Kesihatan

Boleh Berjangkit, Mari Ketahui Cara Mencegah dan Merawat Kurap!

Kulit adalah bahagian badan yang mudah dijangkiti. Biasanya jika anda mempunyai jangkitan bakteria atau kulat, kulit akan terasa gatal. Terdapat pelbagai jenis jangkitan kulat atau bakteria yang sering terjadi pada kulit, salah satunya adalah kurap.

Baca juga: Ini adalah pertolongan cemas yang harus anda lakukan ketika hipotermia

Apa itu kurap?

Kurap. Sumber foto: Shutterstock

Kurap(kurap) atau juga dikenal sebagai dermatofitosis, jangkitan dermatofit, atau tinea corporis adalah jangkitan kulat yang terjadi pada kulit.

Biasanya penyakit ini berwarna merah, gatal, dan mempunyai ruam bulat dengan warna kulit yang lebih jelas di bahagian tengahnya.

Kurap masih dikaitkan dengan kutu air (tinea pedis), gatal di pangkal paha (tinea cruris), dan kurap pada kulit kepala (tinea capitis).

Penyakit ini adalah penyakit biasa yang disebabkan oleh jangkitan kulat. Walaupun tidak berbahaya, anda tetap harus berhati-hati dengan penyakit ini.

Penyakit ini boleh menyerang kulit kepala, kaki, kuku, pangkal paha, janggut, atau kawasan lain.

Baca juga: 7 Penyakit Kulit Sering Dihidapi oleh Orang Indonesia, Mana Yang Anda alami?

Apa yang menyebabkan kurap?

Walaupun penyakit ini juga dikenal sebagai kurap, tidak disebabkan oleh cacing atau parasit. Sebaliknya, penyakit ini disebabkan oleh kulat yang dikenali sebagai dermatophytes.

Terdapat tiga jenis kulat yang boleh menyebabkan penyakit ini, termasuk trichophyton, microsporum, dan epidermophyton.

Kurap boleh menyerang orang-orang dari semua peringkat umur, tetapi kanak-kanak adalah kumpulan yang paling mudah diserang penyakit ini. Penyakit ini biasanya berlaku pada iklim yang panas dan lembap.

Penyakit ini adalah penyakit berjangkit dan boleh merebak melalui hubungan langsung dan tidak langsung.

Berikut adalah beberapa penyebab penyebaran kurap seperti yang dilaporkan oleh Healthline:

 • orang ke orang: Penyebaran ini berlaku melalui hubungan langsung dengan kulit orang yang dijangkiti penyakit ini.
 • Haiwan kepada manusia: Ini berlaku apabila anda bersentuhan langsung dengan haiwan yang dijangkiti. Kedua-dua anjing dan kucing boleh menyebarkan penyakit ini. Ferret, kuda, kelinci, kambing, dan babi juga dapat menyebarkan penyakit ini kepada manusia.
 • Barang untuk manusia: Penyebaran ini boleh disebut sebagai penyebaran tidak langsung. Penyakit ini juga boleh disebarkan oleh barang. Contohnya, melalui rambut orang yang dijangkiti, tempat tidur, pakaian, mandi, atau bahkan lantai.
 • Tanah untuk manusia: Penyebaran ini adalah penyebaran yang jarang berlaku. Penyakit ini juga dapat disebarkan melalui kontak yang berpanjangan dengan tanah yang banyak dijangkiti

Siapa yang berisiko menghidap penyakit ini?

Seperti yang diketahui sebelumnya bahawa penyakit ini paling mudah menyerang anak-anak jika dibandingkan dengan orang dewasa. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh menyerang orang dari semua peringkat umur.

mengikut Perkhidmatan Kesihatan NegaraInggeris, kira-kira 10-20 peratus penduduk akan dijangkiti kulat pada suatu ketika dalam hidup mereka.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena penyakit ini. Antara lain adalah:

 • Hidup di kawasan lembap dan hangat
 • Berpeluh berlebihan
 • Mengambil bahagian dalam sukan yang memerlukan hubungan fizikal
 • Memakai pakaian yang ketat
 • Mempunyai sistem imun yang lemah
 • Berkongsi pakaian, tempat tidur atau tuala dengan orang lain

Lebih baik jika anda tidak mahu berisiko mendapat penyakit ini. Elakkan faktor risiko ini.

Bagaimana penyakit ini didiagnosis?

Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa anda mempunyai kurap, mereka akan memeriksa kulit anda atau mungkin melakukan ujian lain untuk mengesampingkan keadaan kulit lain yang tidak disebabkan oleh kulat, seperti dermatitis atopik atau psoriasis.

