Kesihatan

Secara Praktikal Tanpa Rumit, Inilah Cara Mendaftar Kesihatan BPJS yang Dalam Talian!

Dalam era serba digital ini, senarai kesihatan BPJS boleh dilakukan secara dalam talian, anda tahu.

Di era internet, pendaftaran BPJS luar talian tidak lagi berkesan kerana memerlukan masa dan perlu menunggu dalam barisan panjang.

Apakah syarat yang mesti disediakan sebelum mendaftar ke BPJS Health dalam talian? Ketahui lebih lanjut mengenai cara mendaftar, syarat, dan cara mendapatkan rawatan dengan BPJS Kesihatan dalam talian dalam artikel ini!

Baca juga: Bintik-bintik Merah pada Kulit, Ayo, kenal pasti jenis dan penyebabnya

Syarat pendaftaran Kesihatan BPJS

Sebelum mengetahui cara mendaftar kesihatan BPJS dalam talian, anda perlu mengetahui syaratnya terlebih dahulu.

Lalu apa syarat dan dokumen yang harus kita persiapkan untuk mendaftar BPJS Health secara dalam talian? Jadi, berikut adalah beberapa syarat yang mesti dipenuhi.

1. Keperluan pendaftaran Kesihatan BPJS untuk Penerima Bantuan Sumbangan (PBI)

Jenis penyertaan ini bertujuan untuk komuniti yang kurang bernasib baik. Prosedur pendaftaran jenis ini biasanya dikendalikan secara langsung oleh pemerintah, dalam hal ini Kementerian Sosial.

Untuk mengetahui sama ada anda boleh mendapatkan PBI jenis BPJS atau tidak, cuba tanya alat desa atau kawasan tempat anda tinggal.

2. Keperluan pendaftaran Kesihatan BPJS untuk Pekerja Penerima Upah Pentadbiran Negeri (PPU-PN)

Kesihatan BPJS ini ditujukan untuk anda yang merupakan Pegawai Negeri, Pegawai Negeri Pusat / Daerah, Pegawai Negeri Sipil Pusat / Sub-Distrik, Tentara, Polis, Tentara PNS, dan PNS Polri.

Pendaftaran disyorkan secara kolektif oleh Unit Kerja. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mendaftar untuk BPJS Health secara individu. Berikut adalah syarat dan prosedur yang mesti anda lakukan:

 • Calon peserta mengisi Borang Pendaftaran di Perkhidmatan Pelanggan Bergerak (MCS), Pusat Perkhidmatan Awam, atau Pejabat Kesihatan BPJS dan kemudian menunjukkan dokumen yang diperlukan yang terdiri daripada:
  • Kad keluarga fotokopi
  • Keputusan penentuan pertama asli
  • Keputusan peringkat terakhir asli
  • Senarai gaji dan disahkan oleh ketua unit kerja asli
  • Penentuan Mahkamah Daerah untuk anak angkat (jika disenaraikan di KK) asli
  • Sijil dari sekolah atau kolej (untuk kanak-kanak berumur> 21-25 tahun) asli
 • BPJS Health akan memasukkan data calon peserta
 • Penyertaan PPU PN segera aktif, identiti peserta dalam bentuk KIS Digital boleh dimuat turun di Aplikasi Edabu atau JKN Bergerak

3. Keperluan pendaftaran Kesihatan BPJS untuk Pekerja Penerima Bukan Upah (PBPU) dan Bukan Pekerja (BP)

Pendaftaran keahlian BPJS jenis ini biasanya dilakukan melalui individu. Berikut adalah syarat-syarat untuk senarai Kesihatan BPJS yang mesti anda sediakan:

 • Kad keluarga
 • Kemudahan Kesihatan Tahap Pertama Terpilih
 • E-mel dan Nombor Mudah Alih Aktif
 • Halaman depan buku laluan aktif (untuk pendaftaran debit automatik)
 • Pasport, kad permit kediaman tetap / sementara, nombor visa penginapan terhad, permit kerja untuk warga asing

4. Keperluan pendaftaran Kesihatan BPJS untuk Pekerja Penerima Upah (PPU)

BPJS jenis ini biasanya didaftarkan oleh pejabat atau agensi tempat anda bekerja. Syarikat akan mendaftar secara kolektif anda dan ahli keluarga anda.

Berikut adalah beberapa syarat yang diperlukan:

 • Borang pendaftaran dari entiti perniagaan atau entiti undang-undang
 • Data migrasi untuk pekerja dan anggota keluarga sesuai dengan format yang ditentukan oleh BPJS Kesihatan
 • Syarikat akan menerima akaun maya untuk membuat pembayaran melalui bank yang bekerjasama
 • Syarikat kemudian membawa bukti pembayaran ke pejabat Kesihatan BPJS untuk dapat mencetak kad JKN

5. Syarat-syarat cara mendaftar BPJS Health secara dalam talian

Sekiranya anda merancang untuk mendaftar BPJS dalam talian melalui laman web atau aplikasi JKN Bergerak, pastikan anda telah menyediakan fail mengikut jenis keahlian yang disenaraikan di atas.

