Kesihatan

Sedikit kerumitan, tetapi pelbagai faedah sihat dengan membesarkan haiwan di rumah

Bagi anda yang suka haiwan, ada berita baik, ternyata terdapat banyak faedah menjaga haiwan di rumah. Dari mengurangkan tekanan hingga mencegah alahan, mari lihat penjelasan lengkap di bawah!

Baca Juga: Buat Keresahan! Ibu, ini adalah peringkat perkembangan bayi 5 bulan

Pelbagai faedah menjaga haiwan peliharaan di rumah

Menjaga haiwan peliharaan adalah perkara yang paling menggembirakan. Anda bukan sahaja sebagai rakan bermain, ternyata membesarkan haiwan memberikan beberapa faedah positif. Inilah faedah menjaga haiwan peliharaan di rumah.

Badan yang sihat

Ternyata menjaga haiwan peliharaan di rumah secara tidak langsung juga memberi manfaat untuk kesihatan tubuh. Sebagai contoh, menjaga haiwan membantu menurunkan kadar trigliserida dan kolesterol, yang merupakan faktor penyakit jantung.

Di samping itu, ikatan emosi yang kuat antara majikan dan haiwan kesayangannya dapat mengurangkan tekanan darah tinggi akibat tekanan.

Mengurangkan kesunyian

Kesepian tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya dibiarkan, kesepian dapat berkembang menjadi kemurungan, penyakit jantung, bahkan penyakit Alzheimer dan demensia di masa depan.

Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan, anda tidak akan merasa kesunyian lagi. Ini kerana menjaga haiwan juga boleh menjadi teman di rumah. Terutama jika anda mencintai haiwan dengan ikhlas, maka haiwan juga akan menyayangi anda.

Melegakan tekanan

Merawat haiwan peliharaan adalah seperti aktiviti yang menyeronokkan untuk menghilangkan tekanan. Bermain dengan haiwan peliharaan secara langsung dapat menurunkan kortisol sambil meningkatkan kadar hormon serotonin, oxytocin, dan dopamin dalam badan.

Membina sikap sosial

Sekiranya kita menjaga haiwan peliharaan di rumah, kita akan menganggap haiwan kesayangan itu adalah sebahagian daripada ahli keluarga yang memupuk kasih sayang kita. Perasaan seperti ini boleh menimbulkan rasa prihatin, empati, dan ikatan yang kuat.

Meningkatkan sistem ketahanan badan

Menjaga haiwan peliharaan di rumah dapat membantu meningkatkan sistem imun anda terhadap selesema dan penyakit kecil yang lain.

Sebenarnya, ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa bayi yang hidup dengan anjing cenderung mempunyai jangkitan yang lebih sedikit dan umumnya lebih sihat daripada bayi yang tidak mempunyai haiwan peliharaan.

Mencegah alahan

Ternyata mempunyai anjing atau kucing berpotensi baik untuk kanak-kanak yang tidak mengalami alahan. Ini kerana kehadiran haiwan peliharaan membantu menguatkan sistem imun anak-anak ini kerana mereka terdedah kepada alergen.

Membantu merawat barah

Anjing peliharaan mempunyai keupayaan untuk mengesan perkembangan barah usus besar peringkat awal melalui sampel nafas dan tinja manusia. Terapi yang dibantu oleh haiwan peliharaan juga berpotensi untuk membantu mempercepat penyembuhan kanser, anda tahu.

Di samping itu, bermain dengan haiwan membantu mengurangkan keletihan dan kesakitan yang sering dikeluhkan oleh pesakit barah.

Baca juga: Ekspresif dan cerewet, apa perkembangan bayi berusia 4 bulan?

Faedah menjaga haiwan peliharaan di rumah untuk anak-anak

Terdapat beberapa faedah yang diperoleh dengan membesarkan haiwan untuk anak-anak, termasuk:

Membantu kanak-kanak belajar

Ramai pendidik kanak-kanak tahu bahawa memiliki anjing peliharaan dapat sangat membantu perkembangan pembelajaran kanak-kanak berkeperluan khas. Kanak-kanak juga paling santai ketika berada di sekitar haiwan, bukan orang.

Ajar anak-anak rasa tanggungjawab dan cinta

Dengan menjaga haiwan peliharaan mereka secara langsung, kanak-kanak akan menyedari bahawa haiwan peliharaan sama seperti manusia.

Di mana haiwan peliharaan juga memerlukan makanan, tempat tinggal, senaman dan cinta. Ini kemudian memberinya pelajaran berharga tentang empati dan belas kasihan.

Buat anak lebih yakin

Kanak-kanak yang mempunyai haiwan peliharaan di rumah mempunyai keyakinan diri yang lebih tinggi. Ini kerana anak itu mempunyai makhluk berkaki empat (atau berkaki dua) untuk dicintai dan yang mencintainya kembali untuk siapa mereka.

Di samping itu, anggap haiwan kesayangan anda sebagai teman untuk dipercaya yang tidak pernah menilai dan juga rakan untuk bermain ketika tidak ada orang lain yang berada di sekitar.

Jadi, sekarang anda tidak teragak-agak untuk menjaga haiwan peliharaan untuk menjadi teman di rumah?

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!