Biasanya pemeriksaan kulit yang dilakukan akan menghasilkan diagnosis yang lebih tepat.

Doktor juga boleh melihat kawasan yang dijangkiti di bawah mikroskop untuk mencari kulat yang menyebabkan penyakit ini.

Sampel kemudian akan dihantar ke makmal untuk pengesahan. Makmal boleh melakukan ujian kultur untuk melihat apakah kulat tumbuh atau tidak.

Jenis kurap

Penyakit ini mempunyai beberapa jenis dan boleh menjangkiti bahagian tubuh tertentu. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh mendengarnya di bawah.

1. Tinea barbae

Kurap yang mempengaruhi kawasan janggut pada wajah dan leher membengkak dan dicirikan oleh pengerasan, sering disertai dengan gatal. Kadang kala penyakit ini juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Jenis ini, tentu saja, sering menyerang lelaki dan remaja lelaki.

2. Tinea capitis

Jenis ini adalah jenis yang menyerang kulit kepala dan secara amnya menyerang kanak-kanak, kebanyakannya pada akhir kanak-kanak atau remaja.

Keadaan ini boleh merebak di sekolah. Tinea capitis muncul dicirikan oleh bintik-bintik di kulit kepala (berbeza dengan dermatitis seborrheic dan kelemumur).

3. Tinea corporis

Jenis ini berlaku apabila kulat menyerang kulit. Jenis ini sering menyebabkan bintik kurap biasa. Gejala tahap pertama melibatkan kulit bersisik merah (plak) yang sedikit meningkat. Tahap ini cenderung menjadi lebih teruk dengan cepat.

4. Tinea cruris

Jenis ini berlaku di kawasan selangkangan. Ini cenderung memiliki warna coklat kemerahan dan memanjang dari lipatan pangkal paha ke bawah, ia boleh terjadi pada satu atau kedua-duanya.

Keadaan lain juga boleh mempunyai bentuk yang hampir serupa dengan jenis ini, seperti psoriasis, jangkitan yis, dan intertrigo.

5. Tinea faciei (faciale)

Jenis ini menyerang wajah kecuali di kawasan janggut. Pada wajah, penyakit ini jarang berbentuk bulat. Secara khas, baka ini mempunyai penampilan bersisik merah dengan tepi yang tidak jelas.

6. Tinea manus

Jenis ini mempengaruhi tangan, terutamanya tapak tangan dan jari. Jenis ini biasanya menyebabkan penebalan (hiperkeratosis) di kawasan ini dan sering berlaku hanya pada satu tangan.

7. Tinea pedis

Tinea pedis atau biasanya dikenal sebagai kutu air adalah kurap yang biasanya terjadi di kawasan kaki.

Kutu air dapat menyebabkan kerak dan keradangan dengan rasa gatal dan iritasi pada jari kaki, terutama antara jari kaki keempat dan kelima. Tinea pedis adalah keadaan kulit yang sangat biasa.

8. Jenis-jenis kurap tinea unguium

Jangkitan kulat ini menyerang kuku, kedua-dua kuku kaki dan kuku. Ini boleh menjadikan kuku lebih tebal, kuning, dan rapuh. Ia juga boleh disebut jamur kuku atau onikomikosis.

Baca juga: Jangan Meremehkan Psoriasis, Penyakit Kulit Ini Dapat Mendorong Penderita Bunuh Diri

Apakah tanda dan gejala kurap?

Gejala khas kurap bergantung pada kawasan yang dijangkiti. Walau bagaimanapun, gejala biasa yang boleh berlaku termasuk:

 • Kawasan berbentuk cincin bersisik
 • Kulit gatal
 • Kawasan yang lebih jelas atau bersisik di dalam gelang, mungkin juga disertai dengan lebam merah
 • Lingkaran sedikit diangkat dan mengembang
 • Corak bulat rata dan gatal
 • Cincin bertindih
 • Kulit merah, bersisik, atau retak
 • Rambut gugur di kawasan yang dijangkiti (jika rambut ada)

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, anda harus segera mendapatkan rawatan sebelum penyakit ini bertambah buruk.

Rawatan biasa untuk kurap

Walaupun penyakit ini mempunyai banyak jenis, tetapi anda tidak perlu risau kerana penyakit ini dapat disembuhkan.

Ada yang mengatakan bahawa penyakit ini dapat disembuhkan dengan menggunakan bahan semula jadi. Namun, rawatannya tidak berkesan.

Untuk merawat penyakit ini, anda harus menggunakan ubat antijamur.

Menurut Medicine Net, kurap dapat diobati dengan menggunakan obat dalam bentuk krim atau salap (topikal) dan juga dapat diobati dengan obat yang dikonsumsi.