Selepas itu, anda mungkin memerlukan fail berikut:

 • Kad pengenalan
 • Kad keluarga
 • Alamat emel
 • Nombor telefon bimbit yang masih aktif

Fail mesti dipenuhi sebagai cara untuk mendaftar kesihatan BPJS secara dalam talian.

Senarai sumbangan Kesihatan BPJS

BPJS Kesihatan terbahagi kepada beberapa kelas yang akan menentukan berapa banyak bayaran bulanan yang perlu anda belanjakan, serta kemudahan kesihatan yang anda dapat.

Sumbangan BPJS Kesihatan mesti dibayar secara berkala setiap bulan oleh peserta yang telah mendaftar. Berikut adalah senarai kelas dan jumlah sumbangan BPJS Health yang dipetik dari laman web BPJS Health rasmi:

1. Sumbangan Kesihatan BPJS untuk keahlian PBI

Peserta BPJS Kesihatan dalam kategori PBI tidak perlu membayar yuran secara bebas kerana ia dibayar oleh kerajaan.

2. Sumbangan untuk peserta PPU yang bekerja di Institusi Kerajaan

Jumlah sumbangan BPJS Kesihatan jenis ini adalah 5 peratus gaji setiap bulan. Dengan syarat bahawa 4 peratus dibayar oleh majikan, dan 1 peratus oleh peserta.

3. Sumbangan untuk peserta PPU yang bekerja di BUMN, BUMD dan sektor swasta

Jumlah sumbangan BPJS Kesihatan jenis ini adalah 5 peratus gaji setiap bulan. Dengan syarat bahawa 4 peratus dibayar oleh majikan, dan 1 peratus oleh peserta.

4. Sumbangan Kesihatan BPJS untuk PPU dan keluarga

PPU atau Pekerja Penerima Upah yang terdiri daripada anak ke-4 dan seterusnya, ayah, ibu dan mertua, jumlah caruman adalah 1 peratus daripada gaji atau upah setiap orang sebulan, dibayar oleh orang yang mendapat gaji.

5. Bayaran dan kelas Kesihatan BPJS untuk saudara lain peserta PPU

Berikut adalah jumlah sumbangan dan kelas Kesihatan BPJS untuk saudara-mara pekerja berpendapatan gaji yang lain (seperti adik-beradik / mertua, pembantu rumah tangga, dll.):

 • sebesar IDR 42,000 setiap orang sebulan dengan faedah perkhidmatan di bilik rawatan Kelas III.
  • Khusus untuk kelas III, dari bulan Julai hingga Disember 2020, peserta membayar yuran sebanyak Rp 25,500. Selebihnya Rp16.500 akan dibayar oleh pemerintah sebagai bantuan sumbangan.
  • Mulai 1 Januari 2021, premium untuk peserta kelas III adalah IDR 35,000. Sementara itu, pemerintah terus memberikan bantuan sumbangan sebesar Rp 7.000.
 • sebesar IDR 100,000 setiap orang sebulan dengan manfaat perkhidmatan di bilik rawatan Kelas II.
 • sebesar Rp 150,000 setiap orang sebulan dengan faedah perkhidmatan di bilik rawatan Kelas I.

Cara mendaftar kesihatan BPJS secara dalam talian

Mendaftar BPJS di luar talian dianggap memakan masa kerana anda harus beratur dari pagi hingga tengah hari. Oleh itu, BPJS menyediakan perkhidmatan dalam talian untuk memudahkan pendaftaran. Bagaimana untuk?

Nah, berikut adalah beberapa cara untuk mendaftar kesihatan BPJS dalam talian yang perlu anda ketahui.

1. Cara mendaftar kesihatan BPJS secara dalam talian: Lawati laman web kesihatan BPJS rasmi

Cara mendaftar kesihatan BPJS secara dalam talian, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah membuka laman web BPJS Health rasmi.

Sebelum mendaftar sendiri, BPJS Kesihatan akan menyediakan beberapa prosedur untuk mengarahkan dan meminta persetujuan dari calon peserta kesihatan BPJS.

Kemudian anda akan diminta untuk mencentang kotak yang disediakan di bahagian bawah sebelum meneruskan proses pendaftaran.

2. Cara mendaftar kesihatan BPJS dalam talian: Isi data peribadi anda dengan betul dan lengkap

Anda harus mengisi data seperti nombor kad keluarga (KK) dengan memasukkan kod captcha sesuai dengan gambar yang muncul, kemudian mengklik pertanyaan kad keluarga.

Kemudian isikan data yang diperlukan pada borang data peserta. Seperti nombor TIN, kelurahan / kampung, nombor telefon bimbit, dan alamat tempat tinggal. Kemudian, tandakan kotak yang menyatakan bahawa alamat yang digunakan sepadan dengan alamat kad pengenalan.

