Kesihatan

Bagaimana Membuat Simpulan Selamat? Lihat Fakta!

Terdapat beberapa perkara yang dipercayai cara membuat lesung pipit. Ini kerana tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa mempunyai lesung pipi akan menambahkan kesan manis pada wajah.

Selain itu, lesung pipit juga dapat menarik perhatian dan sering dianggap sebagai pendatang makanan.

Apakah fakta yang perlu anda ketahui mengenai cara membuat lesung pipit? Mari lihat maklumat lengkap di bawah!

Bagaimana lesung pipit terbentuk?

Lesung pipit terbentuk kerana variasi pada otot muka, iaitu otot zygomaticus pendek sehingga menarik kulit wajah dan akhirnya membentuk lesung pipit.

Ini juga boleh disebabkan oleh faktor genetik, tetapi faktor genetik ini masih belum dapat dibuktikan sama ada ia akan dominan atau tidak.

Beberapa orang juga mengalami perubahan ketika mereka kecil sehingga lesung pipit di pipinya, tetapi mereka hilang ketika mereka bertambah tua. Ini mungkin disebabkan oleh otot muka yang memanjang sehingga kerutan otot yang terbentuk juga hilang.

Baca juga: Cara Semula jadi dan Selamat untuk Mengatasi Batuk yang degil, Mari Cuba!

Bagaimana membuat lesung pipit?

Adakah betul cara selamat untuk membuat lesung pipit? Foto: Shutterstock.com

Terdapat beberapa cara untuk membuat lesung pipit yang boleh anda cuba, termasuk:

Menekan pipi

Anda boleh mulakan dengan menekan bahagian pipi yang anda inginkan lesung pipit, lakukan secara teratur selama 30 minit setiap hari.

Kaedah ini memungkinkan untuk membentuk lekukan di pipi, tetapi tidak menjanjikan bahawa pipi anda boleh mempunyai lesung pipit seperti biasa, ya.

Mencucuk pipi

Meletakkan tindik di pipi boleh menjadi alternatif untuk membuat lesung pipit. Ini kerana tindikan akan menarik pipi ketika anda bercakap atau tersenyum.

Secara amnya, penggunaan tindik selama beberapa bulan dapat membantu anda mengalami lesung pipit.

Tetapi ingat, tindik ini harus dilakukan di tempat yang dipercayai. Anda juga harus memperhatikan penggunaan alat atau jarum untuk menusuk, apakah mereka memenuhi keperluan bersih dan steril?

Ini penting untuk mengelakkan kemungkinan dijangkiti atau dijangkiti penyakit berbahaya. Risiko ini sangat mungkin berlaku jika anda melakukan tindik secara bebas dan tidak memperhatikan teknik steril.

Baca juga: Jangan malas makan bawang putih, berikut adalah 7 kebaikan untuk kesihatan

Pembedahan plastik sebagai kaedah membuat lesung pipit

Untuk pembedahan, perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Foto: Shutterstock.com

Cara lain yang boleh anda lakukan adalah melakukan pembedahan plastik untuk membentuk lesung pipit. Kaedah ini hanya boleh dilakukan oleh pakar bedah plastik dan dimulakan dengan perundingan biasa, ya.

Dimpleplasty dilakukan dengan menggunakan kaedah pemotongan di pipi sehingga otot akan bergerak turun setelah luka, dan di bahagian luar wajah akan dilihat sebagai lesung pipit.

Teknik ini adalah operasi mudah dan hanya menggunakan anestesia tempatan. Tempoh operasi adalah sekitar 30 minit dan tidak memerlukan rawatan di hospital. Sekiranya pembengkakan berlaku selepas pembedahan, sapukan kompres sejuk.

Proses penyembuhan mengambil masa kira-kira 2-3 hari dan masa kawalan adalah 1 minggu setelah operasi dapat dilihat oleh doktor lagi.

Dengan pelbagai cara di atas, anda boleh memiliki lesung pipit yang sesuai dengan keperluan anda. Tetapi jangan lupa, bahawa prosedur berbahaya masih harus dilakukan di bawah pengawasan doktor, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found