Kesihatan

Jangan Abaikan! Ini adalah selok-belok kanser mulut yang perlu diperhatikan

Kanser adalah penyakit yang sangat berbahaya. Kanser boleh menyerang mana-mana bahagian badan dan mempunyai banyak jenis. Salah satu barah yang perlu diperhatikan adalah barah mulut.

Kanser mulut boleh muncul di mana sahaja di mulut, termasuk bahagian dalam pipi dan gusi. Sekiranya barah berlaku di kawasan ini, ia juga merupakan jenis barah kepala dan leher.

Oleh itu, kanser mulut juga merupakan sejenis barah yang dikelompokkan dalam kategori barah leher dan kepala.

Apa itu kanser mulut?

Bahagian-bahagian di dalam mulut. Sumber gambar: //www.brainkart.com/

Seperti yang dijelaskan di atas bahawa barah mulut boleh muncul di mana-mana kawasan dan tidak hanya di bahagian dalam pipi dan gusi, tetapi juga kawasan lain, seperti bibir, lidah, lelangit, dan dapat muncul di dasar mulut (di bawah lidah ).

Penyakit ini bermula di sel-sel mulut. Tumor barah (ganas) adalah sekumpulan sel barah yang dapat tumbuh dan memusnahkan tisu sekitarnya. Sel barah ini juga dapat merebak (metafisis) ke bahagian tubuh yang lain.

Apabila barah mulut merebak, selalunya merebak melalui sel-sel limfatik. Sel-sel barah yang memasuki sistem limfa dibawa bersama limfa, cecair yang jernih dan berair. Sel barah selalunya muncul di kelenjar getah bening berdekatan di leher.

Sel barah juga boleh merebak ke bahagian leher, paru-paru, dan bahagian tubuh yang lain. Apabila ini berlaku, tumor baru adalah jenis yang sama dengan tumor sebelumnya.

Sebagai contoh, jika barah mulut merebak ke paru-paru, sel barah di paru-paru sebenarnya adalah sel barah mulut.

Apa yang menyebabkan barah mulut?

Kanser mulut terbentuk apabila sel-sel di bibir atau mulut mengalami perubahan (mutasi) dalam DNA mereka. DNA sel mengandungi arahan yang memberitahu sel apa yang harus dilakukan.

Pengumpulan sel kanser mulut yang tidak normal dapat membentuk tumor. Lama kelamaan mereka boleh merebak di dalam mulut dan bahagian lain di kepala dan leher serta bahagian badan yang lain.

Kanser mulut biasanya bermula pada sel nipis dan rata (sel skuamosa) yang melapisi bibir dan bahagian dalam mulut.

Sebilangan besar kanser mulut adalah karsinoma sel skuamosa, yang merupakan barah yang berlaku di rongga mulut dan dilihat sebagai plak keratotik, ulserasi, dan kemerahan.

Tidak jelas apa yang menyebabkan mutasi pada sel skuamosa yang menyebabkan barah mulut. Walau bagaimanapun, doktor telah mengenal pasti faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko kanser mulut.

Baca juga: Jangan Meremehkan Sakit Kepala Yang Kerap! Kenali 8 Gejala Kanser Otak yang Perlu Diperhatikan

Siapa yang berisiko mendapat barah mulut?

Doktor tidak selalu dapat menjelaskan mengapa seseorang menghidap barah dan yang lain tidak. Namun, kita tahu bahawa penyakit ini bukanlah penyakit berjangkit.

Faktor risiko dapat menunjukkan bahawa seseorang lebih cenderung menghidap barah mulut daripada orang lain. Faktor risiko adalah apa-apa yang meningkatkan peluang mendapat penyakit.

Berikut adalah faktor risiko barah mulut:

Tembakau

Penggunaan tembakau adalah faktor risiko penyakit ini. Merokok, menggunakan tembakau mengunyah, atau merokok tembakau semuanya berkaitan dengan barah mulut. Perokok berat yang menggunakan tembakau untuk jangka masa panjang paling berisiko.

Alkohol

Seseorang yang mengambil alkohol lebih cenderung menghidap barah mulut daripada orang yang tidak meminumnya.

