Kesihatan

Jangan keterlaluan, berapa berat badan yang sihat untuk wanita hamil?

Mengakui kenaikan berat badan yang ideal dan sihat untuk wanita hamil adalah salah satu cara untuk mengelakkan komplikasi. Bermula dari diabetes kehamilan, preeklamsia hingga kelahiran caesar yang boleh anda cegah.

Perlu diingat bahawa sebenarnya kenaikan berat badan semasa kehamilan adalah perkara biasa, ini kerana Ibu memerlukan banyak pengambilan untuk pemakanan bagi janin yang sedang dikandung.

Walau bagaimanapun, kenaikan berat badan semasa mengandung juga tidak terlalu jauh, ya. Baiklah, mari kita lihat panduan kenaikan berat badan yang sihat berikut untuk wanita hamil:

Panduan kenaikan berat badan untuk wanita hamil

Ketahui indeks jisim badan anda sehingga anda tahu berapa berat badan yang ideal semasa mengandung. Foto: //rumus.co.id/

Tidak ada peraturan yang ditetapkan di sini, kenaikan berat badan yang ideal bergantung pada beberapa faktor, termasuk berat badan sebelum kehamilan anda. Oleh itu, anda perlu mengetahui terlebih dahulu bagaimana indeks jisim badan anda (BMI) sebelum hamil, bukan?

Berdasarkan formula pengiraan, hasil BMI dibahagikan kepada kategori kurang berat badan, berat badan ideal, berat badan berlebihan, gemuk dan sangat gemuk.

Sekiranya anda sudah mengetahui sebelum hamil kategori mana yang anda masuki, ikuti garis panduan dari Institut Perubatan dan Majlis Penyelidikan Nasional di bawah:

Di bawah berat badan normal

Bagi anda yang mempunyai berat badan di bawah normal atau skor BMI kurang dari 18.4, disarankan agar anda menambah berat badan dari 13 kg hingga 18 kg semasa kehamilan.

Berat normal

Bagi ibu yang mempunyai berat badan normal atau skor BMI antara 18.5 hingga 24.9, disarankan agar anda menambah 11 kg hingga 16 kg semasa hamil.

Tetapi, jika anda mengandung anak kembar, disarankan agar anda menambah berat badan lebih dari itu. Sebaik-baiknya, kenaikan berat badan yang anda anjurkan mestilah antara 17 kg hingga 25 kg.

Berat melebihi normal atau lebih

Bagi anda yang mempunyai berat badan di atas normal atau skor BMI antara 25 dan 29,9, disarankan agar anda menambah berat badan sekitar 7 kg hingga 11 kg.

Sementara itu, jika anda mengandung anak kembar, cadangan untuk menambah berat badan harus lebih dari itu. Sebaik-baiknya, anda harus mendapat kenaikan berat badan dari 14 kg hingga 23 kg.

Berat dalam kategori kegemukan

Sekiranya anda gemuk sebelum hamil, atau skor BMI anda lebih dari 30, disarankan agar anda hanya menambah berat badan 5 kg hingga 9 kg semasa hamil.

Namun, ketika membawa anak kembar, kenaikan yang disarankan sedikit lebih besar, iaitu 11 kg hingga 19 kg.

Peningkatan berat badan semasa mengandung mestilah tepat dan terkawal

Apabila berat badan anda tidak digalakkan, anda berpotensi meningkatkan risiko komplikasi kehamilan seperti diabetes kehamilan dan preeklamsia.

Penambahan berat badan yang berlebihan juga dapat meningkatkan risiko anda mengalami kesukaran untuk kembali ke berat badan sebelum kehamilan dan juga meningkatkan pembekuan darah setelah kelahiran.

Namun, jika anda mengalami peningkatan yang kurang daripada yang disarankan, maka ini akan mempengaruhi pemakanan janin yang anda bawa. Besar kemungkinan bayi yang dilahirkan akan mempunyai berat badan yang lebih kecil daripada yang dijangkakan.

Peningkatan berat badan wanita hamil setiap trimester

Pada trimester pertama, anda tidak perlu menambah berat badan. Untuk berat badan normal, kenaikan fasa ini disarankan antara 0,5 kg hingga 1,8 kg.

Peningkatan berat badan yang stabil diperlukan semasa trimester kedua dan ketiga. Dalam fasa ini, disarankan agar anda menambah 0,5 kg seminggu sehingga waktu penghantaran tiba.

Cara mendapatkan berat badan yang ideal semasa hamil

Sekiranya anda ingin mendapatkan berat badan yang ideal semasa mengandung, cubalah petua berikut:

  • Makan lima hingga enam makanan ringan setiap hari
  • Dapatkan makanan ringan yang cepat dan mudah dengan kacang, kismis, keju dan biskut, buah kering dan ais krim atau yogurt
  • Makan roti dengan selai kacang, keropok, epal, pisang atau saderi. Sebagai catatan, satu sudu mentega kacang akan memberi anda sekitar 100 kalori dan 7 gram protein
  • Gunakan susu tanpa lemak untuk makanan seperti kentang lenyek, telur yang diproses dan bijirin suam
  • Tambahkan beberapa makanan tambahan seperti jem atau mentega, krim keju, krim masam dan keju ke makanan utama yang anda makan

Demikianlah maklumat mengenai kenaikan berat badan yang ideal untuk wanita hamil. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami pertumbuhan yang tidak terkawal, Ibu!

Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor di Good Doctor untuk mendapatkan petua menjaga berat badan semasa mengandung. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!