Kesihatan

Jarang Sembuh Sepenuhnya, Ini adalah 5 Jenis Kanser Paling Maut

Di Indonesia, barah yang paling mematikan dapat dibezakan antara lelaki dan wanita. Kematian yang paling banyak berlaku pada lelaki adalah barah paru-paru, sementara barah payudara adalah pada wanita.

Ini berdasarkan data dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai profil barah Indonesia pada tahun 2014. Walaupun senarai antara lelaki dan wanita berbeza, barah kolorektal sebenarnya ada dalam senarai yang dimiliki oleh kedua-dua jantina.

Baca Juga: 6 Petua Hidup Sihat untuk Penghidap Kanser Payudara

Senarai barah paling mematikan di Indonesia

Selain WHO, Pusat Maklumat & Sokongan Kanser (CISC) seperti yang dilaporkan oleh Beritagar.id juga menyatakan barah paru-paru sebagai barah paling mematikan di Indonesia. Halaman tersebut mengatakan bahawa kematian akibat barah di Indonesia telah mencapai 88 persen.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai barah yang paling mematikan, mari lihat senarai berikut:

Kanser paru-paru

Kanser ini adalah yang paling mematikan bagi lelaki. Berdasarkan data WHO, dari 103.100 kematian yang disebabkan oleh barah pada lelaki pada tahun 2014, 21.8 peratus disebabkan oleh barah paru-paru.

Laman web kesihatan WebMD bahkan menyatakan bahawa 1 dari 13 lelaki akan menghidap barah paru-paru sepanjang hayat mereka. Sebaliknya, 1 dari 16 wanita juga akan menghidap barah ini.

Faktor risiko barah paru-paru

Merokok adalah penyebab utama salah satu jenis barah yang mematikan. Kebiasaan berkongsi rokok yang sama dengan orang lain juga merupakan risiko penyakit ini.

Anda juga berpeluang dijangkiti barah ini jika ada sejarah keluarga barah paru-paru. Selain itu, pendedahan kepada radon atau bahan kimia lain seperti asbestos, arsenik, kromium, nikel, berilium, kadmium ke tar juga dapat meningkatkan risiko barah ini.

Kanser payudara

Kanser ini adalah yang paling mematikan bagi wanita. Data WHO menyatakan bahawa 21.4 peratus daripada 92.200 kematian wanita akibat barah pada tahun 2014 disebabkan oleh barah payudara.

Kanser payudara juga boleh dihidapi oleh lelaki, tetapi kasusnya sedikit. Laman web kesihatan WebMD mengatakan kemungkinan barah ini dialami oleh lelaki hanya 1: 1,000.

Faktor risiko barah payudara

Kanser jenis ini lebih kerap berlaku pada wanita ketika mereka memasuki menopaus. Selain itu, faktor risiko lain untuk barah payudara adalah:

  • Terdapat sejarah penyakit ini dalam keluarga
  • Anda mempunyai perubahan genetik
  • Obesiti
  • Peminum alkohol
  • Payudara pekat
  • Haid pertama pada atau sebelum usia 11 tahun
  • Menopaus lewat
  • Wanita yang tidak pernah hamil, atau yang hamil selepas 35 tahun
  • Terapi penggantian hormon gabungan
  • Pendedahan kepada sinaran.

Kanser kolorektal

Berdasarkan data WHO, dari 103.100 kematian akibat barah pada lelaki, 10.2 peratus disebabkan oleh barah kolon atau kolorektal. Di sisi wanita, barah kolorektal bertanggungjawab untuk 8.5 peratus daripada 92.200 kematian akibat kanser pada tahun yang sama.

Salah satu jenis barah yang mematikan ini boleh timbul kerana usia. Semakin tua anda, semakin tinggi risiko anda menghidap barah usus besar.

Kanser kolorektal juga boleh menyerang anda jika ada sejarah keluarga penyakit ini, jika anda minum alkohol lebih dari tiga kali sehari, merokok atau jika anda gemuk.

Baca juga: Bolehkah Seks Mulut Mencetuskan Kanser Esofagus? Inilah Fakta Lengkap!

Kanser jantung

Salah satu jenis barah yang paling mematikan lebih banyak dialami oleh lelaki. WHO menyenaraikan barah ini sebagai barah maut nombor 3 pada tahun 2014 dengan 12.3 peratus daripada 103.100 kematian akibat barah hati.

Kanser hati boleh disebabkan oleh sel barah yang tumbuh di organ ini atau dari organ lain yang merebak ke hati. Laman web kesihatan WebMD mengatakan bahawa kebanyakan barah hati disebabkan oleh penyebaran sel barah dari tempat lain.

Kanser serviks

Pada wanita, barah serviks menempati kedudukan kedua sebagai barah yang mematikan. WHO menyatakan bahawa kematian akibat barah mencapai 10.3 peratus daripada keseluruhan 92.200 kematian yang disebabkan oleh barah.

Tidak jelas apa yang menyebabkan barah ini, tetapi laman kesihatan Mayoklinik mengatakan terdapat penglibatan manusia papillomavirus (HPV) dalam barah ini.

Namun, kerana sebilangan orang yang menghidap HPV tidak menghidap barah serviks, faktor persekitaran dan gaya hidup juga mempengaruhi perkembangan barah ini.

Ini adalah senarai barah paling mematikan yang diukur dengan jumlah kematian yang menyebabkannya. Sentiasa jaga gaya hidup sihat dan jauhi faktor risiko barah, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!