Kesihatan

Amaran! Ternyata Daun Moringa Mempunyai Kesan Sampingan Berbahaya

Walaupun baik untuk tubuh, ternyata ada kesan sampingan daun kelor yang boleh membahayakan kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan. Lihat ulasan!

Bukan rahsia lagi, daun kelor mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan tubuh anda. Daun kelor sering digunakan sebagai ramuan dalam ramuan tradisional yang dipercayai dapat merawat pelbagai penyakit.

Apakah kesan sampingan daun kelor yang berbahaya bagi kesihatan?

Daun kelor, yang mempunyai sejuta manfaat yang baik untuk tubuh, sebenarnya boleh membahayakan tubuh anda. Untuk lebih waspada dan berhati-hati memakannya, berikut adalah beberapa kesan sampingan daun kelor:

  1. Elakkan Akar

Hati-hati memakan bahagian akar ini, wanita hamil tidak boleh memakan akar daun kelor. Ini boleh menyebabkan rahim wanita hamil mengecut dan bahkan boleh menyebabkan keguguran.

Penyelidik juga telah membuktikan kebenarannya, jadi berjaga-jaga, wanita hamil!

  • Cirit-birit

Walaupun daun kelor dipercayai dapat mengatasi masalah sembelit, ternyata daun ini boleh membahayakan tubuh anda jika anda salah menggunakannya.

Sebelum memakan daun kelor, anda harus mengelakkan makanan yang mengandungi julap lain seperti betik, gelatin, dll.).

  • Hipoglikemia

Mungkin ramai yang tidak mengetahui masalah kesihatan yang satu ini. Hipoglikemia berlaku apabila kadar gula dalam darah berada di bawah keadaan normal.

Sekiranya kadar gula darah anda sudah rendah, anda harus mengelakkan memakan daun kelor. Kerana daun kelor dipercayai menurunkan tekanan darah.

  • Kerosakan pada organ dalam badan

Kita sudah tahu bahawa apa-apa yang berlebihan tidak baik untuk tubuh. Sekiranya anda memakan daun kelor jangka panjang, ini boleh menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang.

Kami mengesyorkan bahawa sebelum membuat keputusan ini, anda perlu berjumpa doktor yang lebih mengetahui cara pengambilannya.

  • Tidak baik untuk ibu menyusu

Memang, jika daun kelor dimakan dengan cukup dan hanya beberapa hari ia dipercayai dapat melancarkan susu ibu. Namun, perlu dijelaskan apakah ini benar-benar berkesan dalam mempromosikan penyusuan susu ibu, kerana hingga kini belum ada informasi yang tepat mengenai kebenaran ini.

Apa faedah daun kelor untuk kesihatan?

Ramai yang sudah mengetahui bahawa daun kelor mempunyai manfaat yang sangat baik untuk tubuh kita. Berikut adalah beberapa kelebihan daun kelor yang boleh anda gunakan untuk kesihatan:

  1. Mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi

Antioksidan berfungsi melindungi tubuh kita dari radikal bebas yang berbahaya. Daun kelor mempunyai kandungan antioksidan tinggi yang baik untuk tubuh anda.

Dengan memakan daun kelor, anda dapat meneutralkan radikal bebas, mengelakkan pelbagai penyakit seperti diabetes dan penyakit jantung.

  • Mempunyai kandungan nutrisi yang lengkap

Daun kelor adalah sumber tenaga yang mengandungi vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh anda. Sekiranya anda mengambil daun kelor dengan kadar yang mencukupi, anda dapat memenuhi pengambilan vitamin dan mineral yang anda perlukan setiap hari.

  • Dapat menurunkan kadar gula dalam darah

Biasanya pesakit diabetes menggunakan daun kelor untuk menurunkan kadar gula darah tinggi. Kandungan vitamin A, C, E, dan asid askorbik pada daun kelor dapat membantu pesakit diabetes menurunkan kadar gula dalam darah.

  • Dapat menurunkan kolesterol

Selain itu, faedah lain yang dapat diperoleh dari daun kelor dipercayai dapat menurunkan kadar kolesterol tinggi. Kandungan B-sitosterol dalam daun kelor dapat menurunkan kolesterol jahat dalam tubuh anda.

Kita sudah tahu bahawa kolesterol boleh menyebabkan penyakit jantung berbahaya.

Sebenarnya, pada zaman sekarang ini, bukan sahaja orang tua yang terkena penyakit kolesterol, tetapi banyak orang muda juga terkena penyakit ini. Kebiasaan dan gaya hidup yang kurang disiplin boleh menyebabkan pelbagai penyakit, salah satunya adalah kolesterol.

Agar tubuh kita dilindungi dari pelbagai penyakit berbahaya, kita harus menjalani kehidupan yang berdisiplin dan mengamalkan gaya hidup sihat setiap hari. Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan, seperti makan makanan yang sihat dan berkhasiat, bersenam dengan rajin, dan berfikiran positif.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!