Kesihatan

6 Tabiat Buruk yang Merosakkan Otak: Kurang Tidur untuk Merokok Hobi

Otak adalah salah satu organ penting yang berfungsi sebagai pusat atau teras tubuh manusia. Malangnya, sebilangan orang sering melakukan tabiat buruk yang merosakkan otak tanpa menyedarinya.

Jadi, apakah tabiat yang boleh menyebabkan kerosakan otak? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Pelbagai tabiat buruk yang merosakkan otak

Terdapat beberapa tabiat buruk yang dapat merosakkan otak, mulai dari kurang tidur hingga pengambilan alkohol yang berlebihan. Aktiviti atau tabiat berikut harus dielakkan agar kesihatan otak terjaga:

1. Kurang tidur

Anda mungkin akan berasa lebih cergas setelah bangun dari tidur malam yang nyenyak. Sebaliknya, kurang tidur boleh memberi kesan negatif pada otak, anda tahu. Menurut Dr. Hansa Bhargana, pengarah perubatan kanan di WebMD, Kurang tidur boleh mencetuskan perkara berikut:

  • Sukar berfikir dan menumpukan perhatian
  • Gangguan jangka pendek dalam sistem memori di otak yang membuat anda mudah lupa
  • Perubahan emosi

Kurang tidur juga boleh menyebabkan kerosakan otak fizikal. Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok menyatakan, semasa tidur, otak membuang dan membersihkan bahan toksik di dalamnya.

Ini akan mengurangkan risiko gangguan otak degeneratif seperti demensia. Ini bermakna seseorang yang kurang tidur sangat mudah terkena demensia ketika memasuki usia tua.

Baca juga: 8 Cara Mudah Mengatasi Kekurangan Tidur, Lihat Petua Berikut!

2. Melangkau sarapan

Satu kajian di Jepun yang melibatkan lebih daripada 80 ribu orang selama 15 tahun mengatakan bahawa sering melewatkan sarapan boleh meningkatkan risiko strok, iaitu penyumbatan saluran darah di otak.

Sarapan pagi dapat membantu tubuh mengawal tekanan darah dan mengurangkan risiko pendarahan di otak. Di samping itu, berdasarkan kajian yang diterbitkan di Jurnal Sempadan dalam Neurosains Manusia, sarapan pagi dapat mengoptimumkan fungsi otak dari segi akademik.

3. Pengambilan makanan yang tinggi gula

Tabiat buruk seterusnya yang merosakkan otak adalah makan terlalu banyak makanan dengan kandungan gula tinggi. Selain dapat meningkatkan risiko diabetes dan obesiti, makanan tinggi gula juga dapat mempengaruhi fungsi otak.

Menurut kajian oleh saintis di Universiti New South Wales, Makanan tinggi gula dapat mengurangkan prestasi otak, baik pada kanak-kanak maupun orang dewasa. Lebih buruk lagi, ia boleh memberi kesan jangka panjang yang juga mempengaruhi tingkah laku.

Dipetik dari Fikiran yang sangat baik, Peningkatan glukosa dalam aliran darah boleh mengganggu fungsi kognitif dan memperlambat prestasi otak dari segi mengingat (ingatan) atau bertindak balas terhadap sesuatu.

4. Merokok

Merokok dikenali sebagai tabiat tidak sihat. Selain berpotensi memicu gangguan hati, pengambilan produk tembakau juga boleh merosakkan otak.

Dr. Sherif Karama, penolong profesor psikiatri di Universiti McGill, Kanada, menjelaskan, merokok boleh mencetuskan penipisan korteks. Korteks itu sendiri adalah bahagian otak yang berfungsi mengingat sesuatu (ingatan), kemahiran berbahasa, dan persepsi atau penilaian terhadap sesuatu.

Dalam jangka masa panjang, penipisan korteks sering dikaitkan dengan masalah mental dan gangguan mood.

5. Penggunaan telefon pintar secara berterusan

Hidup dalam era semua digital menjadikan banyak orang tidak dapat dipisahkan telefon pintar. Malangnya, kebiasaan tersebut dapat meningkatkan risiko barah otak. Walaupun hubungan sinaran telefon pintar dengan barah masih menjadi perdebatan, terdapat beberapa kajian yang membuktikannya.

Percubaan klinikal pada tikus oleh penyelidik di Institut Kesihatan Nasional terungkap, terdapat peningkatan tumor di otak dari radiasi telefon pintar diletakkan berhampiran badan selama sembilan jam sehari. Tumor tersebut dipercayai dapat berkembang menjadi barah.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda harus berhenti menggunakannya telefon pintar sama sekali. Terdapat beberapa petua yang dapat membantu anda meminimumkan risiko ini, iaitu:

  • Hidupkan mod pembesar suara atau gunakan alat dengar bebas tangan semasa di telefon
  • Jangan simpan telefon anda di dalam poket baju atau seluar anda
  • Sekiranya isyarat selular lemah, cubalah menjauhkan telefon dari badan

6. Pengambilan alkohol

Pengambilan alkohol adalah salah satu tabiat buruk yang merosakkan otak. Kandungan alkohol dapat bertahan lebih lama di dalam badan dan mencetuskan kerosakan pada beberapa organ penting, termasuk otak.

Alkohol mempengaruhi otak dalam pelbagai cara, seperti ingatan yang merosot dan melambatkan tindak balas atau reaksi terhadap sesuatu. Dalam jangka masa panjang, alkohol boleh menyebabkan kerosakan kekal pada organ-organ ini.

Nah, itu adalah tinjauan enam tabiat buruk yang merosakkan otak. Untuk mengurangkan risiko ini, jangan lupa menerapkan gaya hidup sihat dan makan makanan berkhasiat, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!