kehamilan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Sebelum Mengandung, Ibu Perlu Melakukan Pemeriksaan Perubatan Ini Pertama!

Peranan suami dalam program kehamilan

Perlu diketahui bahawa terdapat beberapa kaedah program kehamilan yang dapat dilakukan, mulai dari kaedah semula jadi hingga prosedur perubatan.

Memberi sokongan kepada isteri dalam menjalani program kehamilan adalah perkara penting yang mesti dilakukan oleh suami. Nah, berikut adalah beberapa peranan yang dapat dimainkan oleh suami dalam program kehamilan yang sedang dilalui oleh isterinya.

1. Didik diri

Sudah tentu, mengenai program kehamilan, ini bukan hanya untuk melakukan hubungan seks secara berkala. Walau bagaimanapun, penting bagi suami untuk mengetahui juga masa subur wanita. Perlu diingat bahawa tempoh subur adalah masa ovulasi berlaku.

Masa terbaik untuk hamil adalah waktu paling subur dalam kitaran haid wanita. Dua hari sebelum waktu ovulasi dan hari ovulasi mempunyai peluang lebih besar bagi wanita untuk hamil. Melakukan hubungan seks pada masa ini dapat meningkatkan peluang anda hamil.

2. Fokus pada bidang yang boleh anda bantu

Bagi sesetengah pasangan, memberi tumpuan kepada bidang tertentu kerana sokongan untuk program kehamilan yang sedang berlangsung juga dapat membantu. Contohnya, anda boleh menumpukan perhatian pada kecergasan atau kesihatan fizikal.

Ini termasuk memperhatikan pengambilan nutrien yang dimakan serta kesihatan mental. Kerana kesihatan fizikal yang baik juga berperanan dalam menjayakan program kehamilan.

3. Mengekalkan badan yang sihat

Kesihatan badan yang baik tentunya juga merupakan salah satu perkara penting untuk menjayakan program kehamilan. Bukan hanya isteri yang mesti menjaga kesihatannya, tetapi suami juga harus menjaga kesihatannya.

Mengekalkan berat badan yang sihat, bersenam secara teratur, dan memakan makanan berkhasiat adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Bukan hanya itu, penting juga untuk mengelakkan merokok dan pengambilan kafein yang berlebihan. Kerana, dua perkara ini boleh mempengaruhi sistem pembiakan pada lelaki.

Di samping itu, suami juga harus berusaha semaksimum mungkin untuk mengelakkan dan mengatasi tekanan. Kerana tekanan boleh mempengaruhi kualiti sperma.

4. Sentiasa berfikiran positif

Sentiasa berfikiran positif walaupun beberapa perkara sukar untuk hidup juga penting untuk dilakukan, baik untuk isteri atau suami. Jadilah suami yang selalu memberi sokongan kepada isteri.

Contohnya, ketika isteri merasa sedih atau sedih kerana tidak pernah mendapat anak. Suami mesti sentiasa ada untuk isterinya dan mengingatkannya bahawa masih ada peluang untuk hamil.

Selalu menolong isterinya dan memberikan sokongan kepadanya juga dapat mengeratkan hubungan silaturahim antara suami dan isteri. Bukan hanya kesihatan fizikal yang perlu dipertimbangkan, tetapi kesihatan mental tidak kurang pentingnya.

Baca juga: Jenis Program Kehamilan untuk Mengatasi Kemandulan, Apa itu?

5. Lakukan ujian kesuburan

Untuk menjayakan program kehamilan, bukan hanya isteri yang harus melakukan pemeriksaan kesuburan, tetapi suami juga perlu melakukan ini. Ujian kualiti dan kuantiti sperma adalah salah satu jenis pemeriksaan kesuburan yang boleh dilakukan oleh lelaki.

Namun, sebelum melakukan pemeriksaan kesuburan, berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

6. Jadilah pendengar yang baik

Semasa program kehamilan dijalankan atau program kehamilan berjaya dijalankan. Jadilah pendengar yang baik kepada isteri anda. Ingatlah bahawa isteri merasakan apa yang suami tidak mungkin.

Selain itu, anda harus berusaha untuk tetap tenang dalam menghadapi segala hal, misalnya, jangan terlalu menekan isteri untuk segera hamil. Kerana kehamilan adalah proses.

Itulah beberapa maklumat mengenai peranan suami dalam program kehamilan. Ingat, sentiasa memberi sokongan Yang terbaik untuk isterinya adalah faktor penting bagi kelancaran dan kejayaan program kehamilan yang sedang dijalankan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai program kehamilan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found