Kesihatan

Adakah Kacamata Antiradiasi Perlu dan Berguna?

Cermin mata anti-radiasi komputer dipercayai merupakan kejayaan untuk mengelakkan kerosakan mata dari terlalu banyak menatap skrin. Namun, adakah ia benar?

Cermin mata anti-radiasi untuk kanak-kanak sangat diperlukan kerana gaya hidup masa kini yang penuh dengan alat. Baiklah, diringkaskan dari pelbagai sumber, berikut adalah fakta mengenai cermin mata anti-radiasi komputer yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Cecair Softlens Digunakan sebagai Titisan Mata, Adakah OK atau Tidak?

Kebaikan gelas anti-radiasi

Skrin peranti menghasilkan cahaya biru atau cahaya biru yang boleh membuat otot mata menjadi tegang, kering, atau berair dan sakit. Lampu biru juga diketahui dapat mengganggu jadual tidur anda kerana mengganggu jam biologi anda.

Malangnya, kami tidak dapat mengelakkan telefon pintar dan komputer. Oleh itu, satu penyelesaian adalah teknologi kacamata anti-radiasi untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang dibentuk khas untuk menyekat cahaya biru dari skrin digital.

Kanta tersebut dikatakan melindungi mata dari silau dan dapat membantu mengurangkan potensi kerosakan pada retina mata. Oleh itu, cermin mata anti-radiasi untuk kanak-kanak boleh menjadi pilihan utama bagi ibu bapa.

Untuk mengetahui lebih lanjut, berikut adalah beberapa fungsi cermin mata anti-radiasi yang mungkin anda dapat.

Melegakan ketidakselesaan

Manfaat pertama dari kacamata anti-radiasi adalah untuk menghilangkan rasa tidak selesa dengan menyekat cahaya biru. Penggunaan peranti secara berlebihan boleh menyebabkan sindrom penglihatan komputer atau ketegangan mata digital.

Kacamata dengan teknologi penapisan cahaya biru dapat meningkatkan fokus dan mengurangkan ketegangan mata. Cara lain untuk mengurangkan ketegangan mata adalah dengan memastikan rehat biasa dari skrin.

Tidur lebih lena

Salah satu kesan pendedahan skrin yang lebih mengejutkan adalah kesan negatif terhadap corak tidur. Cahaya biru mempunyai frekuensi tenaga yang tinggi yang dapat meningkatkan kewaspadaan dan melambatkan pembebasan melatonin tubuh sehingga pola tidur terganggu.

Semasa menggunakan alat cahaya biru, fungsi cermin mata anti-radiasi adalah untuk membantu anda tidur lebih lena dengan mengurangkan pendedahan. Pastikan juga untuk mengelakkan penggunaan alat lampu biru satu hingga dua jam sebelum tidur.

Mengurangkan potensi degenerasi makula

Degenerasi makula yang berkaitan dengan usia atau AMD adalah penyebab utama kebutaan. Fungsi kacamata anti-radiasi adalah bahawa ia dapat membantu mengelakkan atau menangguhkan keadaan ini dengan mencegah cahaya biru mempengaruhi mata.

Adakah cermin mata ini perlu?

Terdapat banyak pendapat mengenai mengenakan atau tidak memakai cermin mata ini. Kerana hingga sekarang tidak ada kajian kuat yang mendorong untuk membuktikan sama ada teknologi ini berkesan atau tidak.

Apa yang sedang diedarkan hanyalah mengenai testimoni dari pengguna yang merasakan faedahnya. Oleh itu, tidak sedikit pakar juga menyatakan bahawa gelas ini tidak diperlukan.

Berikut adalah beberapa pendapat yang menjelaskan kebaikan dan keburukan kacamata anti-radiasi ini.

Kerana penggunaan yang berlebihan, bukan lampu biru pada peranti

American Academy of Ophthalmology menilai bahawa anda tidak memerlukan cermin mata ini. Mereka bahkan tidak mengesyorkan atribut mata yang dapat digunakan untuk perlindungan pengguna komputer.

Organisasi ini menyatakan cahaya biru dari peranti digital kami tidak menyebabkan penyakit mata atau ketegangan mata. Rungutan yang biasanya diberikan oleh orang ramai disebabkan oleh penggunaan peranti digital yang berlebihan.

Sementara itu, menurut Persatuan Pakar Optometris di UK berpendapat bahawa tidak ada bukti yang kuat dan berkualiti untuk menyokong pendapat bahawa penggunaan cermin mata ini dapat meningkatkan kualiti penglihatan dan tidur.

Para profesional masih mempercayai kelebihan kaca mata anti-radiasi komputer

Greg Rodgers, pakar optik kanan di Eyewor, Georgia, Amerika Syarikat, mengatakan bahawa dia telah melihat kelebihan kaca mata anti-radiasi komputer di kalangan penggunanya.

Majlis Wawasan sebagai wakil industri optik mengatakan bahawa kacamata khas adalah taktik untuk mengurangkan keletihan mata.

Samuel Pierce, OD, bekas Presiden Persatuan Optometrik Amerika cadangkan penggunaan teknologi ini untuk mengurangkan keletihan mata.

Pengguna peranti memerlukan cermin mata anti-radiasi komputer

Dr. Sheri Rowen, MD, FACS, Lembaga Penasihat Kesihatan Eyesafe Vision mengatakan bahawa memakai cermin mata ini sangat diperlukan tidak kira berapa lama anda berada di hadapan komputer.

