Kesihatan

Sebelum Mengonsumsi Teh Pelangsing untuk Diet Anda, Ketahui Kesan Sampingannya!

Teh pelangsing sering digunakan sebagai alternatif untuk menurunkan berat badan. Ini kerana, teh dapat merangsang pencernaan dan membantu metabolisme. Malah teh dipercayai dapat membersihkan badan dari kotoran. Namun, adakah anda tahu kesan sampingan teh pelangsing?

Minum teh detoks telah menjadi pilihan popular bagi orang yang ingin membersihkan racun dari badan.

Apakah jenisnya?

Teh pelangsing tidak hanya terdiri daripada satu jenis. Beberapa jenisnya merangkumi:

 • Teh pelangsing untuk penahan selera makan
 • Teh pelangsing untuk penyekat lemak
 • Teh pelangsing untuk penggalak metabolisme

Biasanya setiap teh pelangsing mendakwa mempunyai ramuan yang memberikan khasiat tertentu seperti:

 • Membantu mengurangkan selera makan
 • Membantu badan melepaskan toksin
 • Membantu membakar lebih banyak kalori

Namun, dilaporkan dari Medicalclinic.com, sebahagian besar penurunan berat badan yang dialami oleh seseorang yang memakan teh diet ini hanya disebabkan oleh kehilangan banyak cecair atau sisa pepejal dari badan.

Apa kandungan di dalamnya?

Beberapa teh detoks mengandungi bahan-bahan yang tidak berbahaya, seperti daun teh yang tidak berbeza dengan teh biasa. Tetapi tidak jarang teh pelangsing ini mengandungi bahan tambahan yang boleh membahayakan kesihatan. Bahan-bahan ini merangkumi:

 • Ramuan kuat, seperti senna
 • Purgatif
 • Kandungan kafein yang tinggi
 • Dadah
 • Bahan kimia yang tidak sah, seperti ephedra

Apakah kesan sampingannya?

Bahan-bahan dalam teh diet diformulasikan untuk memberi tenaga bagi sesiapa yang menggunakannya. Kesan sampingan akan membuatkan anda merasa lebih kerap ke tandas untuk membuang air besar dan buang air kecil dan akan menyebabkan anda kehilangan berat badan sedikit lebih.

Namun, itu bukan racun tetapi hanya mineral dari badan yang akan keluar kerana teh. Dan ini bukan cara yang betul untuk menurunkan berat badan.

Bukan hanya itu, teh pelangsing juga mengandungi bahan kimia yang berbahaya bagi tubuh. Ini akan menyebabkan beberapa penyakit, seperti:

 • Serangan jantung
 • strok
 • Kejang
 • Kematian

Kesan sampingan lain yang mungkin anda rasakan jika anda mengambil teh pelangsing adalah:

Cirit-birit

Teh pelangsing mengandungi salah satu bahan yang biasa digunakan sebagai ubat sembelit, iaitu senna. Senna sendiri selamat untuk dimakan jika dalam jumlah normal. Namun, jika diminum secara berterusan, senna akan mencetuskan kesan sampingan, seperti cirit-birit.

Ini akan berbahaya jika berpanjangan, kerana akan menyebabkan dehidrasi. Bukan hanya itu, minum teh pelangsing jangka panjang, akan menyebabkan masalah pencernaan.

Kerana, itu akan membuat seseorang merasa bergantung pada teh pelangsing, dan akan sembelit jika dia tidak meminumnya.

Masalah perut

Secara amnya, kesan sampingan teh diet berlaku di kawasan perut. Anda akan merasa sesak, kembung, malah mual. Tahap kafein dan julap yang tinggi biasanya menyebabkan gejala ini.

Ini berlaku kerana kandungan memberi tekanan pada sistem pencernaan, juga menjadikan sistem pencernaan bekerja lebih keras dari yang seharusnya.

Elektrolit tidak seimbang

Kencing yang berlebihan akan menyebabkan badan mengalami dehidrasi. Keadaan dehidrasi akan mengurangkan tahap elektrolit dalam darah.

Elektrolit itu sendiri, mempunyai peranan yang sangat penting agar otot berfungsi dengan baik. Ketidakseimbangan elektrolit boleh menyebabkan masalah serius, seperti mencetuskan kekejangan otot dan menyebabkan irama jantung yang tidak normal.

Kesan pengambilan kafein terlalu banyak

Seperti yang dijelaskan, teh pelangsing tinggi kafein. Ini akan menyebabkan kesan sampingan yang negatif, seperti merasa gugup, gelisah, sakit kepala, gelisah, deringan di telinga, degupan jantung yang cepat.

Gangguan tidur

Sekali lagi, kesan kandungan kafein dalam teh pelangsing mempunyai kesan sampingan yang negatif. Sekiranya anda terlalu banyak makan, ini akan menyusahkan seseorang untuk tidur.

Ini boleh menjadikan kitaran tidur tidak normal dan akan memberi kesan kepada kesihatan tubuh.

Interaksi dadah

Teh pelangsing mungkin mengandungi ramuan herba dan bahan lain yang dapat berinteraksi dengan ubat lain yang sedang anda minum.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti cirit-birit akan mengurangkan keberkesanan ubat yang dimakan. Ini kerana ubat akan dicerna lebih cepat sebelum diserap oleh badan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!