Kesihatan

Metilergometrin (metilergometrin)

Methylergometrine (methylergometrine), kadang-kadang disebut methylergonovine atau methylergobasin, adalah sebatian yang secara kimia serupa dengan LSD (Lysergic acid diethylamide). Ubat ini sering digunakan dalam dunia kesihatan kerana mempunyai sifat oksitosin.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai methylergometrine, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa metilergometrin?

Methylergometrine adalah ubat yang digunakan untuk mencegah pendarahan setelah melahirkan. Ubat ini juga digunakan untuk membantu meningkatkan ketegangan otot di rahim selepas melahirkan anak.

Methylergometrine tergolong dalam kelas alkaloid ergot dan secara amnya diberikan secara parenteral (suntikan). Ubat ini biasanya diberikan tepat selepas bayi dilahirkan untuk membantu melahirkan plasenta.

Apa fungsi dan faedah ubat metilergometrin?

Methylergometrine berfungsi dengan mempengaruhi otot licin rahim dan meningkatkan nada otot serta kekuatan dan masa pengecutan rahim. Sifat ini dikenali sebagai oxytocin yang berguna dalam proses melahirkan.

Di samping itu, ubat ini mempunyai cara bekerja dengan memendekkan pentas tiga kelahiran dan mengurangkan kehilangan darah. Dalam dunia perubatan, methylergometrine mempunyai manfaat untuk merawat keadaan berikut:

Mengawal pendarahan semasa melahirkan anak

Methylergometrine adalah ubat yang boleh digunakan untuk mengawal pendarahan setelah melahirkan. Ubat ini akan menyekat otot licin yang kebanyakannya bertindak pada rahim sehingga dapat mengawal pendarahan berlebihan setelah melahirkan.

Kadang-kadang methylergometrine juga diberikan dalam kes pengguguran spontan atau elektif. Biasanya diberikan dalam keadaan keguguran di mana seluruh atau sebahagian janin kekal di dalam rahim.

Umumnya untuk rawatan awal, doktor akan memberikan dos ubat yang diberikan secara parenteral (suntikan) secara intravena atau intramuskular. Dos tambahan untuk rawatan boleh dilanjutkan dengan terapi oral dalam bentuk cair yang diambil melalui mulut.

Migrain

Methylergometrine adalah bentuk metabolik aktif methisergide. Atas sebab ini, kadang-kadang digunakan untuk pencegahan dan rawatan migrain akut.

Walaupun data terkawal masih diperlukan, ubat yang diberikan secara intravena cukup berkesan dan selamat dalam merawat serangan migrain akut.

Jenama dan harga Methylergometrine

Ubat ini telah mendapat lesen perubatan dan biasa digunakan di Indonesia. Beberapa jenama metilergometrin telah beredar, seperti Bledstop, Methylat, Metvell, Glomethyl, Myomergin, Mergotrin, dan lain-lain.

Ubat ini hanya boleh diperoleh dengan menggunakan preskripsi doktor kerana ia termasuk dalam kelas ubat keras. Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat methylergometrine dan harganya:

Ubat generik

 • Tablet Methylergometrine 125mcg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh PT Kimia Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 407 / tablet.
 • Suntikan metilergometrin maleat 0.2mg / mL. Anda boleh mendapatkan suntikan suntikan ini dengan harga sekitar IDR 6.700 / ampul.

Ubat paten

 • Suntikan Methergin 0.2mg / mL. Anda boleh mendapatkan suntikan suntikan dengan harga mulai dari Rp 23,170 hingga Rp 37,000 / ampul.
 • Metvell 0.125 mg 1/2 jalur. Tablet yang dapat Anda dapatkan dengan harga Rp 15.000-Rp 16.250 per setengah jalur 5 tablet.
 • Methiazine 0.2mg / mL. Penyediaan suntikan umumnya dijual dengan harga sekitar Rp 7.500 / ampul.

Bagaimana anda mengambil methylergometrine?

Ubat suntikan akan diberikan ke otot atau urat melalui IV. Anda akan menerima suntikan ini semasa di bilik bersalin sejurus selepas melahirkan.

Anda boleh mengambil sediaan tablet oral mengikut dos yang ditentukan oleh doktor sehingga satu minggu setelah melahirkan. Jangan mengambil lebih atau lebih lama daripada dos yang ditetapkan.

Baca dan ikuti arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan ubat preskripsi. Sekiranya ada sesuatu yang anda tidak faham, anda boleh meminta penjelasan doktor atau ahli farmasi anda lagi.

