Kesihatan

8 Punca Hidung Berair Selain Selesema, Anda mesti Tahu!

Selesema adalah keadaan yang boleh menyebabkan hidung berair atau berair. Walau bagaimanapun, hidung berair bukan sahaja disebabkan oleh selesema, tetapi juga boleh berlaku kerana keadaan lain, apa? Mari lihat lebih banyak lagi di sini.

Lendir yang keluar dari lubang hidung pada dasarnya adalah bahan pelindung yang dihasilkan oleh membran mukus, yang merupakan sejenis tisu yang melapisi rongga hidung. Lendir juga dapat bertindak sebagai penghalang untuk menjaga debu, debunga, dan bakteria keluar dari paru-paru.

Hidung menghasilkan lendir setiap hari. Kadang-kadang, kerengsaan atau keradangan saluran hidung boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran lendir, sehingga hidung berair.

Baca juga: Si Kecil Selalunya Bersin di Pagi, Adakah Itu Tanda Alahan?

Apa yang menyebabkan hidung berair?

Anda perlu tahu bahawa hidung berair adalah gejala keadaan tertentu. Berikut adalah beberapa penyebab hidung berair yang perlu anda ketahui.

1. Alahan

Penyebab pertama hidung berair adalah alahan. Harap maklum bahawa terdapat beberapa alergen atau pencetus alergi yang boleh menyebabkan keadaan ini, seperti debu, debunga, atau bulu binatang.

Hidung berair disebabkan oleh tindak balas keradangan badan terhadap alergen. Alergi juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti bersin, sakit kepala, atau sakit tekak. Biasanya, alahan dirawat dengan antihistamin yang dapat menghentikan tindak balas alahan.

2. Selsema

Selsema atau jangkitan saluran pernafasan atas boleh menyebabkan keradangan selaput lendir yang melapisi hidung, sehingga menghasilkan lendir yang terlalu banyak.

Keadaan ini bukan sahaja boleh menyebabkan hidung berair, tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan hidung tersumbat. Gejala lain yang disebabkan oleh selesema termasuk batuk, sakit tekak, dan keletihan.

Rehat secukupnya, minum vitamin C, atau minum cairan hangat dapat membantu melegakan gejala dan juga mempercepat proses penyembuhan.

3. Sinusitis

Penyebab lain hidung berair adalah sinusitis. Sinusitis adalah komplikasi selesema biasa. Keadaan ini boleh berlaku apabila rongga di sekitar saluran hidung menjadi radang. Keradangan yang berlaku memicu peningkatan pengeluaran lendir di hidung.

Selain hidung berair, gejala lain yang juga disebabkan oleh sinusitis termasuk sakit kepala, kesesakan hidung, dan sakit muka.

4. Udara sejuk

Udara sejuk juga boleh menyebabkan hidung berair. Perlu diingat bahawa udara sejuk dan kering dapat mempengaruhi lapisan hidung, mengubah keseimbangan cecair di saluran hidung.

Dipetik dari halaman Kesihatan yang Sangat Baik, perubahan ini boleh menyebabkan tindak balas keradangan dan refleks sistem saraf hidung, sehingga hidung berair.

5. Penyimpangan Septal

Septum yang menyimpang adalah keadaan yang berlaku apabila dinding saluran hidung bergeser atau tidak berpusat. Keadaan ini boleh berlaku semasa kelahiran, tetapi septum yang menyimpang juga boleh berlaku akibat kecederaan pada hidung.

Septum yang menyimpang dapat menyebabkan jangkitan dan keradangan sinus berulang di sekitar saluran hidung, yang boleh menyebabkan hidung berair.

Baca juga: Mengalami Gejala Selsema? Atasi dengan 8 ubat semula jadi ini

6. Rinitis bukan alahan

Rhinitis bukan alergi, juga dikenal sebagai rhinitis vasomotor, juga dapat menyebabkan keradangan pada saluran hidung dan menyebabkan hidung berair. Gejala ini disebabkan oleh sebab yang tidak diketahui dan tidak dipicu oleh alergen.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan rhinitis bukan alergi, iaitu perubahan suhu atau keadaan perubatan yang mendasari.

7. Polip hidung

Selain penyebab yang disebutkan di atas, hidung berair juga boleh disebabkan oleh polip hidung. Polip hidung adalah pertumbuhan tisu pada lapisan dalam hidung yang disebabkan oleh keradangan membran mukus.

Keradangan membran mukus boleh mencetuskan pengeluaran lendir yang berlebihan, yang menyebabkan hidung berair.

Terdapat beberapa gejala lain yang juga disebabkan oleh keadaan ini, termasuk tekanan pada sinus dan sakit kepala.

8. Makan makanan pedas

Makanan pedas juga boleh menyebabkan hidung berair. Ini bukan disebabkan oleh histamin atau alergen, tetapi rangsangan saraf yang berlebihan pada sinus ketika anda makan makanan pedas atau menyedut sesuatu yang pedas.

Nah, selaput lendir menganggap sensasi panas sebagai perengsa, dan masuk ke mod pelindung, yang mencetuskan saluran hidung untuk menghasilkan lendir berlebihan untuk melegakan kerengsaan.

Ini adalah tindak balas sementara dan hidung berair mungkin berhenti apabila anda berhenti makan makanan pedas.

Itulah beberapa maklumat mengenai punca hidung berair walaupun tidak selsema. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!