Kesihatan

Kelebihan Bermain Bola Sepak: Hati Sihat untuk Mencegah Osteoporosis

Sebagai salah satu sukan paling popular di dunia, bola sepak telah menjadi kebiasaan yang sangat diperlukan bagi sesetengah orang. Bukan hanya sebagai hobi, terdapat banyak faedah bermain bola sepak yang baik untuk kesihatan.

Berlari, melompat, menendang, menyekat lawan, dan menggelecek adalah pergerakan yang boleh memberi kesan positif pada badan. Lalu, apa faedahnya?

Kelebihan bermain bola sepak yang perlu anda ketahui

Terdapat banyak faedah untuk badan daripada bermain bola sepak yang anda dapat. Bermula dari menguatkan otot dan tulang, hingga meningkatkan fungsi jantung.

Selain itu, sukan ini juga dapat mengelakkan anda dari gangguan mental, anda tahu. Ayuh, pertimbangkan tujuh faedah bermain bola sepak berikut:

1. Menguatkan otot

Salah satu faedah bermain bola sepak yang anda dapat ialah otot yang semakin kuat. Ya, semasa bermain bola sepak, anda memerlukan otot untuk melakukan pelbagai pergerakan, seperti menendang, melompat, dan berlari.

Bukan hanya otot kaki, badan bahagian atas juga diperlukan untuk sukan yang satu ini. Memegang lawan, melindungi bola, melempar ke lapangan, dapat menjadikan otot lengan dan sendi atas menjadi lebih terlatih.

2. Jantung sihat

Pemain dengan kedudukan tertentu dalam bola sepak dikehendaki mengejar atau menggiring bola agar tidak diambil oleh pihak lawan. Aktiviti ini dapat mengoptimumkan prestasi jantung.

Petikan Persatuan Jantung Amerika, Berlari adalah salah satu sukan yang dapat menyuburkan organ kardiovaskular, termasuk jantung.

Sama seperti senaman kardio yang lain, bola sepak dapat menjaga kadar jantung anda tetap normal. Dengan begitu, potensi pelbagai penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok dapat diminimumkan.

Selain itu, pergerakan aktif berulang juga berkesan terhadap penumpukan plak di arteri yang boleh mencetuskan penyakit jantung koronari.

Baca juga: Penyakit Jantung: Ketahui Sebab dan Cara Mencegahnya

3. Mencegah osteoporosis

Dengan bertambahnya usia, tubuh manusia akan mengalami banyak penurunan fungsi, termasuk tulang. Tulang akan kehilangan ketumpatan, sehingga kehilangan kekuatan untuk menyokong badan.

Anda boleh menghalangnya dengan bermain bola sepak. Bermain bola sepak dapat membantu anda mengekalkan kepadatan tulang. Menurut Kementerian Kesihatan, senaman yang jarang dilakukan dapat mengurangkan aktiviti pembentukan tulang baru. Oleh itu, osteoporosis akan mudah diserang.

4. Merangsang kebolehan kognitif

Bukan hanya fizikal, bola sepak juga membawa manfaat untuk kesihatan otak. Kerana, ketika melakukan sukan ini, Anda diharuskan untuk berkonsentrasi, berdisiplin, dan mengatur taktik untuk menerobos gawang lawan.

Tidak ketinggalan, permainan yang pantas menjadikan anda harus membuat keputusan secepat mungkin. Contohnya, apa yang harus dilakukan setelah menerima hantaran, mempertahankan kawasan anda sendiri ketika lawan menyerang, dan mencari rakan sepasukan untuk menjaringkan bola.

Semua perkara ini memerlukan keputusan segera. Ini akan memacu saraf kognitif untuk bekerja lebih keras. Sekiranya anda sering bermain bola sepak, otak anda akan terbiasa berfikir dengan pantas.

5. Membantu menurunkan berat badan

Bola sepak adalah sukan yang bagus untuk membakar lemak. Pergerakan secara besar-besaran boleh mencetuskan peluh, mengoptimumkan pembakaran nutrien yang sering menyebabkan kegemukan.

Bola sepak sendiri memerlukan pemainnya, kecuali penjaga gawang, untuk terus mengejar dan menggelecek bola.

Bukan hanya lemak, senaman ini juga berkesan untuk membakar kalori. Perlu diingat, setiap hari, badan anda mendapat kalori dari makanan.

Sekiranya tidak ada pembakaran, kalori yang terkumpul boleh menyebabkan kegemukan. Semakin banyak anda berpeluh, semakin banyak kalori yang anda bakar.

Baca juga: Ayuh, ketahui berapa banyak kalori setiap hari yang diperlukan oleh badan anda

6. Meredakan tekanan

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, latihan mempunyai hubungan erat dengan pelbagai hormon dalam tubuh, seperti endorfin, dopamin, dan serotonin.

Ketiga-tiga hormon ini berperanan dalam mengubah mood menjadi gembira, teruja, dan bahagia. Apabila tahap ketiga-tiganya meningkat, pelbagai gangguan kecemasan dapat dikurangkan, seperti tekanan atau kemurungan.

7. Membantu menstabilkan tekanan darah

Siapa sangka, ternyata bermain bola sepak juga dapat menstabilkan tekanan darah dalam badan, anda tahu. Ini tidak terlepas dari prestasi jantung yang semakin optimum dalam mengepam darah.

Peredaran darah yang lancar mengekalkan tekanan darahberjaga dan stabil. Sangat penting untuk mempunyai tekanan darah yang normal, untuk mengelakkan pelbagai penyakit berbahaya. Dalam tekanan darah tinggi, misalnya, penyakit seperti penyakit jantung dan strok akan mudah diserang.

Itulah tujuh faedah bermain bola sepak yang baik untuk kesihatan. Melakukannya secara berkala dapat meningkatkan daya tahan dan meminimumkan risiko terkena sejumlah penyakit. Selamat bermain!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!