Kesihatan

Biblioterapi: Konsep Kaunseling Menggunakan Buku

Berurusan dengan emosi yang timbul di dalam diri kadang-kadang sukar. Terutama jika anda tidak pernah mempunyai pengalaman itu sebelumnya.

Oleh itu, ada kaedah baru, biblioterapi yang bergantung pada buku sehingga anda dapat mengenali emosi atau pengalaman yang tidak pernah anda alami.

Apa itu biblioterapi?

Laman psychologytoday.com memanggil biblioterapi sebagai pendekatan rawatan psikologi yang melibatkan buku dan format literasi lain. Kaedah ini biasanya digunakan sebagai tambahan kepada kaedah tradisional lain untuk kesihatan mental pesakit.

Walaupun cadangan yang biasanya diberikan oleh doktor atau kaunselor boleh datang dari pelbagai genre, dari falsafah hingga pertolongan diri, biblioterapi biasanya menggunakan buku fiksyen.

Dengan membaca kepingan tertentu dan membincangkannya dengan doktor anda atau dalam perbincangan kumpulan, anda dapat memahami perspektif lain tentang bagaimana perasaan anda. Bermula dari masa lalu yang berat, gejala kekecewaan atau sekilas harapan.

Membaca juga dapat memberi kepuasan dan memupuk empati. Yang paling penting, membaca dapat meningkatkan bagaimana anda menghargai diri sendiri, kesedaran diri terhadap keberkesanan diri.

Bagaimana cara menentukan buku dalam biblioterapi?

Biblioterapi adalah interaksi tiga hala yang melibatkan buku, kaunselor dan pesakit itu sendiri. Oleh itu, anda dan kaunselor akan menentukan masalah atau tekanan yang sedang berlaku dan kaunselor akan menetapkan buku untuk anda baca.

Jenis buku yang ditetapkan tidak boleh sewenang-wenangnya. Tema yang diberikan mestilah sesuai dengan apa yang anda alami. Supaya anda dapat mempelajarinya dari watak utama dalam novel atau cerita.

Seterusnya anda dan kaunselor akan membincangkan bagaimana protagonis menyelesaikan masalah yang dihadapinya. Dan kemudian anda mengetahui cara menerapkannya dalam keadaan anda.

Sebilangan besar doktor atau kaunselor terapi terlatih menggunakan teknik ini untuk mempunyai senarai buku yang menangani masalah yang berbeza. Terdapat juga halaman dan laman web di internet yang dapat memberi anda cadangan untuk judul buku yang berkaitan dengan masalah tertentu.

Bagaimana biblioterapi berfungsi?

Dengan bergantung pada buku atau cerita fiksyen dan bukan fiksyen, doktor atau kaunselor akan membuat anda lebih memahami masalah yang membuat anda memerlukan bantuan. Seperti berikut:

Cabaran peribadi

Biblioterapi memberi anda gambaran mengenai cabaran peribadi yang sedang anda alami dan membantu anda menentukan strategi untuk mengenal pasti masalah anda yang paling mendesak.

Teknik ini juga dapat membantu anda mengatasi masalah, memahami dan memahami lebih banyak mengenai diri anda.

Terima faedah di luar waktu kaunseling

Dengan membaca buku di antara sesi kaunseling yang anda jalani, seolah-olah anda mendapat tugasan kerja rumah. Tetapi ini menjadikan anda lebih memahami makna sesi yang anda lalui.

Selain itu, biblioterapi juga dapat menjadi model pencegahan. Anda akan lebih memahami untuk menyesuaikan diri dengan cabaran hidup melalui buku yang anda baca.

Cerita yang anda baca memberikan input

Salah satu sebab yang paling menarik untuk menggunakan biblioterapi ialah anda boleh mendapatkan input, perspektif baru, mengenai bagaimana watak-watak dalam buku atau cerita yang anda baca menghadapi masalah yang serupa dengan yang anda alami.

Apabila anda memasukkan cerita dan mengenali wataknya, sama ada fiksyen atau bukan fiksyen, maka anda akan menjadi sedar secara emosional bahawa ada orang lain yang juga mengalami perjuangan yang sama.

Apa yang boleh dirawat dengan biblioterapi?

Membaca buku secara umum menghasilkan banyak faedah untuk semua orang. Tetapi dengan biblioterapi, masalah berikut dapat diatasi:

  • Keresahan
  • Kemurungan
  • Penyalahgunaan bahan
  • Gangguan makan
  • Masalah dalam hubungan dengan pasangan
  • Masalah lain seperti pengasingan, rasa tidak berguna, kebebasan dan kematian

Biblioterapi juga relevan untuk menangani masalah interpersonal, seperti mengatur emosi dan tingkah laku sosial.

Ini adalah penjelasan mengenai biblioterapi yang dapat memberikan banyak faedah dalam sesi kaunseling. Jangan bosan membaca dan mengetahui masalah anda, okey!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.