Kesihatan

Jangan Bimbang Ibu! Inilah cara menjaga perut anda setelah melahirkan agar kelihatan cantik semula

Selepas melahirkan, sudah pasti ramai ibu yang merasa tidak selamat mengenai bentuk perutnya. Nah, sekarang anda tidak perlu risau lagi, Ibu, inilah rawatan perut selepas bersalin yang kuat untuk dilakukan.

Baca Juga: Penjagaan Tubuh Selepas Melahirkan, Dari Mengatasi Sakit Faraj Hingga Payudara Bengkak

Bagaimana cara menjaga perut selepas melahirkan?

Perut yang rata lagi setelah melahirkan adalah impian setiap ibu. Berikut adalah petua untuk menjaga perut setelah melahirkan agar lebih kecil dan ideal, termasuk:

Menyusu

Penjagaan selepas bersalin yang paling mudah dan berkesan untuk perut adalah menyusukan bayi. Ini kerana penyusuan dapat membantu membakar kalori badan cukup besar malah kesannya dapat mencapai 500 hingga 700 kalori sehari.

Selain itu, penyusuan susu ibu juga dapat mencetuskan kontraksi rahim sehingga secara automatik membantu juga mengencangkan otot perut. Tetapi mesti diingat, Ibu, pilih makanan yang sihat agar pengeluaran susu tetap lancar.

Jalan

Bagi ibu yang baru melahirkan tidak boleh melakukan senaman yang terlalu berat. Anda boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan-jalan santai pada waktu pagi.

Sekiranya anda melakukannya dengan kerap setiap pagi, maka cukup berkesan untuk mengurangkan lemak perut. Selain itu, badan akan lebih cergas. Sekiranya anda merasa cukup kuat, anda boleh melakukan senaman yang lebih kuat seperti senamrobik, berenang atau berbasikal.

Minum banyak air

Pada dasarnya tubuh manusia mesti memenuhi keperluan air minum sebanyak 8 gelas setiap hari. Air mempunyai banyak faedah, salah satunya adalah untuk membuang toksin dalam badan. Terutama di perut dan memudahkan proses pencernaan.

Lebih baik bagi ibu yang baru melahirkan, minum air untuk mengelakkan rasa lapar datang dengan cepat. Dengan minum banyak air, selera makan anda akan berkurang. Ini menjadikan perut anda lebih rata seperti sebelumnya, sama seperti sebelum melahirkan.

Minum teh hijau

Seperti yang kita tahu teh hijau dapat mengurangkan lemak perut dan dapat membantu proses pencernaan dengan betul. Kandungan antioksidan dalam teh hijau juga dapat membantu membakar lemak dan melindungi tubuh dari radikal bebas.

Tetapi anda tidak boleh minum teh hijau terlalu banyak. Ini kerana apa-apa yang berlebihan masih tidak baik.

Minum dalam kadar yang mencukupi agar tidak menyebabkan masalah kesihatan.

Latihan Kegel

Latihan Kegel adalah latihan untuk mengetatkan otot faraj. Selain itu, senaman Kegel juga dapat membantu mengurangkan lemak perut setelah melahirkan.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke gim, anda juga boleh melakukannya di rumah dengan mengikuti pergerakan dari YouTube atau platform lain.

Diet seimbang

Anda boleh menjalani diet tetapi tidak mengambilnya secara berlebihan. Anda mesti menjalani diet sihat yang merangkumi vitamin dan mineral untuk memenuhi pengambilan makanan harian anda.

Sangat penting untuk mengurangkan lemak perut. Anda harus mengganti semua makanan segera dengan makanan yang lebih berkhasiat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, daging lembu tanpa lemak, ayam, kacang-kacangan, biji-bijian, dan produk tenusu rendah lemak.

Baiklah, mesti diingat bahawa Moms cuba mengehadkan pengambilan natrium dari garam kerana ia menyebabkan perut kembung dan bengkak.

Meditasi atau yoga

Meditasi atau yoga adalah satu latihan ringan, yang boleh dilakukan tanpa meninggalkan anak kecil anda. Yoga juga boleh dilakukan di rumah semasa bayi sedang tidur.

Cuba belajar teknik yoga dari buku atau internet. Ini kerana pergerakan yoga dipercayai dapat membantu membuat perut kembali rata setelah melahirkan, anda tahu.

Pastikan anda cukup tidur

Cuba atur cara tidur anda agar tetap teratur kerana kaedah ini dapat membantu Ibu mengecilkan perut dengan berkesan.

Di samping itu, tidur yang mencukupi dapat menjaga kesihatan dan dapat menurunkan berat badan. Caranya ialah Moms berusaha tidur ketika bayi juga sedang tidur.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!