Kesihatan

Ketahui Buah Pinggang: Bahagian, Anatomi, dan Fungsi untuk Kesihatan Tubuh

Ginjal adalah sepasang organ berbentuk kacang yang terletak di kedua-dua belah tulang belakang. Tepat di bawah tulang rusuk anda dan di belakang perut anda.

Setiap manusia mempunyai dua buah pinggang, masing-masing panjangnya kira-kira 11 atau 12 sentimeter. Contohnya, satu ginjal berukuran seperti kepalan tangan orang dewasa.

Tugas utama buah pinggang adalah menyaring darah, biasanya ginjal menyaring sekitar 120 hingga 150 liter darah setiap hari. Memandangkan fungsinya yang sangat penting, mari kita kenal pasti bahagian ginjal berikut.

Nefron

Nefron adalah bahagian ginjal yang paling penting, tugasnya cukup banyak, dan masing-masing mempunyai peranan penting.

Bermula dari pengambilan darah, memproses nutrien, dan membantu membuang bahan buangan dari darah yang sebelumnya telah disaring. Mengenai bahagiannya, setiap nefron terdiri dari susunan struktur dalamannya sendiri, iaitu:

Sel darah buah pinggang

Setelah darah memasuki nefron, darah akan memasuki sel ginjal yang terdiri daripada dua struktur tambahan, iaitu:

  1. Glomerulus, adalah sekumpulan kapilari atau kapal kecil yang tugasnya menyerap protein dari darah yang telah melalui sel-sel ginjal
  2. kapsul bowman, adalah sejenis beg yang mengandungi sisa cecair, yang kemudian akan diproses menjadi air kencing.

Tubula buah pinggang

Tubulus ginjal adalah rangkaian tabung yang boleh didapati dari hujung kapsul Bowman hingga ke hujung saluran pengumpulan. Setiap tubul mempunyai beberapa bahagian khas, iaitu:

  1. Tubulus berbelit proksimal, adalah bahagian yang berfungsi menyerap kembali air, natrium, dan glukosa ke dalam darah.
  2. bulatan henle, memiliki fungsi menyerap kalium, klorida, dan natrium ke dalam darah.
  3. Tubul berbelit-belit distal, bertugas menyerap natrium, kalium dan asid.

Baca juga: Resipi Mangkuk Smoothies untuk Makanan Sahur, Mudah dan Sihat!

korteks buah pinggang

Korteks ginjal adalah bahagian luar ginjal yang mengandungi tubulus glomeruli dan berbelit-belit. Tepi luar korteks renal dikelilingi oleh kapsul renal, dan lapisan tisu lemak.

Bersama dengan kapsul perumahan, korteks ginjal mempunyai tugas melindungi struktur dalaman buah pinggang.

medula ginjal

Bahagian ini adalah tisu halus di buah pinggang, yang mengandungi gelung Henle dan piramid renal.

Piramid Buah Pinggang

Bahagian ginjal ini mengandungi helai nefron dan tubulus yang berfungsi mengangkut cecair ke dalam ginjal untuk kemudian dikumpulkan dan diangkut keluar dari ginjal.

Saluran pengumpulan

Setiap nefron mempunyai saluran pengumpul di hujungnya yang berfungsi sebagai titik pengumpulan cecair. Sebaik sahaja masuk ke saluran pengumpulan, cecair bergerak ke penghentian terakhir di pelvis buah pinggang.

pelvis buah pinggang

Pelvis renal adalah ruang berbentuk corong di bahagian paling dalam ginjal. Ia berfungsi sebagai jalan masuknya cecair untuk mencapai pundi kencing.

Calyces

Ini adalah bahagian pelvis ginjal yang menyerupai kelopak. Ini adalah ruang berbentuk cawan kecil, yang mengumpulkan cecair sebelum dipindahkan ke pundi kencing. Di sinilah cecair dan sisa tambahan diproses menjadi air kencing.

Hilum

Hilum adalah bukaan kecil yang terletak di pinggir bahagian dalam ginjal, di mana ia melengkung ke dalam, untuk membentuk bentuk seperti kacang.

Selain pelvis buah pinggang, terdapat beberapa bahagian lain dari buah pinggang yang melewati hilum.

Sebahagian daripadanya adalah arteri ginjal yang membawa darah beroksigen dari jantung ke ginjal, dan urat ginjal yang membawa darah setelah disaring untuk kembali ke jantung.

Baca juga: Harus Tahu, Ini Banyak Khasiat Bayam untuk Kesihatan Tubuh

Ureter

Ureter adalah tiub berotot yang mendorong air kencing ke dalam pundi kencing untuk dikeluarkan dari badan.

Petua untuk menjaga kesihatan buah pinggang

Ginjal adalah organ penting yang mempengaruhi banyak bahagian badan yang lain, termasuk jantung. Oleh itu, anda harus melakukan beberapa petua berikut untuk memastikan buah pinggang anda berfungsi dengan baik.

Elakkan mengambil terlalu banyak garam

Mengonsumsi makanan masin dalam jumlah yang berlebihan dapat mengganggu keseimbangan mineral dalam darah. Keadaan ini boleh menyukarkan buah pinggang untuk berfungsi dengan baik.

Cuba ganti makanan yang diproses, yang biasanya mempunyai banyak garam tambahan, dengan makanan keseluruhan, seperti buah dan sayur segar.

Sukan

Tekanan darah tinggi dikenali sebagai faktor risiko penyakit buah pinggang kronik. Untuk mengelakkan ini, anda mesti melakukan senaman secara teratur, walaupun hanya 20 minit sehari.

Pastikan pengambilan cecair untuk badan

Minum banyak air boleh membantu buah pinggang anda melakukan salah satu fungsi terpenting mereka, iaitu membuang toksin.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!