Rawatan topikal

Apabila kulat mempengaruhi kulit badan atau pangkal paha, anda boleh menggunakan krim antijamur sebagai bentuk rawatan. Krim antijamur ini dianggarkan dapat membersihkan keadaan dalam masa 2 minggu.

Jenis krim antijamur yang boleh anda gunakan termasuk:

 • Clotrimazole
 • Miconazole
 • Ketokonazol
 • Ekonazol
 • Naftifine
 • Terbinafine

Rawatan ini sangat berkesan untuk banyak kes yang disebabkan oleh kulat. Anda boleh mendapatkan krim ini dengan mudah di farmasi. Untuk rawatan menggunakan krim biasanya memakan masa 2 minggu.

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) juga membenarkan ubat antikulat Luliconazole untuk rawatan tinea cruris dan tinea corporis pada orang dewasa berumur 18 tahun ke atas.

Rawatan sistemik

Sebilangan jangkitan kulat tidak bertindak balas dengan baik terhadap rawatan luaran (topikal). Contohnya, kulat pada kulit kepala dan kuku.

Untuk mengubati kulat jenis ini atau penyakit yang lebih teruk dan meluas, biasanya gunakan ubat yang dimakan.

Untuk masa yang lama, tablet antijamur yang paling berkesan adalah Griseofulvin. Walau bagaimanapun, kini terdapat beberapa ubat yang selamat dan berkesan untuk merawat keadaan ini. Sebagai contoh:

 • Terbinafine
 • Itraconazole
 • Fluconazole

Untuk rawatan dengan cara penggunaan biasanya diberikan selama 3 bulan.

Pencegahan yang boleh dilakukan untuk penyakit ini

Pencegahan. Sumber gambar: //www.bloglino.com/

Kurap memang dapat disembuhkan, tetapi akan lebih baik jika kita mencegahnya. Berikut adalah beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh diambil.

Pencegahan penularan dari manusia

Untuk mengelakkan penyakit ini, anda harus mengelakkan hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti. Bukan hanya itu, mengurangkan peluh dan kelembapan juga dapat membantu mencegah penyakit ini.

Cadangan umum untuk mencegah penyakit ini bagi lelaki adalah untuk mengelakkan memakai seluar pendek boxer yang ketat, dan bagi wanita untuk tidak memakai stoking, dan sebagainya.

Anda juga boleh mengambil langkah pencegahan lain dengan mengelakkan berkongsi pakaian, tuala, sikat, aksesori rambut, peralatan sukan, atau barang penjagaan diri yang lain.

Memakai sandal atau kasut di gimnasium, bilik persalinan, dan kolam renang juga dapat membantu mengurangkan risiko terkena kutu air.

Perkara lain yang boleh anda lakukan sebagai langkah pencegahan adalah mengeringkan badan dengan betul selepas mandi, terutama pada jari kaki di mana kulit menyentuh kulit, pangkal paha, dan ketiak.

Ini kerana, kawasan ini sangat mudah dijangkiti kulat.

Pencegahan penularan dari haiwan

Anda juga harus mengelakkan menyentuh haiwan yang mempunyai tanda kurap (biasanya bintik botak). Bersihkan tangan anda dengan mencucinya jika anda menyentuh haiwan dengan penyakit ini.

Sekiranya haiwan kesayangan anda menghidap penyakit ini, pakai sarung tangan dan lengan panjang semasa anda menyentuh haiwan kesayangan anda. Bersihkan sekerap mungkin kawasan rumah yang sering dikunjungi oleh haiwan kesayangan anda.

Sebaiknya jika haiwan kesayangan anda mempunyai kurap, bawa haiwan itu ke doktor haiwan supaya kulat dapat dibasmi.

Pencegahan penularan dari objek

Anda juga dapat membunuh spora jamur dengan membasmi kuman permukaan dan tempat tidur menggunakan larutan peluntur klorin, benzalkonium klorida, atau detergen yang kuat.

Bagaimana jika anda menghidap kurap?

Sekiranya anda mengalami kurap di mana-mana bahagian badan anda, pastikan menjaga kebersihan diri di sekitar orang lain.

Salah satu cara untuk menjaga kebersihan adalah mencuci tangan dan mandi dengan betul.

Dan yang paling penting adalah untuk mengelakkan menggaru kawasan yang dijangkiti, kerana ini hanya akan menjadikannya lebih teruk dan menjadikan kawasan jangkitan lebih luas.

Namun, jika kurap tidak sembuh secara beransur-ansur, anda harus segera menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat, sehingga kurap dapat disembuhkan dengan segera.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!