Risiko boleh meningkat bergantung pada jumlah alkohol yang dimakan seseorang. Dan ia akan menjadi lebih besar jika orang itu menggunakan tembakau pada masa yang sama.

Pendedahan cahaya matahari

Kanser mulut boleh disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari. Menggunakan losyen atau lip balm dapat mengurangkan risiko terkena barah. Memakai topi juga dapat menyekat sinar berbahaya matahari. Risiko akan meningkat sekiranya orang itu merokok.

Sejarah peribadi barah kepala dan leher

Seseorang yang menghidap barah kepala dan leher mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap barah kepala dan leher yang lain. Merokok juga boleh meningkatkan risiko ini.

Jangkitan HPV

HPV adalah jangkitan virus yang sering menular secara seksual atau melalui hubungan kulit ke kulit yang lain.

Diagnosis kanser mulut

Pada peringkat awal pemeriksaan, doktor boleh melakukan pemeriksaan fizikal. Ini termasuk memeriksa lelangit di dalam mulut, lantai mulut, serta bahagian belakang tekak, lidah, pipi, dan kelenjar getah bening di leher.

Sekiranya doktor anda tidak mengetahui mengapa anda mengalami simptom barah mulut, mereka mungkin merujuk anda kepada pakar THT. Sekiranya doktor menemui tumor, pertumbuhan, atau luka yang mencurigakan, mereka akan melakukan biopsi sikat atau tisu.

Biopsi sikat adalah satu siri ujian tanpa rasa sakit yang berfungsi dengan mengumpulkan sel-sel dari tumor dengan menyikatnya.

Biopsi tisu melibatkan penyingkiran sehelai tisu sehingga dapat diperiksa di bawah mikroskop untuk mengesan sel barah.

Di samping itu, doktor boleh melakukan ujian lain seperti:

 • Sinar-X, untuk melihat perkembangan sel barah jika merebak ke rahang, dada, atau paru-paru.
 • Imbasan CT, untuk mendedahkan tumor lain di mulut, tekak, leher, paru-paru, atau bahagian badan yang lain.
 • Imbasan PET, untuk menentukan sama ada barah telah merebak ke kelenjar getah bening atau organ lain.
 • Imbasan MRI, untuk menunjukkan gambaran yang lebih tepat mengenai kepala dan leher, dan untuk menentukan tahap atau tahap barah.
 • endoskop, untuk memeriksa saluran hidung, sinus, tekak dalaman, saluran angin (trakea).

Gejala barah mulut

Sama seperti penyakit pada umumnya, barah mulut juga boleh menunjukkan gejala. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, Berikut adalah gejala barah mulut:

 • Luka di bibir atau mulut yang tidak sembuh
 • Pertumbuhan berlaku di mana sahaja di mulut
 • Pendarahan dari mulut
 • gigi longgar
 • Sakit atau sukar mengunyah
 • Kesukaran memakai gigi palsu
 • Benjolan di leher
 • Sakit telinga yang tidak hilang
 • Penurunan berat badan secara drastik
 • Kebas bibir, muka, leher atau pipi yang lebih rendah
 • Tompok putih, merah dan putih, atau tompok merah di mulut atau bibir
 • Sakit tekak
 • Sakit rahang atau kekakuan
 • Lidah sakit

Beberapa gejala di atas, seperti sakit tekak atau sakit telinga, mungkin menunjukkan keadaan lain.

Sekiranya gejala yang disebutkan di atas tidak hilang, anda harus segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Tahap barah mulut

Kanser mulut mempunyai 4 peringkat dan tahap ini mesti dipertimbangkan untuk menentukan tahap penyebaran barah. Berikut adalah peringkat kanser mulut.

 • Tahap 1: Kansernya 2 cm atau lebih kecil, dan barahnya tidak merebak ke kelenjar getah bening.
 • Tahap 2: Tumor panjangnya 2-4 cm, dan sel-sel barah belum menyebar ke kelenjar getah bening.
 • Tahap 3: Tumornya lebih besar dari 4 cm dan belum merebak ke kelenjar getah bening. Walau bagaimanapun, tumor lain telah merebak ke salah satu kelenjar getah bening, tetapi tidak ke bahagian badan yang lain.
 • Tahap 4: Tumor bervariasi dalam ukuran dan sel barah telah menyebar ke tisu berdekatan, kelenjar getah bening, atau bahagian tubuh yang lain.

