Kesihatan

Adakah Denyut Jantung Anda Biasa? Inilah Cara Mengira Ini

Denyut jantung yang normal atau juga dikenali sebagai nadi normal berbeza dari orang ke orang. Variasi dapat dikira dari berapa kali jantung anda berdegup seminit.

Setiap orang wajib menjaga jantung yang sihat untuk menghindari masalah kesihatan dan memperhatikan kadar denyutan jantung yang normal dapat menjadi salah satu cara.

Denyutan jantung orang dewasa normal

Pengiraan ini dapat dilakukan dalam dua keadaan, iaitu dalam keadaan rehat dan aktif.

Semasa badan sedang berehat

Ketika badan dalam keadaan rehat, kadar denyutan jantung yang normal bagi kebanyakan orang adalah antara 60 hingga 100 denyutan seminit (bpm).

Walau bagaimanapun, degupan jantung normal ini juga dapat berubah kerana dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti tekanan, gangguan kecemasan, hormon, ubat-ubatan, dan seberapa aktif anda secara fizikal.

Untuk lebih optimum, anda boleh memeriksa degupan jantung anda pada waktu pagi setelah bangun dari tidur.

Semasa badan sedang beristirahat, semakin rendah kadar denyutan jantung, semakin baik keadaan kesihatan jantung anda. Keadaan ini bermaksud otot jantung berada dalam keadaan baik dan tidak perlu bekerja keras untuk mengekalkan rentak yang stabil.

Denyutan jantung normal semasa badan aktif

Seorang atlet atau orang yang lebih aktif mungkin mempunyai kadar nadi normal di bawah purata 40 denyutan seminit semasa berehat.

Semasa bersenam, degupan jantung orang dewasa berusia 20 hingga 35 tahun boleh berkisar antara 95 hingga 170 denyutan seminit. Sementara pada usia 35 hingga 50 tahun mempunyai nadi normal antara 85 hingga 155 denyutan seminit.

Tambahan pula, bagi orang yang berusia lebih dari 60 tahun mempunyai degupan jantung antara 80 dan 130 degupan seminit.

Denyut jantung janin yang normal

Sepanjang kehamilan, ibu biasanya dipenuhi dengan rasa ingin tahu. Termasuk mengenai masalah degupan jantung normal janin. Adakah anda tahu bahawa degupan jantung normal janin boleh berubah semasa kehamilan?

Semasa mengandung

Minggu kelima adalah masa ketika jantung janin di rahim mula berdegup kencang. Dilaporkan dari Keluarga yang sangat baik, pada tahap ini jantung janin akan berdegup sama dengan ibu, iaitu 80-85 kali seminit.

Lama kelamaan, degupan jantung janin akan meningkat menjadi kira-kira 3 denyutan seminit pada bulan pertama. Inilah sebabnya mengapa pakar obstetrik atau bidan dapat menggunakannya untuk mengetahui usia janin.

Pada minggu kesembilan kehamilan, jantung janin akan berdegup lebih cepat. Purata rentak ialah 175 denyutan seminit. Kadar normal itu sendiri antara 120 dan 180 denyutan seminit.

Sementara pada minggu kesepuluh, jantung janin akan berdegup lebih perlahan.

Denyutan jantung bayi dan anak normal

mengikut Childerns, usia akan mempengaruhi kadar jantung normal bayi dan kanak-kanak. Maklumat lebih terperinci dapat dilihat dari penjelasan berikut:

Denyutan jantung normal pada bayi

Jantung bayi yang baru lahir hingga satu bulan dianggap normal jika berdenyut pada kadar 70 hingga 190 per minit.

Kemudian pada bayi pada usia 1 hingga 11 bulan kadar normalnya adalah 80 hingga 160 denyutan seminit. Sementara itu, bayi berusia 12 bulan hingga 2 tahun dianggap 80 hingga 130 kali seminit.

Denyut jantung normal pada kanak-kanak

Sebilangan besar ibu bapa tahu bahawa kadar denyutan jantung normal adalah sekitar 60 hingga 100 denyutan seminit. Tetapi nampaknya ini tidak berlaku untuk kanak-kanak. Bergantung pada usia mereka, biasanya hati kanak-kanak boleh menjadi lebih cepat daripada orang dewasa.

Kadar jantung bayi dan anak yang normal juga dibezakan semasa aktiviti dan ketika rehat. Semasa bermain, atau menangis, jantung anak pada umumnya akan berdegup lebih cepat. Sebaliknya, ketika tidur atau berehat, kadarnya juga cenderung perlahan dengan sendirinya.