3. Cara mendaftar kesihatan BPJS secara dalam talian: Pilih kelas dan kemudahan kemudahan kesihatan

Setelah selesai mengisi data peribadi anda, bagaimana cara mendaftar kesihatan BPJS dalam talian, anda harus memilih kelas kemudahan kesihatan, pilihan hospital untuk rujukan, dan lampiran terakhir untuk warganegara asing (WNA) yang ingin mendapatkan Kemudahan kesihatan BPJS.

Pilih kelas kesihatan mengikut kehendak anda, bermula dari kelas I, II, III. Di mana setiap kelas mempunyai bayaran yang berbeza setiap bulan.

4. Balasan pendaftaran akan dihantar melalui e-mel

Setelah melengkapkan data peribadi, langkah seterusnya untuk mendaftar BPJS Health dalam talian adalah menyimpan dan menunggu balasan pendaftaran dari BPJS Health.

Biasanya BPJS Kesihatan akan menghantar nombor akaun maya dari e-mel. Sila periksa e-mel anda secara berkala dan cetak lampirannya.

Anda melakukan ini dengan membuka e-mel anda yang telah dihantar oleh BPJS. Sekiranya anda tidak dapat mencari e-mel masuk, anda boleh memeriksa folder spam atau sampah anda.

Pada tahap ini proses pendaftaran kesihatan BPJS dalam talian selesai, anda hanya perlu membuat pembayaran ke bank. Butang e-ID sudah boleh dimuat turun setelah membuat pembayaran.

5. Proses pembayaran yuran

Anda boleh membayar melalui bank atau pejabat pos. Jangan lupa bawa nombor anda akaun maya bila nak bayar kerani.

Setelah pembayaran selesai, sila cetak dan simpan setiap bukti pembayaran dan anda sudah mendaftar sebagai peserta BPJS Kesihatan.

6. Mengambil kad kesihatan BPJS

Setelah anda menggunakan kaedah pendaftaran kesihatan BPJS dalam talian, anda boleh mengambil kad tersebut di pejabat cawangan terdekat tempat anda tinggal.

Sediakan fail seperti borang pendaftaran, nombor akaun maya, serta bukti pembayaran kepada pegawai.

Baca Juga: Mengalami Saraf yang Terjepit? Mungkin inilah sebabnya

Cara memeriksa Kesihatan BPJS dalam talian

Pada masa ini untuk melihat status keahlian atau bahkan e-kad dari BPJS Health, anda boleh melakukannya secara langsung dari telefon pintar.

Caranya adalah dengan memuat turun aplikasi JKN Bergerak di Google Play Store atau Apple App Store. Aplikasi ini percuma dan sangat mudah digunakan.

 1. Mula-mula anda memuat turun aplikasi. Sekiranya anda menggunakan Android, klik di sini, jika anda menggunakan iOS, klik di sini
 2. Selepas memuat turun buka aplikasi dan pilih SENARAI
 3. Memilih pilihan Pengaktifan Akaun
 4. Masukkan semua data yang diperlukan kemudian ketik Daftar
 5. Selepas pendaftaran, anda boleh terus masuk dengan e-mel dan kata laluan yang telah dibuat

Selain dapat melihat kad BPJS secara dalam talian, dalam aplikasi JKN Bergerak juga terdapat banyak maklumat yang berkaitan dengan BPJS Kesihatan.

Cara mendapatkan rawatan dengan BPJS Health di hospital

Sekiranya suatu hari anda sakit dan memerlukan rawatan, anda boleh segera menggunakan kesihatan BPJS yang aktif. Kaedahnya mudah, seperti berikut:

 1. Pergi ke Kemudahan Kesihatan 1 (Puskesmas) mengikut data kesihatan BPJS anda untuk mendapatkan rawatan dan pemeriksaan
 2. Sekiranya setelah pemeriksaan, Faskes 1 mengesyorkan agar anda pergi ke hospital, kemudian minta surat rujukan (tetapi surat rujukan ini tidak berlaku untuk peserta yang berada dalam keadaan kecemasan)
 3. Pergi terus ke hospital mengikut surat rujukan dari Kemudahan Kesihatan 1

Semasa mendapatkan rawatan di hospital rujukan, peserta kesihatan BPJS mesti membawa dokumen berikut:

 • Kad Kesihatan BPJS asal dan salinannya
 • Salinan kad pengenalan peserta aktif
 • Salinan Kad Keluarga
 • Salinan Surat Rujukan yang diberikan oleh Faskes 1

Ini adalah maklumat mengenai cara mendaftar BPJS Health dalam talian, periksa sumbangan BPJS Health dan perkara-perkara lain yang berkaitan. Segera jaga dan manfaatkan perkhidmatan kerajaan ini, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!