Kesihatan

Jangan memandang ringan, penting untuk mengukur LILA anak anda (Lingkaran Lengan Atas)

Adakah anda pernah mendengar istilah pengukuran LILA untuk si kecil anda? LILA bermaksud lilitan lengan atas. Pengukuran LILA sering dilakukan oleh doktor, jururawat atau bahkan secara langsung oleh ibu bapa secara berkala pada anak-anak.

Pengukuran ini adalah kaedah mudah yang perlu dilakukan untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Oleh itu, apakah kepentingan mengukur LILA? Dapatkan jawapannya melalui tinjauan di bawah!

LILA adalah pengesanan status pemakanan kanak-kanak yang mudah dan murah

Mengukur lilitan lengan atas atau LILA adalah salah satu cara yang boleh digunakan untuk menentukan status pemakanan kanak-kanak.

Dalam sains perubatan yang disebut antropometri, penanda aras status pemakanan kesihatan anak juga dapat dilihat dari usia, berat badan, panjang atau tinggi badan, indeks jisim badan, hingga ketebalan lipatan kulit.

Ukuran lilitan lengan atas menggambarkan keseluruhan simpanan lemak di dalam badan. Ukuran lilitan lengan atas yang besar menunjukkan bekalan lemak badan yang mencukupi, sedangkan ukuran yang kecil menunjukkan bekalan lemak yang kecil.

Pengukuran lilitan lengan atas ini dapat menggambarkan sama ada kanak-kanak itu mempunyai keadaan PEM (kekurangan tenaga dan protein) atau tidak. Terutama pada kanak-kanak berumur bayi hingga kanak-kanak kecil.

Dilaporkan dari Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan Indonesia, kondisi KEP atau Malnutrisi Tenaga Protein (PEM) pada anak-anak ini berkait rapat dengan marasmus, kwashiorkor, dan marasmus kwashiorkor (edema lapar).

Ketiga penyakit ini adalah penyakit yang menunjukkan gangguan pemakanan pada tubuh anak-anak dan merupakan masalah kesihatan di Indonesia hingga sekarang.

Dengan melakukan pengukuran LILA, anda dapat membuat pengesanan awal dan mencegah terjadinya PEM pada kanak-kanak. Supaya pertumbuhan dan perkembangan anak dapat dijaga dan tidak terhambat.

LILA dianggap cara yang agak mudah, cepat, dan murah. Pengukuran tidak memerlukan data mengenai usia kanak-kanak sehingga sesuai digunakan dalam keadaan kecemasan.

Baca juga: Single atau 4 Bintang, Mana Yang Lebih Baik untuk Bayi?

Cara mengukur LILA

Untuk mengukur lilitan lengan atas bayi anda, anda memerlukan pita pengukur LILA khas. Pita ini akan dilengkapi dengan penunjuk warna dalam bentuk merah, oren, kuning dan hijau.

Pengukuran LILA dengan pita dilakukan di lengan kiri atau lengan yang tidak aktif. Titik pengukuran juga harus ditentukan terlebih dahulu, iaitu di tengah antara pangkal lengan atas dan ujung siku, dalam sentimeter (cm).

Cara mengukur lilitan lengan atas adalah seperti berikut:

  • Luruskan bahu dan siku anda
  • Ambil titik tengah antara bahu dan siku
  • Balut pita LILA di tengah
  • Pastikan pita tidak terlalu ketat
  • Baca hasil pengukuran dengan ketepatan 0.1 cm

Penting untuk diingat, sebelum mengukur keliling lengan atas, pastikan pita LILA tidak berkerut atau telah dilipat sehingga permukaannya tidak rata.

Pengukuran LILA boleh dilakukan di rumah atau berunding dengan doktor. Ibu boleh mendapatkan pita LILA yang sesuai dengan standard Kementerian Kesihatan Indonesia di farmasi atau membelinya melalui platform dalam talian.

Baca juga: Jangan terburu-buru, ini adalah cadangan usia yang tepat untuk bayi minum air

Cara membaca hasil pengukuran LILA

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pita LILA mempunyai penunjuk warna. Bermula dari merah, oren, kuning dan hijau. Nah, inilah cara membaca hasil pengukuran pita LILA:

  • Sekiranya hasil pengukuran berwarna merah, ini bermakna anak anda kekurangan zat makanan dan perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.
  • Sekiranya hasil pengukuran berwarna jingga, ini bermakna anak itu kekurangan zat makanan. Keadaan ini juga perlu segera dirawat oleh doktor.
  • Sekiranya hasil pengukuran berwarna kuning, ini bermakna anak itu berisiko mengalami kekurangan zat makanan di masa depan. Segera berjumpa doktor untuk mengambil langkah pencegahan.
  • Sementara itu, jika hasil pengukuran berwarna hijau, itu bermakna anak itu sudah mempunyai keadaan pemakanan yang baik dan perlu dijaga.

Setelah mengukur LILA, langkah seterusnya adalah rakaman. Perhatikan sama ada kanak-kanak itu mengalami peningkatan atau penurunan lilitan lengan atas. Catatan ini juga dapat membantu anda semasa berjumpa doktor.

Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk mengukur LILA si kecil, anda harus meminta bantuan doktor. Dengan cara itu, Moms juga dapat berunding mengenai hasil pengukuran LILA si kecil anda. Doktor juga boleh memberi rawatan atau nasihat secara langsung mengenai peningkatan pemakanan yang mesti dilakukan pada anak-anak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!