Petunjuk umum untuk berapa kali jantung berdegup secara normal pada kanak-kanak ketika berehat adalah seperti berikut:

 1. Berumur 2 hingga 3 tahun, berdegup 110 kali seminit
 2. Berumur 3 hingga 4 tahun, mengalahkan 104 kali seminit
 3. Berumur 4 hingga 6 tahun, mengalahkan 98 kali seminit
 4. Berumur 6 hingga 8 tahun, mengalahkan 91 kali seminit
 5. Berumur 8 hingga 12 tahun, mengalahkan 84 kali seminit
 6. 12 hingga 15 tahun, berdegup 78 kali seminit
 7. Berumur 15 hingga 18 tahun, mengalahkan 73 kali seminit.

Denyutan jantung yang tidak normal

Nadi yang tidak normal biasanya dicirikan oleh irama yang tidak teratur. Denyutan jantung di atas 100 denyutan seminit (bpm) dianggap terlalu cepat. Sebaliknya, degupan jantung yang lemah didefinisikan sebagai nadi di bawah 60 bpm.

Denyutan jantung yang tidak normal dapat menyebabkan proses jantung mengepam darah menjadi tidak efisien, menyebabkan peredaran darah terganggu.

Akibatnya, kurang oksigen sampai ke bahagian tubuh yang lain dan boleh menyebabkan kerosakan organ.

Penyebab degupan jantung yang cepat

Denyut jantung di atas 100 bpm juga dikenali sebagai takikardia. Terdapat banyak penyebab degupan jantung yang cepat, termasuk:

 • Anemia
 • Minum kafein terlalu banyak
 • Minum alkohol terlalu banyak
 • Sukan
 • Demam
 • Tekanan darah rendah atau tinggi
 • Kesan sampingan rawatan.

Tekanan darah dan degupan jantung berkaitan. Selalunya, gangguan tekanan darah normal juga menunjukkan ada yang tidak kena pada degupan jantung anda.

Richard Lee, M.D. Bekas Pengarang Bersekutu Syarikat Surat Jantung Harvard kata kedua-duanya boleh turun dan naik pada masa yang sama. Seperti misalnya ketika anda marah atau bersenam.

Atas sebab ini, penting untuk mengekalkan tekanan darah normal dan mencatat kemajuan. Supaya ini dapat menjadi maklumat berguna bagi doktor semasa anda memeriksa kesihatan anda.

Bahaya degupan jantung yang tidak normal

Dalam kebanyakan kes, degupan jantung yang tidak normal masih tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, beberapa kes boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa seperti pening, berdebar-debar, berdebar-debar dada, pengsan, sesak nafas, kelemahan, atau keletihan.

Sekiranya degupan jantung yang tidak normal ini tidak diubati, risiko paling berbahaya yang mungkin berlaku adalah kematian mendadak akibat penyakit jantung.

Anda juga harus menyedari degupan jantung yang lemah. Kerana, jika tidak dirawat, degupan jantung yang lemah dapat mengakibatkan komplikasi seperti:

 • pengsan kerap
 • Kegagalan jantung
 • Kematian secara tiba-tiba

Cara mengira kadar degupan jantung

Kaedah paling mudah untuk mengira degupan jantung adalah dengan meletakkan tangan anda di atas tempat yang sensitif untuk membaca denyutan nadi. Berikut adalah beberapa tempat terbaik untuk mengukurnya Persatuan Jantung Amerika:

 • Pergelangan tangan
 • Di dalam siku
 • Bahagian leher
 • Bahagian atas kaki.

Untuk mendapatkan bacaan yang tepat, anda boleh meletakkan jari tengah dan telunjuk di atas nadi dan mengira jumlah denyutan dalam 60 saat.

Anda juga boleh menggunakan meter denyut jantung untuk memantau perkembangan nadi. Teknologi yang lebih canggih membolehkan anda menggunakan alat pengukur kadar jantung ini yang tersedia dalam bentuk jam pintar.

Dilaporkan oleh Healthline, meter denyut jantung yang paling disyorkan di pasaran adalah Fitbit Versa 2. Alat ini akan memaparkan denyutan nadi anda selama 24 jam di skrin.

Keteraturan degupan jantung

Irama degupan jantung normal dan tidak normal diatur oleh sistem elektrik jantung. Pada kadar denyutan jantung yang normal, suaranya akan terdengar berirama dengan setiap rentak dan biasanya monoton dan tanpa bunyi aneh.

Manakala degupan jantung yang tidak normal akan mempunyai irama yang tidak teratur. Kadang-kadang, ada bunyi berdetik tambahan atau bunyi kuat di luar bunyi nadi utama.

Apabila anda semakin tua, ketegangan nadi anda akan terjejas.

Selain itu, jika anda mengalami nadi yang tidak teratur pada usia muda, anda mungkin menghadapi masalah kesihatan tertentu dan harus berjumpa doktor.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai hini, sila berbincang terus dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found