Kesihatan

Kenali warna pergerakan usus bayi untuk mengetahui keadaan kesihatan mereka, Ayuh, Ibu Cari!

Ibu, adakah ini pertama kalinya anda mengandung? Sudah tentu, ada banyak pengalaman yang tidak dijangka, termasuk pengalaman ketika bayi membuang air besar, kerana warna pergerakan usus bayi bukan hanya satu warna. Salah satunya berwarna hitam. Tidak perlu panik kerana ternyata perkara biasa, anda tahu.

Setiap warna boleh mewakili keadaan kesihatan bayi, anda tahu, Ibu. Apa warna pergerakan usus yang menunjukkan keadaan sihat dan mana yang harus diperhatikan? Untuk keterangan lebih lanjut, datang, lihat penjelasan berikut.

Warna kotoran bayi biasa

Beberapa warna kotoran bayi berikut boleh menjadi tanda bahawa si kecil anda berada dalam keadaan normal dan sihat. Walaupun terasa asing bagi anda, anda tidak perlu risau jika anda menemui kotoran bayi dengan warna berikut.

Warna kotoran bayi hitam

Sekiranya anda mengandung bayi buat pertama kalinya, anda pasti akan terkejut apabila melihat bayi anda membuang najis hitam. Namun, ini bukan tanda masalah, kerana ini adalah perkara semula jadi.

Biasanya warna najis bayi yang baru berusia beberapa hari berwarna hitam, kadang-kadang agak kehijauan. Selain itu, pergerakan usus bayi juga cenderung melekit. Najis bayi seperti itu disebut mekonium.

Meconium adalah campuran cecair amniotik, sel kulit dan bahan lain yang ditelan bayi semasa dalam kandungan. Selepas empat hari, warna najis bayi akan menjadi lebih ringan.

Warna hijau

Hijau adalah warna najis bayi secara bergantian. Sebabnya ialah organ pencernaan bayi masih terbiasa menerima susu ibu atau formula.

Biasanya pergerakan usus bayi berwarna hijau gelap dan akan berubah semula bergantung pada pengambilan yang mereka terima. Terdapat dua keadaan, iaitu bayi yang disusui atau diberi susu formula.

Selain dapat dilihat pada bayi baru lahir, pergerakan usus hitam atau hijau gelap juga boleh berlaku pada bayi yang mendapat makanan tambahan zat besi. Walaupun tidak semua orang mengalami ini.

Kuning

Sekiranya bayi disusui secara eksklusif, warna najis akan berubah menjadi sedikit kuning. Kadang-kadang agak hijau juga. Pergerakan usus bayi tidak lagi melekit dan menjadi lembut.

Ini adalah warna usus yang normal untuk bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif. Lalu bagaimana jika bayi diberi susu formula?

Coklat

Tidak semua ibu dapat memberi susu ibu dan menggantinya dengan susu formula. Sekiranya bayi terbiasa minum susu formula, pergerakan usus bayi akan menjadi kuning tetapi sedikit coklat.

Sebilangan pakar berpendapat bahawa bayi yang makan formula mempunyai najis yang kelihatan seperti selai kacang. Sementara itu, jika bayi yang diberi susu ibu mempunyai bau kotoran manis, bayi yang diberi susu formula berbau seperti orang dewasa.

Sepia

Bayi yang diberi makanan pelengkap (MPASI) pada amnya akan mengalami pergerakan usus coklat gelap. Ketika mereka makan makanan pejal, pergerakan usus bayi juga menjadi lebih berbau, berbanding ketika mereka masih menggunakan susu ibu atau susu formula.

Warna kotoran bayi yang perlu diperhatikan

Selain memahami warna najis bayi, anda juga perlu memperhatikan tekstur atau bentuk najis bayi. Inilah penjelasannya.

Hitam

Pada awalnya, disebutkan bahawa bayi yang baru lahir normal mempunyai najis hitam atau hijau tua dan melekit. Ini juga berlaku pada bayi yang diberi suplemen zat besi.

Walau bagaimanapun, jika bayi anda berumur lebih dari seminggu dan tidak mengambil makanan tambahan zat besi, anda harus berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda menyedari bahawa najis bayi anda berwarna hitam atau hijau tua.

Walaupun jarang berlaku, ini boleh menjadi tanda pendarahan pada sistem pencernaan bayi.

Warna hijau atau coklat

Sekiranya bayi anda mempunyai najis hijau atau coklat yang kelihatan berair, itu boleh menjadi tanda bahawa bayi itu mengalami cirit-birit. Cirit-birit boleh berlaku kerana jangkitan atau alahan.

Cuba terus memberi susu kepada bayi agar tidak mengalami dehidrasi. Jangan beri ubat dan harus berjumpa dengan pakar pediatrik sekiranya cirit-birit berterusan lebih dari satu hari.

Warna kehijauan

Sekiranya anda melihat warna najis bayi anda berwarna kehijauan dan seperti berlendir, ini mungkin menunjukkan bayi mengalami jangkitan atau alergi. Tetapi ia juga berlaku kerana bayi menelan banyak air liur yang tidak dicerna dalam sistem pencernaan.

Sekiranya anda meragui keadaan bayi anda, anda boleh segera bertanya kepada pakar pediatrik anda. Doktor akan memberi diagnosis mengenai kesihatan anak anda dari warna pergerakan usus.

Warna kemerahan

Terdapat dua kemungkinan yang berlaku. Pertama, pada kanak-kanak yang telah menjadi MPASI, mereka mungkin hanya makan makanan merah seperti bit atau tomato.

Kemungkinan kedua, warna merah ketika bayi membuang air besar dapat menunjukkan adanya darah bercampur di dalam tinja bayi. Ini boleh menjadi tanda jangkitan, alergi atau masalah dengan sistem pencernaan bayi. Segera berjumpa dengan pakar pediatrik anda, Moms.

Selain warna yang telah disebutkan, bayi mungkin juga mempunyai najis putih. Tetapi perkara itu jarang berlaku. Sekiranya ini berlaku, mungkin ada masalah dengan hati dan anda perlu berjumpa dengan pakar pediatrik.

Itu adalah penjelasan mengenai warna pergerakan usus bayi. Terdapat perbezaan warna antara kotoran bayi yang normal dan yang perlu diperhatikan. Semoga ia membantu, Ibu!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!