Kesihatan

Manfaat Daun Selasih untuk Kesihatan: 10 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda menyebut daun selasih, mungkin yang segera dibayangkan oleh masyarakat Indonesia adalah sayur-sayuran segar. Selain dapat digunakan sebagai sayuran segar, manfaat daun selasih untuk kesihatan juga banyak, anda tahu!

Khasiat daun selasih

Basil (Ocimum basilicum) adalah sejenis tanaman yang masih terdapat dalam rumpun daun pudina. Digunakan secara meluas untuk menambahkan rasa pada makanan, dan nutrien yang dapat memberikan manfaat kesihatan.

Berikut adalah beberapa kelebihan daun selasih untuk kesihatan yang perlu anda ketahui:

1. Menjaga kesihatan jantung

Daun kemangi mengandungi beta-karoten dan magnesium, bahan penting yang berfungsi untuk menjaga dan menjaga kesihatan jantung. Daun selasih juga berguna untuk menurunkan dan mengawal kadar kolesterol dan gula dalam darah.

Tidak menghairankan bahawa pengambilan daun selasih untuk sayur-sayuran segar adalah baik untuk menjaga kesihatan jantung.

2. Penghadaman yang sihat

Dipetik dari buku Makanan Penyembuhan diterbitkan oleh DK Publishing, daun selasih dapat membantu pencernaan berfungsi dengan lebih baik. Daun kemangi menguatkan sistem pencernaan kerana zat eugenol yang terdapat dalam daun selasih memastikan sifat anti-radang pada saluran pencernaan.

Selain dapat mencegah gejala yang timbul akibat bisul di perut, khasiat daun selasih juga dapat menurunkan kadar asam lambung.

3. Melindungi dari serangan barah

Daun selasih juga dipercayai berpotensi melawan barah. Daun ini dianggap dapat membantu mencegah beberapa jenis barah termasuk kulit dan mulut.

Kandungan antioksidan dalam daun selasih dianggap berperanan dalam memerangi barah. Sejak tahun 2013, penyelidikan terus dilakukan, untuk memastikan manfaat daun selasih.

4. Meredakan tekanan

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniKandungan dalam daun selasih mengandungi zat antosianin dan Beta karotena. yang berguna sebagai kandungan penghilang tekanan.

Dipetik dari Garis Kesihatan, menyebut beberapa bahagian daun selasih berfungsi sebagai adaptogen. Bahan semula jadi yang terdapat dalam daun selasih ini membantu tubuh menyesuaikan diri dengan tekanan dan meningkatkan keseimbangan mental.

Daun selasih juga mempunyai sifat antidepresan dan anti-kegelisahan yang setanding dengan ubat diazepam dan antidepresan. Mengambil 500 miligram (mg) ekstrak daun selasih setiap hari dapat membantu mengurangkan kegelisahan, tekanan, dan perasaan murung.

5. Mengawal gula darah

Khasiat daun selasih juga baik untuk mengawal gula darah di dalam badan. Bagi pesakit kencing manis, manfaat daun selasih dapat membantu mengurangkan kadar trigliserida dan kolesterol, yang merupakan faktor risiko bagi pesakit diabetes.

Sekiranya anda menghidap penyakit kencing manis atau diabetes jenis 2, kemangi boleh membantu mengurangkan gula darah. Manfaat daun selasih yang dapat membantu mencegah gejala diabetes seperti:

  • Penambahan berat badan
  • Hiperinsulinemia, atau berlebihan insulin dalam darah
  • Kolesterol tinggi
  • ketahanan insulin
  • Hipertensi

6. Mengurangkan bengkak

Khasiat daun selasih juga dapat digunakan untuk membantu mengurangkan pembengkakan pada badan. Caranya ialah dengan menggunakan pelanggaran daun selasih pada bahagian badan yang mengalami pembengkakan.

Daun selasih dapat membantu melegakan bengkak di badan kerana kandungannya beta caryophyllene yang bertindak sebagai agen anti-radang.

7. Mengurangkan bau mulut

Daun kemangi apabila dimakan juga berguna untuk mencegah bau mulut. Anda boleh mendapat faedah ini dengan makan daun selasih secara langsung sebagai salad.

Atau jika anda tidak menyukai bau ketika anda memakannya secara langsung, anda boleh mencuba membuat jus daun kemangi dicampur dengan kunyit dan kemudian meminumnya.

8. Kulit sihat

Daun selasih juga dapat menjaga kulit yang sihat, kerana kandungan minyak daun selasih dapat membantu membersihkan kulit dari dalam. Daun selasih pada masa yang sama dapat membantu menghilangkan minyak dan kotoran yang menyumbat liang-liang kulit.

Menyapukan daun selasih di wajah dengan kerap akan membantu mencegah jerawat di wajah. Ini kerana daun selasih mengandungi sifat anti-radang dan antimikroba di dalamnya.

9. Melegakan sakit tekak

Selain dapat mengurangi bau mulut, daun selasih juga dapat digunakan untuk meredakan keradangan dan sakit di kerongkong. Anda boleh memakannya dengan minum air suam dari daun selasih rebus.

Lakukan beberapa kali apabila anda mengalami rasa tidak selesa di tekak.

10. Melegakan keputihan

Daun selasih juga berkhasiat untuk menangkis kulat yang menyebabkan keputihan. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh memakan daun selasih semasa makan, dan anda menyediakan daun selasih segar sebagai sayur-sayuran segar.

Untuk mengetahui nutrien apa yang baik untuk tubuh, anda boleh menghubungi doktor di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!