Kesihatan

Jangan malas makan bawang putih, berikut adalah 7 kebaikan untuk kesihatan

Bawang putih adalah salah satu rempah wajib yang digunakan di hampir setiap makanan Indonesia. Manfaat bawang putih diketahui dapat menambahkan rasa pada makanan, menjadikannya lebih sedap.

Di samping itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa bawang putih juga mempunyai sejumlah manfaat yang baik untuk kesihatan. Ingin tahu? Lihat penjelasan mengenai 7 kebaikan bawang putih berikut.

Baca Juga: Cubalah Idea Menu Iftar dan Sahur yang Sederhana Ini, Sangat Mudah!

Manfaat bawang putih untuk kesihatan

Terdapat banyak faedah kesihatan bawang putih. Foto: //pixabay.com

1. Mengurangkan kolesterol dalam darah

Bawang putih mengandungi allicin yang dapat menghambat kerja enzim yang berperanan dalam membuat kolesterol. Bahan ini hanya akan dihasilkan oleh bawang putih apabila cengkih dipotong, dihancurkan, kemudian dihancurkan dengan mengunyah.

Dalam kajian yang dilakukan pada tahun 2016, memakan 3g bawang putih mentah setiap hari dapat menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh sebanyak 10-13 persen. Kajian ini dilakukan dengan memerhatikan perubahan kadar kolesterol pada 50 orang yang mempunyai kadar kolesterol tinggi selama 90 hari.

2. Mengurangkan risiko barah

Bawang putih mentah diketahui mempunyai kandungan zat sulfur aktif yang tinggi. Bahan ini dapat mencegah pembentukan sel barah di dalam badan, termasuk menghalang penyebarannya.

Menurut sejumlah kajian, pengambilan bawang putih secara berkala dapat mengurangkan risiko seseorang terkena beberapa jenis barah. Seperti barah payudara, perut, esofagus, prostat, hingga barah pankreas.

3. Menguatkan sistem ketahanan badan

Manfaat bawang putih seterusnya adalah bahawa ia dapat menguatkan sistem imun. Bawang putih kaya dengan allicin yang dapat membunuh pelbagai jenis kuman yang menyebabkan penyakit biasa, seperti selesema, batuk, dan selsema.

Selain itu, bagi anda yang sudah sakit, anda masih boleh mengonsumsi bawang putih untuk mempercepat proses penyembuhan, dan mengurangkan gejala yang timbul akibat penyakit biasa yang dialami.

4. Khasiat bawang putih untuk merawat jerawat

Cegah jerawat dengan bawang putih. Foto: //pixabay.com

Jerawat adalah masalah kulit yang dialami oleh hampir semua orang, terutama pada usia remaja. Jerawat boleh dirawat dengan pelbagai cara, salah satunya adalah dengan menggunakan bawang putih.

Ini kerana bawang putih mengandung zat antioksidan, antibakteria, dan anti-radang yang dapat melawan dan membunuh kuman dan bakteria penyebab jerawat.

Selain itu, bawang putih juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang dapat membantu mengawal pengeluaran minyak berlebihan, sehingga dapat mengurangkan risiko jerawat. Anda boleh mengambil bawang putih secara langsung atau menggunakannya sebagai topeng untuk merawat jerawat.

Walaupun begitu, menggunakan bawang putih untuk merawat jerawat juga boleh memberi kesan sampingan bagi sesetengah orang lol. Terutama mereka yang alah pada bawang putih atau mempunyai jenis kulit wajah yang sensitif.

Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan bawang putih sebagai ubat jerawat.

5. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok

Serangan jantung. Sumber Foto: //www.sufinyc.com/

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pengambilan bawang putih secara berkala dapat menurunkan kadar kolesterol dalam aliran darah. Oleh itu, mengurangkan risiko aterosklerosis, yang merupakan keadaan di mana terdapat penyempitan dinding arteri akibat penumpukan plak, dalam hal ini, seperti kolesterol.

sekarangSekiranya keadaan aterosklerosis ini berlaku, seseorang secara automatik akan menjadi lebih mudah terkena strok dan penyakit jantung. Anda pasti tidak mahu perkara itu berlaku, bukan?

6. Kebaikan bawang putih, mengatasi keguguran rambut

Selain dapat digunakan sebagai ubat jerawat, bawang putih juga terbukti efektif dalam mengatasi keguguran rambut. Bawang putih mengandungi antioksidan, sulfur, zink, dan kalsium yang baik untuk pertumbuhan rambut.

Selain itu, bawang putih juga mengandung vitamin C yang dapat meningkatkan penghasilan kolagen, sehingga menjaga rambut agar tetap sihat dan menghindari kebotakan.

7. Menjaga kesihatan otak

Bawang putih untuk kesihatan otak. Foto: //www.health.govt.nz

Akhir sekali, bawang putih juga mempunyai faedah untuk menjaga kesihatan otak. Bawang putih mengandungi FruArg (derivatif karbohidrat) yang berperanan melindungi sel otak dari pelbagai kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Sehingga dapat melambatkan proses penuaan otak, dan mengurangkan risiko terkena penyakit Alzheimer di masa depan.

Tetapi perlu diingat, jika anda berhasrat menggunakan bawang putih untuk tujuan kesihatan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Terutama jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mengambil ubat tertentu yang selalu dimakan. Jadi tidak ada lagi alasan untuk menolak bawang putih betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found