Kesihatan

Haid berlaku secara berterusan? Inilah Cara Menghentikannya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Adakah anda pernah mengalami jangka masa yang lama? Tempoh purata berlangsung selama 7 hari. Tetapi bagaimana jika lebih dari seminggu atau lebih lama? Keliru dan mula mengetahui cara menghentikan haid yang berterusan?

Ya, anda perlu menghentikan haid yang berlangsung lebih lama. Kerana tempoh yang berlangsung lebih lama dari seminggu, itu mungkin merupakan gejala keadaan perubatan yang lain. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai punca dan cara menghentikan haid berterusan berikut.

Baca juga: Diet Vegan Mentah Boleh Menyebabkan Gangguan Menstruasi? Lihat penjelasan Tuan-tuan!

Apa yang menyebabkan haid berterusan?

Dalam dunia perubatan, haid yang berlangsung lebih dari satu minggu dan atau dengan pendarahan berat disebut menorrhagia. Menorrhagia itu sendiri boleh disebabkan oleh banyak faktor.

Dua yang paling biasa adalah ketidakseimbangan hormon semasa akil baligh dan masalah hormon pada wanita yang menghampiri menopaus.

Selain dua perkara ini, haid yang lebih lama dari biasanya juga disebabkan oleh:

 • Penggunaan pil perancang. Kontraseptif tertentu boleh mempengaruhi tempoh haid, kerana berkaitan dengan pengurusan hormon wanita. Tubuh setiap wanita mempunyai tindak balas yang berbeza terhadap setiap kontraseptif.
 • Penggunaan dadah. Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat-ubatan anti-radang, atau ubat-ubatan yang mempengaruhi hormon, juga boleh mempengaruhi jangka masa anda.

Sebagai tambahan kepada yang telah disebutkan, haid berterusan juga boleh menjadi tanda keadaan perubatan lain seperti:

 • Endometriosis. Yaitu pertumbuhan tisu di rahim, yang dapat menyebabkan rasa sakit dan haid lebih dari yang seharusnya.
 • Ciri-ciri barah. Ia boleh menjadi barah serviks, ovari atau rahim.
 • Tumor bukan barah.
 • Polip, atau tisu yang tumbuh di lapisan rahim, juga disebut fibroid.
 • Kehamilan ektopik. Sekiranya haid anda berat dan bertahan lebih lama, itu mungkin tanda bahawa telur yang disenyawakan berada di luar rahim, atau apa yang dikenali sebagai kehamilan ektopik.

Bagaimana untuk menghentikan haid yang berterusan?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan. Bergantung pada penyebab haid yang berterusan. Tetapi secara amnya ada tiga pilihan yang boleh dilakukan. Yaitu, menggunakan ubat, tindakan perubatan dan juga melakukan penawar semula jadi.

Cara menghentikan haid yang berterusan dengan ubat

Beberapa ubat yang biasa digunakan untuk menghentikan haid yang berterusan, iaitu:

 • Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Contoh ubat ini adalah ibuprofen atau naproxen untuk mengurangkan kesakitan.
 • Makanan tambahan besi. Untuk merawat anemia kerana kekurangan darah
 • Suntikan hormon. Ini akan diberikan oleh doktor, jika penyebab haid yang berpanjangan adalah ketidakseimbangan hormon.
 • Kontraseptif. Doktor anda mungkin menetapkan pil perancang dalam bentuk ubat oral untuk membantu menghentikan haid anda.

Rawatan perubatan

Tindakan perubatan ini hanya dapat dilakukan setelah pesakit mendapat diagnosis dari doktor. Beberapa perkara biasa termasuk:

A&P

DC bermaksud dilatasi dan kuretasi. Itu adalah prosedur untuk mengikis tisu yang melapisi rahim. Ini akan dilakukan sekiranya haid berlaku untuk waktu yang lama dan disertai dengan pendarahan yang berat.

Ablasi endometrium

Prosedur perubatan ini melibatkan pemusnahan lapisan rahim untuk menghentikan aliran darah haid. Walau bagaimanapun, tindakan ini hanya akan disyorkan untuk wanita yang tidak berjaya menghentikan haid walaupun mereka telah menggunakan ubat-ubatan yang telah ditetapkan sebelumnya.

Reseksi endometrium

Tindakan ini dapat mengurangkan kemungkinan kehamilan. Sekiranya anda merancang untuk mempunyai anak, anda perlu memilih cara lain untuk menghentikan tempoh berterusan. Kerana prosedur perubatan ini berfungsi dengan membuang lapisan rahim yang ketara.

Histerektomi

Prosedur perubatan lain adalah histerektomi, yang melibatkan pembuangan rahim dan serviks. Dalam keadaan tertentu, doktor juga boleh melakukan pembuangan ovari.

Tindakan ini akan mengelakkan wanita daripada mempunyai anak. Pesakit juga akan mengalami menopaus selepas itu. Histerektomi biasanya dilakukan pada pesakit yang menghidap barah atau fibroid. Atau untuk mengatasi endometriosis yang tidak dapat diatasi dengan rawatan lain.

Baca juga: Mengatasi Pendarahan Menstruasi dengan Dadah Asid Tranexamic

Ubat semula jadi yang boleh dilakukan di rumah

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniSebilangan orang percaya bahawa pilihan berikut dapat membantu melegakan haid dan membantu menghentikan jangka masa yang lama.

 • syahwat. Orgasme dipercayai mencetuskan kontraksi pada rahim sehingga merembeskan lapisan yang menjadikan haid berterusan.
 • Minum banyak air
 • Bersenam secara berkala
 • Makan makanan yang sihat dan seimbang.

Malangnya tidak ada bukti saintifik yang mencukupi untuk menyokong bagaimana menghentikan haid yang berterusan.

Ini adalah penjelasan mengenai cara menghentikan haid secara berterusan. Sekiranya anda mengalaminya, anda harus berjumpa doktor, untuk mendapatkan rawatan yang betul, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found