Kesihatan

Gatal pada Bayi? Ini adalah 5 sebab dan cara mengatasinya

Bayi mempunyai badan yang masih sangat sensitif terhadap banyak perkara, termasuk kulitnya. Ibu perlu mengetahui punca gatal pada bayi supaya mereka dapat mengatasinya dengan betul. Sekiranya dibiarkan ia akan menjadikan si kecil lebih tidak selesa.

Apa yang boleh mencetuskan gatal pada bayi? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Punca gatal pada bayi

Gatal pada bayi boleh disebabkan oleh banyak perkara. Bermula dari reaksi alergi terhadap sesuatu, hingga penyebab yang lebih serius seperti eksim. Lebih lengkap, berikut adalah lima faktor pencetus gatal pada bayi.

1. Tindak balas alahan

Penyebab gatal pertama pada bayi adalah reaksi alahan. mengikut Yayasan Asma dan Alergi Amerika (AAFA), alergi adalah tindak balas berlebihan sistem imun terhadap kemasukan benda asing, seperti makanan, habuk, serbuk, dan lain-lain.

Apabila sesuatu dianggap berbahaya, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak histamin, bahan kimia yang dihasilkan oleh sistem imun untuk perlindungan. Malangnya, bahan ini juga boleh menyebabkan reaksi pada kulit, seperti kemerahan dan ruam gatal.

Reaksi ini juga boleh datang dari ibu yang makan makanan tertentu. Menurut satu kajian, apa yang dimakan oleh ibu menyusu mempunyai kesan langsung terhadap keadaan bayi.

Contohnya, apabila anda makan telur dalam jumlah besar, bayi anda dapat merasakan kesan susu ibu. Jadi, fikirkanlah dengan teliti sebelum makan sesuatu, ya.

Baca juga: Selalunya Rasa Gatal? Ini adalah rangkaian ubat gatal yang perlu anda ketahui

2. Jangkitan kulit

Faktor lain yang boleh menyebabkan gatal pada bayi adalah jangkitan kulit. Berbeza dengan alahan yang dicetuskan oleh reaksi dari dalam, jangkitan lebih kerap terjadi akibat hubungan luar.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Amerika Syarikat, terdapat pelbagai jenis jangkitan yang boleh terjadi pada bayi, tetapi yang paling umum adalah bakteria Staphylococcus aureus. Bakteria boleh menyebar melalui pakaian, tuala, selimut, dan benda lain.

Jika dilihat dari gejala, jangkitan adalah keadaan yang lebih serius daripada alahan. Selain gatal-gatal, akan terdapat lebam pada kulit yang kadang-kadang mengandungi cecair. Pertimbangkan untuk menggunakan antibiotik untuk merawat jangkitan.

3. Kulit kering

Bayi lebih cenderung kepada kulit kering berbanding orang dewasa. Ini berkaitan dengan tahap kelembapan yang dimiliki. Ada banyak perkara yang dapat mempengaruhinya, seperti suhu penghawa dingin, cuaca, dan terdedah kepada bahan kimia di dalam air.

Bukan itu sahaja, menurut garis kesihatan, Kulit kering pada bayi juga boleh dipicu oleh kekurangan pengambilan cecair. Perubatan Johns Hopkins menerangkan, idealnya, bayi yang baru lahir hingga satu tahun harus disusui setiap dua atau tiga jam.

4. Ekzema

Ekzema adalah penyakit kulit yang biasanya berupa keradangan atau kerengsaan. Walaupun tidak menular, keadaan ini boleh menyebabkan ruam merah dan gatal pada bayi. Gejala boleh muncul di mana sahaja, seperti muka, leher, tangan, perut, punggung, dan kaki.

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, tidak diketahui dengan tepat apa yang boleh mencetuskan eksim. Walau bagaimanapun, kelainan pada kulit sering dikaitkan dengan faktor genetik dan hormon. Ekzema juga boleh berkembang dari alahan dan jangkitan yang tidak dirawat dengan baik.

5. Gatal pada bayi kerana gatal-gatal

Perkara terakhir yang boleh menyebabkan gatal pada bayi adalah gatal-gatal. Walaupun gejalanya serupa dengan alahan makanan, gatal-gatal boleh disebabkan oleh lebih banyak faktor. Gatal dan tompok-tompok merah pada kulit pada gatal-gatal boleh disebabkan oleh gigitan serangga dan paparan sinar matahari.

Biasanya, gejala gatal-gatal akan hilang dalam masa kurang dari 24 jam. Walaupun, semuanya bergantung pada kepekaan kulit dan keparahannya.

Baca juga: Berhenti menggaru! 9 Bahan Ramuan Gatal Semula Jadi Ini Yang Boleh Digunakan

Cara mengatasi gatal pada bayi

Gatal pada kulit akan membuatkan bayi tidak selesa. Keadaan ini boleh menyebabkan dia selalu menangis. Selain menghubungi doktor, anda boleh melegakan gatal dengan:

  • Bayi yang tenang. mengikut Akademi Dermatologi Amerika, Tekanan pada bayi sebenarnya boleh menyebabkan gatal menjadi lebih teruk.
  • ubat topikal, Ia digunakan untuk menghilangkan kesan jangkitan bakteria pada kulit.
  • kompres sejuk, berfungsi untuk menenangkan kulit yang meradang.
  • mandi oatmeal, iaitu mandi menggunakan campuran oatmeal untuk melegakan gatal. Oatmeal mengandungi avenantramides yang dapat berfungsi sebagai antioksidan dan anti-radang.
  • Pakaian yang betul. Jangan memakai pakaian dengan kain kasar untuk mengelakkan kegatalan kerana geseran. Pakaian longgar yang terbuat dari kain kapas lembut boleh menjadi alternatif.
  • Sapukan pelembap. Krim pelembap dapat meminimumkan kejadian kulit kering yang boleh mencetuskan gatal.

Itulah lima penyebab gatal pada bayi dan bagaimana mengatasinya. Jaga kebersihan, ya, agar gejala yang dirasakan oleh bayi tersayang tidak bertambah buruk.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!