Ubat itu boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda merasa tidak selesa di perut anda setelah mengambil ubat ini, anda boleh mengambil ubat seterusnya dengan makanan.

Minum ubat secara berkala pada waktu yang sama setiap hari untuk memaksimumkan potensi ubat. Sekiranya anda lupa minum, segera ambil ubatnya jika waktu berikutnya masih lama.

Semasa anda mengambil ubat ini, anda mungkin perlu memantau tekanan darah anda untuk memeriksa tindak balas badan anda terhadap metilergometrin.

Setelah mengambil ubat, simpan tablet methylergometrine pada suhu bilik dari kelembapan, panas dan cahaya matahari.

Berapakah dos metilergometrin?

Dos dewasa

Dos untuk tablet oral: 0.2 mg diambil 3 atau 4 kali sehari selama satu minggu.

Dos diberikan melalui suntikan: 0.2 mg dengan suntikan intramuskular. Dos boleh diulang setiap 2-4 jam mengikut keperluan. Dalam keadaan darurat, dos yang sama dapat diberikan dengan infus intravena selama 1 minit.

Adakah methylergometrine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) merangkumi metilergometrin dalam kategori kehamilan ubat-ubatan C.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen menunjukkan bahawa ubat ini menimbulkan risiko kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi. Adalah disyorkan untuk tidak mengambil ubat ini semasa mengandung.

Ubat ini juga diketahui dapat diserap dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sebelum mengambil ubat ini, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan metilergometrin?

Hentikan rawatan dengan segera dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut muncul selepas anda mengambil methylergometrine:

 • Gejala reaksi alergi, termasuk gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Tekanan darah meningkat ditandai dengan gejala sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, dering di telinga, kegelisahan, dan sesak nafas
 • Sakit dada, berpeluh, degupan jantung atau berdebar-debar dada
 • Kejang
 • Rasa mati rasa, kesemutan, atau jari dan jari kaki yang sejuk
 • Kekeliruan, halusinasi, gangguan visual
 • Kencing berdarah
 • Rasa pening, mahu pengsan.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas mengambil methylergometrine termasuk:

 • Mual atau muntah
 • Sakit perut kerana pengecutan rahim
 • Ringan atau pening.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil methylergometrine jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya terhadap ubat ini.

Anda juga tidak boleh mengambil methylergometrine jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Tekanan darah tinggi
 • Toksemia kehamilan
 • Bayi belum dilahirkan.

Beritahu doktor anda mengenai sejarah perubatan lain yang harus anda pastikan bahawa selamat untuk anda mengambil ubat ini, terutamanya:

 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Penyakit jantung
 • Faktor risiko penyakit arteri koronari, seperti diabetes, menopaus, merokok, berat badan berlebihan, kolesterol tinggi, atau mempunyai sejarah keluarga penyakit arteri koronari.
 • Sepsis (keadaan disebabkan oleh tindak balas badan terhadap jangkitan)

Jangan menyusui dalam masa 12 jam selepas mengambil methylergometrine. Ubat ini diketahui menyusu susu ibu yang dikhuatiri akan mempengaruhi bayi yang menyusu.

Dalam beberapa kes, anda perlu menggunakan ubat ini sehingga 1 minggu selepas melahirkan. Anda mungkin perlu menggunakan pam payudara untuk membina dan mengekalkan aliran susu sehingga rawatan selesai.

Sekiranya anda menggunakan pam payudara semasa tempoh rawatan, buang susu ibu yang terkumpul. Jangan berikan susu ibu kepada bayi.

Interaksi dengan ubat lain

Beritahu doktor anda mengenai sebarang ubat yang anda ambil, atau ubat-ubatan yang baru anda ambil, terutamanya:

 • Nefazodone
 • ubat antikulat, seperti fluconazole, itraconazole, ketoconazole, posaconazole, voriconazole, dan lain-lain
 • Ubat hepatitis C, seperti boceprevir, telaprevir, dan lain-lain
 • Ubat HIV / AIDS, seperti atazanavir, cobicistat, darunavir, delavirdine, fosamprenavir, indinavir, nelfinavir, ritonavir, atau saquinavir.
 • Ubat perencat CYP3A4, seperti eritromisin, klaritromisin, dan lain-lain.
 • Ubat penyekat beta, seperti propranolol, timolol, atau acebutolol.
 • Ubat anestetik, seperti halotan, metoksifluran.
 • Ubat gliseril trinitrat dan ubat antianginal lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found