Kesihatan

Kenali 4 Penyakit yang Disebabkan oleh Pembunuh Senyap, Diabetes

Diabetes atau diabetes adalah penyakit tidak berjangkit yang sering berlaku di masyarakat. Terdapat sekurang-kurangnya 4 penyakit yang disebabkan oleh diabetes. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa penyakit ini dijuluki sebagai pembunuh senyap.

Baca juga: Ketumbar, Rempah Kecil untuk Mengurangkan Risiko Kanser

Pesakit kencing manis terus meningkat

Diabetes terus meningkat. Foto: //www.webmd.com/

WHO menganggarkan bahawa, secara global, jumlah orang yang menderita diabetes telah meningkat dari 108 juta orang pada tahun 1980 kepada 422 juta orang pada tahun 2014 terutamanya orang dewasa berusia lebih dari 18 tahun.

Jumlah penderita diabetes terbesar di dunia dianggarkan berasal dari Asia Tenggara dan Pasifik Barat, menyumbang kira-kira separuh daripada kes diabetes di dunia. Pada tahun 2016, dianggarkan 1.6 juta kematian disebabkan oleh diabetes. Hampir separuh daripada semua kematian yang disebabkan oleh diabetes berlaku sebelum usia 70 tahun.

Indonesia merupakan penyumbang diabetes ke-4 terbesar di dunia

Indonesia sendiri termasuk sebagai penyumbang diabetes ke-4 terbesar selain India, China dan Amerika Syarikat. Menurut Riskesdas 2007, penyakit tidak berjangkit seperti penyakit jantung, diabetes mellitus, tekanan darah tinggi, dan strok adalah penyebab kematian yang paling umum di Indonesia, sekitar 59.5%.

Di samping itu, penyakit tidak berjangkit di Indonesia meningkat dari tahun ke tahun, dari tahun 1995 sekitar 41.7%, pada tahun 2001 sekitar 49.9% dan pada tahun 2007 sekitar 59.5%.

Gejala diabetes atau diabetes

Haus yang berlebihan adalah gejala diabetes. Foto: //www.shutterstock.com

Gejala yang sering disebabkan oleh diabetes:

  • dalam bentuk dahaga yang berlebihan
  • sering merasa lapar
  • sering bangun untuk membuang air kecil pada waktu malam
  • penurunan berat badan dan kelemahan.

Diabetes sebagai pembunuh senyap

Diabetes dikenali sebagai pembunuh senyap. Apakah pembunuh senyap itu?

Yup, pembunuh senyap adalah gejala yang hampir sama dengan gejala penyakit pada umumnya, sehingga banyak orang tidak menyedari bahawa mereka menghidap diabetes dan bahkan menyebabkan komplikasi diabetes.

Beberapa penyakit yang disebabkan oleh diabetes yang juga perlu diperhatikan

Penyakit yang disebabkan oleh diabetes perlu diperhatikan. Sumber Foto: //abcnews.go.com/

Jadi dalam artikel ini, kita akan membincangkan komplikasi yang disebabkan oleh diabetes, termasuk:

1. Retinopati diabetes

Salah satu komplikasi yang sering timbul akibat diabetes adalah retinopati diabetes.

Ini adalah masalah mata yang boleh menyebabkan kebutaan separa atau total pada kedua-dua mata dan gangguan penglihatan, seperti penglihatan kabur, tahap perkembangan gejala biasanya berbeza-beza.

Retinopati diabetes disebabkan oleh diabetes yang merosakkan saluran darah kecil di lapisan belakang mata dan retina, menyebabkan kebutaan progresif.

Pengesanan dan rawatan awal sangat penting untuk mencegah kehilangan penglihatan. Salah satu rawatan yang boleh dilakukan adalah dengan selalu mengawal gula darah anda.

3. Penyakit yang disebabkan oleh diabetes, iaitu nefropati

Atau penyakit buah pinggang yang muncul kerana kerosakan pada saluran darah kecil di buah pinggang, menyebabkan kegagalan buah pinggang dan juga kematian.

Untuk mengetahui sama ada anda menghidap penyakit buah pinggang, anda boleh melakukan ujian albumin air kencing.

3. Neuropati

Neuropati adalah penyakit diabetes yang menyerang saraf. Diabetes ini merosakkan saluran darah kecil sehingga mengurangkan aliran darah ke saraf.

Gejala biasanya berupa gangguan deria seperti kesemutan, sakit atau mati rasa, terutama pada kaki, kerosakan anggota badan dan permulaan mati pucuk pada lelaki.

Sekiranya terdapat gangguan deria, selalu periksa kaki anda setiap hari untuk mengelakkan kecederaan. Sentiasa mengawal tekanan darah untuk mencegah atau melambatkan munculnya gejala neuropatik.

Baca Juga: Penggunaan Minuman Tenaga Semasa Berpuasa? Inilah Kesan Positif dan Negatif!

4. Kardiomiopati sebagai penyakit akibat diabetes

Merupakan penyakit yang menyebabkan masalah pada jantung dengan berlakunya penyumbatan pada arteri, menyebabkan penurunan aliran darah ke otot jantung.

Pencegahan boleh dilakukan dengan pengesanan awal faktor penyebab seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes, dan juga kegemukan.

Komplikasi di atas dapat dicegah atau ditunda perkembangannya dengan selalu mengawal gula darah anda setiap saat dan selalu menjauhi apa-apa yang dapat meningkatkan gula darah anda seperti gaya hidup dan selalu minum ubat gula secara berkala.