Kesihatan

Untuk selamat, mari tahu cara memasang kondom wanita dengan betul

Istilah kondom wanita tidak diketahui secara meluas. Satu sebabnya mungkin kerana jenis kontraseptif ini lebih sering dikaitkan dengan lelaki.

Manakala kondom wanita juga mempunyai fungsi yang sama, iaitu mencegah penularan penyakit kelamin semasa hubungan seksual. Lalu apa jenis, bentuk dan cara menggunakannya? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Apa itu kondom wanita

Dilaporkan dari avert.org, kondom wanita adalah sejenis beg nipis yang terbuat dari plastik lembut yang biasa disebut nitril.

Objek ini boleh diletakkan di dalam vagina sebelum melakukan hubungan seks untuk mengelakkan air mani memasuki badan.

Selain dapat digunakan sebagai alat perencanaan kehamilan, kondom ini juga efektif untuk mencegah Anda dari mendapat berbagai penyakit kelamin seperti HIV, herpes, dan sejenisnya.

Risiko penggunaan kondom wanita

Walaupun dilaporkan oleh mayoclinic.org penggunaan kondom wanita dianggap kurang berkesan daripada kondom yang biasa digunakan oleh lelaki. Wanita yang menggunakan kondom ini masih boleh hamil atau dijangkiti penyakit kelamin kerana faktor berikut:

  1. Kondom bocor
  2. Kondom tidak dimasukkan ke dalam faraj dengan betul
  3. Secara tidak sengaja zakar tergelincir di antara vagina dan permukaan luar kondom, dan
  4. Cincin luar kondom ditekan ke dalam vagina semasa hubungan seksual.

Penggunaan kondom ini kadang-kadang menyebabkan rasa tidak selesa ketika dipasang, seperti sensasi terbakar, gatal-gatal, atau ruam.

Perhatikan perkara-perkara ini sebelum menggunakan kondom wanita

Mula-mula anda harus membaca arahan penggunaan yang biasanya terdapat di dalam bungkusan kondom terlebih dahulu. Pastikan kondom belum melepasi tarikh luput, dan mempunyai izin pengedaran dari institusi rasmi.

Perhatikan juga apakah kondom tersebut mengalami kerosakan seperti lubang, air mata, atau sejenisnya.

Cuba berlatih memakai kondom sebelum menggunakannya untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Pastikan dia dilekatkan dengan betul dan tidak berubah kedudukan semasa hubungan seksual.

Jangan gunakan kondom wanita yang sama berulang kali. Kondom ini juga tidak digalakkan untuk digunakan bersama dengan kondom lelaki, kerana apabila mereka saling menggosok, mereka boleh melekat dan menyebabkan kebocoran.

Cara menggunakan kondom wanita

Perasaan keengganan yang timbul ketika pertama kali ingin menggunakan objek ini adalah perkara semula jadi. Anda boleh melakukan beberapa petua di bawah untuk mengatasi masalah ini:

Membongkar

Buka pakej kondom dengan berhati-hati, jangan gunakan gigi atau kuku untuk merobek bungkusan kondom. Ini dilakukan untuk mengelakkan kondom terkoyak dan bocor.

Cari kedudukan yang paling selesa

Anda boleh meletakkan kondom ini dalam keadaan duduk, berjongkok, atau bahkan berdiri. Kedudukan yang membuat anda santai akan sangat memudahkan proses meletakkan kondom pada vagina.

Pertimbangkan untuk menggunakan cecair pelincir tambahan

Anda boleh menggunakan pelincir berasaskan air atau minyak sebelum memakai kondom.

Selain membuat kondom lebih mudah dimasukkan ke dalam vagina, ini juga dapat mengurangkan kebisingan yang berlaku ketika anda melakukan hubungan seks.

Masukkan kondom wanita

Pertama, peras cincin di hujung penutup kantung dengan jari tengah dan ibu jari anda. Selepas itu masukkan kondom ke dalam vagina seperti anda memakai tampon.

Letakkan jari telunjuk anda di dalam kondom dan tekan cincin ke atas sejauh mungkin. Jangan biarkan kondom berpusing, dan pastikan bahagian luar cincin berada di luar faraj.

Jarak terbaik adalah kira-kira 2.5 cm di luar labia. Anda boleh memasukkan kondom ini ke dalam vagina 8 jam sebelum hubungan seksual.

Arahkan zakar

Pastikan zakar tidak tergelincir di antara vagina dan permukaan luar kondom.

Semasa melakukan hubungan seks, anda juga perlu memastikan bahagian luar cincin kondom tidak terdorong ke dalam faraj.

Tanggalkan kondom

Selepas digunakan, tanggalkan kondom dengan teliti. Caranya adalah dengan memutar bahagian luar cincin kondom supaya air mani dapat tinggal di dalam kondom.

Tarik perlahan kondom keluar dari faraj dan buang ke dalam tong sampah. Jangan buang kondom wanita terpakai ke tandas kerana ini boleh menyumbat saluran air.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found