Kesihatan

Inilah Kepentingan Penggunaan Vitamin B Complex untuk Tubuh Anda

Vitamin B complex mempunyai sejumlah kebaikan untuk tubuh. Bermula dari menjaga kulit, menghilangkan tekanan, dan sejumlah faedah lain. Untuk mengekalkan tubuh yang sihat, ada baiknya memperhatikan pengambilan vitamin B kompleks setiap hari.

Kompleks vitamin B terdiri daripada B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (asid pantotenat), B6 ​​(piridoksin), B7 (biotin), B9 (asid folik), dan B12 (cobalamin).

Manfaat kompleks vitamin B ini mempunyai peranan penting untuk kesihatan tubuh anda dengan kegunaannya

Inilah kelebihan vitamin B kompleks yang perlu anda ketahui

Baca Juga: Perhatikan! Ini adalah Ubat Sakit Tenggorokan yang Boleh Anda Cuba

Vitamin B1 (tiamin)

Thiamine adalah vitamin B pertama yang ditemui. Ia juga memainkan peranan utama dalam membantu proses metabolik badan anda. Vitamin ini dapat membantu penyembuhan luka dan meningkatkan sistem imun.

Vitamin B1 juga diperlukan oleh badan kerana dapat mencegah beriberi, anda tahu. Anda boleh mendapatkan vitamin ini jika anda makan biji-bijian, gandum, ragi, dan kacang-kacangan.

Vitamin B2 (riboflavin), kebaikan vitamin B kompleks

Riboflavin adalah kompleks vitamin B yang baik untuk kesihatan mata, kerana dapat mencegah katarak. Vitamin ini dapat mengekalkan kolagen yang baik untuk kulit anda.

Di samping itu, menurut Institut Kesihatan Nasional. Riboflavin juga dapat meningkatkan tahap tenaga, meningkatkan sistem imun.

Anda boleh makan kacang dan sayur hijau untuk mendapatkan vitamin ini.

Makan, jangan lupa menjauhkan makanan ini dari sinar matahari langsung, okey? Cahaya matahari boleh merosakkan vitamin B2.

Vitamin B3 (niasin)

Vitamin B3 membantu badan anda mengubah makanan menjadi tenaga. Niacin juga membantu fungsi pencernaan, menjaga selera makan, meningkatkan peredaran darah dan tahap kolesterol.

Shhh, betul, ini juga berkesan untuk merawat kulit anda, anda tahu. Vitamin ini dapat menyembuhkan masalah kulit seperti kegatalan, jerawat, kulit kering dan menyamarkan garis-garis halus dan kedutan. Anda boleh mendapatkan vitamin ini dalam ayam belanda, ayam, dan produk tenusu.

Vitamin B5 (asid pantotenik)

Vitamin ini penting untuk tubuh anda menghasilkan hormon dan diperlukan untuk pertumbuhan. Selain itu, vitamin B5 juga dapat mengekalkan kelembapan kulit agar kelihatan lebih sihat, anda tahu.

Anda boleh mendapatkan vitamin ini dalam kubis, brokoli, kangkung, dan alpukat

Vitamin B6 (piridoksin)

Sekiranya anda merasa tertekan, memakan ikan tuna, daging, ayam, dan kentang mungkin dapat melegakannya. Sebabnya, makanan ini mengandung vitamin B6. Vitamin ini biasanya disebut vitamin "menghilangkan tekanan" kerana dapat membantu mengatur mood anda.

Pyridoxine membantu badan anda menghasilkan serotonin (hormon bahagia), melatonin (hormon tidur), dan norepinefrin (hormon adrenalin). Vitamin ini juga berguna untuk fungsi otak dan saraf badan yang dapat meningkatkan prestasi otak anda.

Vitamin B7 (biotin)

Vitamin ini adalah vitamin larut air. Biotin adalah faktor penting yang mengatur metabolisme asid lemak dalam badan. Dengan bantuan vitamin ini, lemak, karbohidrat, dan protein dapat diubah menjadi glukosa.

Dari sana, anda mendapat tenaga untuk melakukan aktiviti harian, bukan hanya itu, vitamin B7 juga bermanfaat untuk pertumbuhan kuku dan rambut anda. Anda boleh mendapatkan vitamin ini dengan memakan badam, bawang, ubi jalar, dan telur.

Vitamin B9 (asid folik)

Semasa mengandung, penting untuk mengambil banyak vitamin B9 atau asid folik. Vitamin ini membantu pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim.

Tidak hanya berguna untuk janin, vitamin ini juga penting untuk wanita hamil. Dengan mengambil vitamin ini, loya dapat dikurangkan, anda tahu. Vitamin ini boleh didapati dalam sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan buah-buahan.

Baca Juga: Sedap dan Sihat, 7 Makanan Ini Mengandungi Protein Tinggi

Vitamin B12 (cobalamin), kelebihan vitamin B kompleks

Sekiranya anda kekurangan sel darah merah atau biasa disebut anemia, anda boleh memakan daging, ikan, dan produk tenusu.

Jenis makanan ini mengandungi banyak vitamin B12 yang diperlukan untuk membantu tubuh anda ketika membentuk sel darah merah. Vitamin ini memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah, metabolisme sel dan fungsi saraf.

Manfaat vitamin B kompleks untuk tubuh banyak, bukan? Penting bagi tubuh anda untuk terus mendapat pengambilan vitamin B kompleks yang mencukupi. Terutama ketika berpuasa.

Walaupun begitu, jangan lupa untuk mengambil vitamin B kompleks dari makanan, minuman, dan makanan tambahan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!