Kesihatan

Aliran Sos Makanan Mentai, Apakah Kandungan Nutrien?

Baru-baru ini, sos mentai telah mewarnai pelbagai jenis hidangan di Indonesia. Bermula dari Nasi Salmon Panggang, dim sum, ladu, sushi, dan lain lain. Rasa sos ini unik dan sedap. Tidak hairanlah jika ada makanan yang berlabel 'Mentai' umumnya laris di pasaran.

Tetapi apa nutrien di dalamnya? Lalu berapa banyak sos mentai yang baik untuk dimakan sehingga tidak mengganggu kesihatan?

Baca juga: Ibu, berikut adalah jenis ikan yang mengandungi merkuri! Mari Mencegah Kesan Buruk

Apa itu sos mentai?

Sos Mentai adalah sos yang dibuat dari mentaiko. Ini adalah ramuan makanan laut tradisional Jepun yang berasal dari sejenis telur ikan pollock Alaska. Ikan ini masih berasal dari keluarga ikan kod.

Telur rebus ini disediakan, kemudian dibumbui dengan masin dan dibuat lebih beraroma. Kemudian telur direndam dalam sup sup. Kaldu ini terdiri daripada umami seperti rumpai laut kombu, serpihan bonito kering katsuobushi, gula, kicap, dan cili merah.

Sos Mentai banyak digunakan dalam masakan Jepun, tetapi kini juga banyak terdapat di dunia masakan Indonesia. Lama kelamaan, mentai telah dimodifikasi menjadi beberapa varian makanan olahan, termasuk yang sering kita temui hari ini, iaitu dalam bentuk sos.

Kandungan nutrien sos mentai

Sos menntai mengandungi beberapa nutrien bermanfaat yang dapat meningkatkan kesihatan. Dilaporkan Kecergasan SayaSatu hidangan sos mentai seberat 15 gram mengandungi nutrien berikut:

  1. 68 kalori
  2. Karbohidrat 1 gram
  3. 0 gram serat makanan
  4. Gula 1 gram
  5. 7 gram lemak
  6. Natrium 225 mg

Baca juga: Kesan sampingan litium jangka panjang, ubat yang diambil Britney Spears selama 13 tahun

Khasiat sos mentai untuk kesihatan

Untuk melihat faedah kesihatan sos mentai, mari kita pecahkan berdasarkan ramuan dalam sos mentai itu sendiri:

1. Sumber yodium yang baik

Bahan utama sos mentai adalah cod roe. Ia mengandungi iodin yang merupakan komponen penting dalam hormon tiroid. Iodin juga penting dalam perkembangan otak.

2. Meningkatkan fungsi otak

Sup yang digunakan untuk merendam cod roe dalam proses pembuatan sos mentai mengandungi bonito kering dan Katsuobushi.

Kedua-duanya diketahui mengandungi asid amino penting yang diperlukan tubuh untuk kekal sihat. Ia juga kaya dengan vitamin dan mineral, termasuk zat besi, niasin dan B12.

Pengambilan Katsuobushi secara berkala membantu meningkatkan fungsi dan metabolisme otak. Ia juga membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit dan penyakit termasuk demensia, penyakit jantung dan diabetes.

3. rendah kalori

Sos Mentai boleh dikatakan sejenis makanan yang rendah kalori. Ini sesuai untuk dimakan untuk mengekalkan berat badan yang ideal tanpa perlu makan makanan diet yang tidak sedap.

4. Kaya dengan antioksidan

Kombu dalam sos mentai juga mengandung antioksidan yang disebut fucoxanthin. Ini adalah jenis karotenoid yang berpotensi besar dalam pencegahan atau pengurusan obesiti, serta penyakit kronik yang lain.

Baca juga: Makanan yang Mengandungi Kompleks berbanding Karbohidrat Ringkas, Mana Yang Lebih Baik?

Cadangan untuk pengambilan dan penyediaan makanan yang sihat

Makan dengan sihat adalah perkara yang mudah dilakukan apabila anda mengetahui jumlah penggunaan dan cadangan penyajian yang tepat.

Begitu juga dengan sos mentai, walaupun cukup sihat, makanan ini juga mengandungi lemak yang cukup tinggi. Oleh itu, lebih baik tidak menggunakannya terlalu kerap.

Untuk persembahan, agar kekal sihat, anda boleh memakannya dengan sayur-sayuran mentah seperti timun, wortel, atau asparagus. Sos Mentai juga sesuai disajikan dengan ikan mentah yang boleh dihidangkan dalam sushi.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak sederhana, kAnda juga boleh menjadikannya berpakaian salad. Ini tentu lebih sihat dan praktikal untuk dimakan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!