Kesihatan

Tidak Selalunya Keguguran, Ini Punca Pembekuan Darah Semasa Kehamilan

Pembuangan darah beku semasa kehamilan adalah salah satu keadaan yang boleh membuat Moms risau. Termasuk kemungkinan disebabkan oleh keguguran.

Ya, pendarahan faraj semasa kehamilan kadang-kadang boleh menjadi tanda sesuatu yang serius.

Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk mengetahui pelbagai kemungkinan penyebabnya agar mereka dapat mengambil tindakan rawatan yang sesuai.

Adakah pembuangan darah beku semasa kehamilan selalu menjadi tanda keguguran?

Pendarahan faraj dengan pembekuan darah semasa kehamilan adalah salah satu tanda dan gejala keguguran.

Namun, tidak semua kes pendarahan faraj adalah kes keguguran. Terdapat beberapa kemungkinan lain yang boleh menyebabkan pendarahan semasa kehamilan. Ada apa-apa?

Pelepasan darah beku semasa awal kehamilan

Pendarahan faraj dalam bentuk pembekuan darah pada trimester pertama kehamilan adalah sangat biasa. Wanita hamil mungkin mengalami pendarahan akibat implantasi (di mana telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim) atau dari keguguran awal.

Walaupun tidak semua kes pembekuan berdarah pada 12 minggu pertama kehamilan menunjukkan keguguran, pendarahan faraj semasa kehamilan menjadi perhatian.

Oleh itu, lebih baik menghubungi pakar sakit puan anda sebaik sahaja ini berlaku.

Baca juga: Keguguran Tanpa Disedari: Punca dan Gejala yang Perlu Anda Ketahui

Pembekuan darah pada trimester kehamilan ke-2 dan ke-3

Pendarahan faraj pada trimester kehamilan kedua dan ketiga boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Bermula dari keguguran, kelahiran pramatang, atau kelainan kehamilan termasuk plasenta previa atau gangguan plasenta.

Pendarahan dan terutamanya pembekuan semasa kehamilan boleh menjadi tanda keguguran, kelahiran pramatang, atau komplikasi lain. Oleh itu, pastikan anda menghubungi penyedia perkhidmatan kesihatan jika anda mengalami pendarahan.

Kemungkinan penyebab pembekuan darah semasa kehamilan

Pelepasan darah beku semasa kehamilan tidak selalu menjadi tanda keguguran. Terdapat beberapa kemungkinan penyebab pendarahan faraj berlaku:

1. Kehamilan ektopik

Pendarahan faraj akibat kehamilan ektopik adalah perkara biasa pada trimester pertama kehamilan. Pada kehamilan ektopik, embrio yang disenyawakan menanam di luar rahim, biasanya pada tiub fallopio.

Sekiranya embrio terus tumbuh, ini boleh menyebabkan tiub fallopi pecah, yang boleh mengancam nyawa ibu. Walaupun kehamilan ektopik berpotensi berbahaya, ia hanya berlaku pada sekitar dua peratus kehamilan.

Selain pendarahan faraj, gejala lain kehamilan ektopik adalah kekejangan kuat atau sakit di bahagian bawah perut dan pening.

2. Kehamilan molar

Kehamilan molar atau trofoblas kehamilan adalah keadaan yang sangat jarang berlaku di mana tisu yang tidak normal tumbuh di rahim.

Dalam kes yang jarang berlaku, tisu itu barah dan boleh merebak ke bahagian lain badan.

Gejala lain kehamilan geraham adalah mual dan muntah yang teruk, serta rahim yang cepat berkembang.

3. Ovum berdarah

Ovum berdarah Juga dikenali sebagai kegagalan embrio. Ultrasound (USG) akan menunjukkan bukti kehamilan intrauterin, tetapi embrio gagal berkembang dengan baik di lokasi yang betul.

Ini boleh berlaku sekiranya janin tidak normal dalam beberapa cara dan umumnya tidak disebabkan oleh apa yang dilakukan oleh ibu hamil.

4. Keguguran

Keguguran paling kerap berlaku pada 12 minggu pertama kehamilan. Walau bagaimanapun, pendarahan trimester pertama tidak semestinya anda kehilangan bayi atau keguguran.

Sebenarnya, jika degupan jantung dilihat pada ultrasound, lebih daripada 90 peratus wanita yang mengalami pendarahan faraj pada trimester pertama tidak akan mengalami keguguran.

Gejala keguguran lain adalah kekejangan kuat di bahagian bawah perut dan tisu yang melalui faraj.

Baca juga: Penting, ini adalah penyebab keguguran yang mesti diketahui oleh ibu hamil

5. Sebab-sebab lain

Sebagai tambahan kepada beberapa keadaan di atas, keadaan lain juga boleh menyebabkan pendarahan semasa kehamilan. Sebahagian daripada mereka:

  • Perubahan serviks. Semasa mengandung, darah tambahan mengalir ke serviks. Apa-apa aktiviti yang menyebabkan hubungan dengan serviks boleh mencetuskan pendarahan. Pendarahan jenis ini tidak perlu dibimbangkan.
  • Jangkitan. Sebarang jangkitan pada serviks, vagina, atau jangkitan kelamin (seperti klamidia, gonorea, atau herpes) boleh menyebabkan pendarahan pada trimester pertama.

Apa yang perlu dilakukan apabila anda mengalami pendarahan?

Sekiranya anda mengalami pendarahan dan pembuangan darah beku, segera hubungi doktor anda. Sekiranya anda mengalami pendarahan berat atau kesakitan yang teruk, anda mungkin juga memerlukan rawatan perubatan segera.

Doktor boleh melakukan ujian yang berbeza untuk melihat mengapa pendarahan berlaku. Anda mungkin memerlukan ujian pelvis, ultrasound, ujian darah, atau ujian air kencing.

Kadang-kadang ultrasound cukup untuk mengesahkan kehamilan yang sihat dan selamat. Walau bagaimanapun, jika kehamilan anda sangat awal, anda mungkin memerlukan lebih banyak ujian untuk membantu doktor anda mencari punca pendarahan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found