Kesihatan

Boleh membuat anda mengantuk, adakah selamat mengambil CTM sebagai pil tidur?

CTM adalah ubat yang digunakan untuk menghilangkan alahan. Ubat ini juga mempunyai kesan sampingan dari rasa mengantuk yang sering digunakan sebagai pil tidur. Tetapi adakah selamat menggunakan CTM untuk pil tidur? Lihat penjelasan di bawah.

Chlorpheniramine atau lebih dikenali sebagai CTM adalah antihistamin yang dapat melegakan gejala alahan dan selsema.

Sebelum memutuskan untuk mengambilnya sebagai pil tidur, anda harus terlebih dahulu mengetahui sama ada selamat atau tidak menggunakan CTM sebagai pil tidur.

Baca juga: Ubat Alergi Chlorphenamine Maleate: Ketahui Cara Ia Berfungsi, Dos, dan Kesan Sampingan

Bagaimana CTM untuk pil tidur berfungsi?

CTM berfungsi dengan menyekat bahan semula jadi tertentu (histamin) yang dihasilkan oleh badan semasa mengalami alahan. Dengan menyekat bahan semula jadi lain yang juga dihasilkan oleh badan (asetilkolin), ia dapat membantu mengurangkan beberapa cecair badan seperti mata berair dan hidung berair.

Produk ini tidak menyembuhkan atau memendekkan gejala selesema dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Untuk mengurangkan kesan sampingan yang lebih serius, anda harus berhati-hati mengikuti arahan dan dos yang diberikan oleh doktor anda.

Jangan gunakan ubat ini untuk membuat anak mengantuk. Jangan juga memberi ubat batuk dan selesema lain yang mengandungi ramuan yang sama. Kerana jika digunakan serentak dengan ubat tertentu boleh menyebabkan interaksi.

Siapa yang tidak boleh mengambil ubat ini?

Produk ini tidak digalakkan untuk merawat gejala selesema pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, kecuali jika dinasihatkan secara khusus oleh doktor. Bayi berumur 1-12 bulan hanya dibenarkan mengambil ubat ini jika diresepkan oleh doktor.

CTM tidak sesuai untuk digunakan oleh semua orang. Sekiranya anda mempunyai beberapa keadaan kesihatan, anda tidak boleh mengambil ubat ini. Beritahu doktor atau ahli farmasi anda sekiranya:

 • Pernah mengalami alergi terhadap CTM atau ubat lain
 • Mengalami masalah mata (glaukoma penutupan sudut utama)
 • Mengalami masalah membuang air kecil atau pundi kencing
 • Menghidap epilepsi
 • Mempunyai intoleransi terhadap beberapa gula seperti laktosa atau sukrosa
 • Akan melakukan ujian alergi, pengambilan CTM akan mempengaruhi hasilnya

CTM untuk pil tidur, apa kesannya?

CTM dikenali sebagai antihistamin yang memberikan kesan mengantuk. Ubat ini boleh membuat anda merasa lebih mengantuk daripada ubat antihistamin lain. Ubat ini boleh diambil dalam bentuk tablet dan sirap.

Walaupun CTM dapat memberikan kesan mengantuk, penggunaan CTM untuk pil tidur tidak digalakkan. Toleransi terhadap kesan penenang antihistamin dapat berkembang dengan cepat.

Akibatnya, semakin lama anda mengambilnya sebagai pil tidur, semakin kecil kemungkinannya kesan mengantuk. Ini tentu dapat membuat anda meningkatkan dos yang kemudiannya boleh membahayakan tubuh.

Kesan sampingan CTM untuk pil tidur

Kesan sampingan CTM yang paling terkenal adalah bahawa ia boleh membuat seseorang mengantuk. Walau bagaimanapun, ctm juga mempunyai kesan sampingan lain yang tidak boleh disedari.

Melaporkan dari nhs.uk, berikut adalah kesan sampingan CTM untuk pil tidur.

Kesan sampingan yang biasa

 • Mengantuk pada waktu siang
 • Rasa mual
 • Rasa pening atau menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian
 • Mulut kering
 • Sakit kepala
 • Penglihatan kabur

Kanak-kanak dan orang yang berusia di atas 65 tahun berisiko tinggi untuk mendapat kesan sampingan yang lain, seperti merasa gelisah, merasa teruja secara tiba-tiba, atau mengalami kekeliruan.

Kesan sampingan yang serius

Selain mempunyai kesan sampingan umum, CTM juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius jika digunakan secara sembarangan dan tidak sesuai dengan preskripsi doktor. Sementara itu, kesan sampingan CTM yang lebih serius adalah:

 • Kulit atau putih mata berwarna kuning. Ini boleh menjadi tanda masalah hati
 • Lebam atau pendarahan yang melebihi had normal

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, anda harus segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Sekiranya anda mengalami gangguan tidur, anda tidak boleh menggunakan CTM untuk pil tidur.

Memang CTM mempunyai kesan yang dapat membuat anda mengantuk, tetapi perhatikan kesan sampingan yang boleh ditimbulkan oleh ubat ini jika anda menggunakannya sebagai pil tidur.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found