Rawatan untuk kanser mulut

Rawatan untuk kanser mulut bergantung pada lokasi dan tahap barah, serta kesihatan anda secara keseluruhan.

Rawatan boleh menjadi salah satu jenis rawatan atau gabungan rawatan barah. Oleh itu, lebih baik membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu.

Berikut adalah rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat barah mulut.

1. Operasi

Pembedahan untuk merawat barah mulut mungkin termasuk:

Pembedahan untuk membuang tumor

Pakar bedah akan memotong tumor dan pinggiran tisu sihat yang mengelilinginya untuk memastikan semua sel barah telah dikeluarkan.

Kanser yang lebih kecil dapat disingkirkan dengan pembedahan kecil, sementara tumor yang lebih besar memerlukan prosedur yang lebih luas. Contohnya, dengan mengeluarkan bahagian tulang rahang atau bahagian lidah.

Pembedahan untuk membuang barah yang telah merebak ke leher

Sekiranya sel-sel barah telah merebak ke kelenjar getah bening di leher anda atau jika ada risiko lain, pembedahan mungkin disarankan untuk membuang kelenjar getah bening dan tisu yang berkaitan di leher (pembedahan leher).

Pembedahan untuk membina semula mulut

Selepas pembedahan atau penyingkiran kanser, doktor bedah akan mengesyorkan pembedahan rekonstruktif untuk membina semula mulut yang dilakukan untuk mendapatkan kembali kemampuan makan dan bercakap.

2. Terapi sinaran

Terapi radiasi menggunakan sinar bertenaga tinggi, seperti sinar-X, dan proton, untuk membunuh sel barah. Rawatan jenis ini biasanya dilakukan selepas pembedahan.

Namun, kadangkala boleh digunakan tanpa pembedahan sekiranya barah mulut masih di peringkat awal. Dalam situasi lain, terapi ini digabungkan dengan kemoterapi.

Kesan sampingan terapi radiasi adalah mulut kering, kerosakan gigi, dan kerosakan tulang rahang.

3. Kemoterapi

Kemoterapi adalah rawatan yang menggunakan bahan kimia untuk membunuh sel barah. Rawatan ini adalah rawatan yang popular untuk merawat barah. Kemoterapi dapat meningkatkan keberkesanan terapi radiasi sehingga keduanya sering dihubungkan.

Kesan sampingan rawatan ini bergantung pada jenis ubat kemoterapi yang diberikan. Kesan sampingan yang biasa termasuk loya, muntah, dan keguguran rambut.

4. Terapi ubat

Dadah yang disasarkan untuk mengubati barah mulut telah terbukti mengubah aspek spesifik sel barah yang mendorong pertumbuhan. Rawatan ini boleh dilakukan sendiri atau bersama dengan terapi radiasi dan kemoterapi.

5. Imunoterapi

Imunoterapi menggunakan sistem ketahanan badan untuk melawan barah. Sistem kekebalan tubuh yang melawan penyakit mungkin tidak menyerang barah kerana sel barah menghasilkan protein yang membutakan sel sistem imun.

Imunoterapi berfungsi dengan mengganggu proses ini. Rawatan imunoterapi umumnya disediakan untuk orang-orang dengan kanser mulut lanjut yang tidak bertindak balas terhadap rawatan standard.

Bagaimana cara mencegah barah mulut?

Tidak ada kejadian yang terbukti dapat mencegah penyakit ini. Walaupun begitu, anda boleh mengambil beberapa cara untuk mengurangkan risiko anda menghidap penyakit ini, seperti:

 • Jangan merokok atau jangan mula merokok.
 • Jangan minum alkohol secara berlebihan.
 • Elakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan di bibir.
 • Sekiranya anda melakukan pemeriksaan gigi secara berkala, minta doktor gigi anda memeriksa keseluruhan mulut anda untuk memeriksa penyakit ini.

Kanser mulut tidak boleh dipandang rendah. Sekiranya anda mengalami simptom penyakit ini, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan dengan cepat agar barah tidak merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found