Cermin mata anti-radiasi komputer sangat berguna bagi anda yang menghabiskan banyak waktu pada waktu malam untuk menatap peranti mereka. Skrin digital adalah sumber utama cahaya biru yang digunakan oleh badan secara khusus untuk mengatur tidur.

Setiap kali anda menggunakan peranti digital anda, terutama pada waktu malam, anda memberitahu otak anda dengan menggunakan cahaya biru di mata anda agar tetap terjaga.

Oleh itu, Rowen percaya bahawa penting untuk melindungi diri anda dengan memakai cermin mata ini. Menurut Rowen, banyak kajian menunjukkan bahawa memakai cermin mata pelindung 3-4 jam sebelum tidur membantu anda tidur lebih lena dan nyenyak.

Bagaimana cermin mata anti-radiasi komputer berfungsi

Kacamata anti-radiasi HP berfungsi dengan menyaring cahaya biru dengan menyekat pelepasan bahagian cahaya atau panjang gelombang tertentu yang boleh membahayakan mata.

Kanta juga direka untuk membantu mengurangkan keletihan mata kerana paparan skrin digital. Dan dibentuk untuk mengelakkan gangguan jam biologi waktu tidur anda.

Kanta lensa anti-radiasi HP ini biasanya berwarna kuning pucat untuk menyekat cahaya biru sambil mengatur panjang gelombang cahaya yang mengganggu jam biologi anda.

Cara lain untuk mengurangkan kesan sinaran pada mata

Sekiranya anda tidak pasti mengenai cermin mata anti-radiasi telefon bimbit anda, anda boleh mengambil beberapa langkah semasa anda berada di hadapan skrin telefon pintar anda.

Salah satunya adalah penerapan corak 20-20-20 ketika menggunakan komputer. Corak ini mengajar anda melihat objek dalam jarak 20 kaki (kira-kira 6 meter) selama 20 saat dan setiap 20 minit.

Cermin mata Photochromic

Selain penggunaan kacamata anti-radiasi, beberapa orang juga mulai menggunakan kacamata fotokromik untuk melindungi mata mereka dari sinar matahari.

Lensa fotokromik adalah lensa jelas yang bertindak balas terhadap sinar ultraviolet. Oleh itu, cermin mata fotokromik mempunyai keupayaan untuk menukar warna bergantung pada intensiti cahaya. Beberapa kelebihan cermin mata fotokromik termasuk yang berikut:

  • Boleh menyesuaikan diri dengan persekitaran yang berubah-ubah, sama ada dalaman, luaran, tinggi atau rendah.
  • Memberi keselesaan yang lebih besar kerana dapat mengurangkan keletihan mata dan silau di bawah sinar matahari.
  • Memberi perlindungan harian terhadap sinaran UV berbahaya dengan menyerap 100 peratus sinar UVA dan UVB.

Cermin mata ini tersedia dalam pelbagai warna untuk memenuhi keperluan anda. Di samping itu, berkat teknologi terkini, kelajuan perubahan warna juga meningkat dengan pesat.

Bagaimana cermin mata fotokromik berfungsi

Lensa fotokromik berasaskan karbon, yang merupakan molekul yang akan bertindak balas terhadap UV. Kaca mata dengan lensa fotokromik akan menyerap cahaya dan menjadikannya lebih gelap. Oleh itu, semakin banyak cahaya UV diserap, lensa akan semakin gelap.

Proses penggelapan lensa biasanya memakan masa hingga 30 saat untuk warna diterapkan pada cermin mata. Sementara itu, untuk kembali ke warna normal atau jelas, biasanya memerlukan waktu antara dua hingga lima minit di dalam bilik.

Kanta fotokromik boleh dipakai sepanjang hari, sama seperti cermin mata biasa. Cermin mata jenis ini boleh digunakan oleh sesiapa sahaja dari kumpulan umur. Atas sebab ini, cermin mata fotokromik sangat baik untuk kanak-kanak kerana ia dapat membantu menjaga kesihatan mata sejak usia dini.

Sekiranya kanak-kanak memakai cermin mata fotokromik?

Risiko kerosakan pada mata dan kulit akibat sinaran UV matahari adalah kumulatif, yang bermaksud kemudaratan dapat bertambah dari masa ke masa. Dengan ini, sangat penting bagi kanak-kanak untuk melindungi mata mereka dari cahaya matahari.

Kanak-kanak umumnya menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah berbanding orang dewasa. Sebenarnya, sebilangan pakar mengatakan, separuh daripada pendedahan radiasi UV sepanjang hayat seseorang boleh berlaku pada usia 18 tahun.

Di samping itu, kanak-kanak lebih mudah mengalami kerosakan UV kerana lensa di dalam mata kanak-kanak lebih jelas daripada pada orang dewasa. Keadaan ini membolehkan lebih banyak sinar UV menembusi jauh ke dalam mata.

Untuk itu, pastikan mata anak anda dilindungi dari sinar matahari dengan cermin mata hitam atau lensa fotokromik berkualiti ketika keluar. Galakkan juga anak-anak untuk selalu memakai topi pada hari-hari cerah untuk mengurangkan pendedahan UV.

Baca juga: Ayuh, kenal pasti 4 punca mata berair dan cara mengatasinya

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found