Kesihatan

Metoklopramida

Metoclopramide adalah ubat yang mempunyai fungsi hampir sama dengan rebamipide, walaupun ia adalah kelas ubat yang berbeza.

Ubat ini sering diberikan kepada pesakit yang mengalami sakit perut dan mual. Fungsinya serupa dengan hyoscine butylbromide.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai metoclopramide ubat, faedahnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa metoclopramide?

Metoclopramide (metoclopramide) adalah ubat yang digunakan untuk merawat mual, muntah, dan gangguan gastrousus. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet oral atau dalam bentuk suntikan (suntikan).

Persediaan suntikan hanya diberikan untuk keadaan gangguan gastrousus yang teruk, seperti gastroparesis diabetes yang teruk.

Suntikan juga diberikan untuk mengelakkan loya dan muntah yang disebabkan oleh kemoterapi atau pembedahan. Kadang-kadang ia juga diberikan untuk membantu prosedur perubatan tertentu yang berkaitan dengan perut atau usus.

Apakah fungsi dan faedah metoclopramide?

Metoclopramide berfungsi sebagai agen antiemetik dan prokinetik. Ubat ini mempunyai kesan sebagai perangsang motilitas gastrointestinal atas.

Metoclopramide dapat meningkatkan pengecutan otot di saluran gastrointestinal atas. Ini mempunyai kesan mempercepat kadar di mana perut mengosongkan ke dalam usus.

Metoclopramide oral digunakan selama 4 hingga 12 minggu untuk merawat pedih ulu hati yang disebabkan oleh refluks gastroesophageal.

Metoclopramide oral juga digunakan untuk merawat gastroparesis (pengosongan perut lambat) pada orang yang menghidap diabetes. Ubat ini diperlukan kerana refluks boleh menyebabkan pedih ulu hati dan perut selepas makan.

Berikut adalah faedah metoclopramide dalam mengatasi gangguan perubatan tertentu, seperti:

1. Gastroparesis diabetes

Rawatan metoclopramide dapat melegakan gejala penyakit gastrik yang disebabkan oleh diabetes akut dan berulang (gastroparesis).

Terapi sering diberikan untuk penggunaan jangka panjang dan sekejap-sekejap. Ini kerana stasis gastrik diabetes adalah penyakit kronik yang berulang.

Gastroparesis adalah gangguan kronik perut yang dicirikan oleh pengosongan gastrik yang tertunda tanpa gangguan mekanikal. Diabetes adalah penyebab gastroparesis yang paling biasa.

Rawatan gastroparesis diabetes melibatkan pengubahsuaian gaya hidup, kawalan glisemik, ubat konvensional, dan pembedahan untuk kes refraktori.

Metoclopramide adalah satu-satunya ubat yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) untuk gastroparesis diabetes. Ubat ini bertindak pada beberapa reseptor yang berbeza. Ubat ini bertindak terutamanya sebagai antagonis reseptor dopamin.

Ubat ini bertindak secara periferal dengan meningkatkan pengosongan gastrik dan mempengaruhi sistem saraf pusat sehingga menghasilkan kesan antiemetik.

Walau bagaimanapun, pesakit gastroparesis mungkin mengalami gejala kronik yang sering memerlukan rawatan yang berpanjangan.

Ia juga telah digunakan untuk rawatan gejala pasca operasi akut dan kronik dari gastrik. Dadah boleh diberikan selepas vagotomi dan reseksi gastrik atau vagotomi dan piloroplasti.

2. Pencegahan mual dan muntah selepas operasi

Pencegahan mual dan muntah pasca operasi boleh diberikan suntikan metoclopramide jika agen nasogastrik tidak mencukupi.

Pentadbiran 50mg metoclopramide dengan 8mg dexamethasone (diberikan semasa pembedahan) adalah cara yang cukup berkesan, selamat, dan murah. Gabungan metoclopramide dianggap berkesan dalam mencegah mual dan muntah selepas operasi.

Ubat ini memang telah digunakan selama hampir 40 tahun untuk mencegah mual dan muntah selepas operasi dan menjadi pilihan kerana kesannya yang signifikan dan kesan sampingan yang agak kecil.

3. Pencegahan emesis akibat kemoterapi kanser

Metoclopramide digunakan secara parenteral dalam dosis tinggi untuk mencegah mual dan muntah akibat kemoterapi kanser emetogenik. Ubat barah ini termasuk cisplatin atau bersama dengan agen antineoplastik lain.

Walaupun beberapa institusi perubatan tidak menganggap metoclopramide sebagai antiemetik lini pertama yang sesuai untuk setiap kumpulan pesakit.

Walau bagaimanapun, ubat ini harus tersedia sebagai alternatif untuk pesakit yang tidak boleh bertoleransi dengan agen lini pertama. Ubat ini termasuk serotonin, antagonis reseptor (dolasetron, granisetron, ondansetron, palonosetron) dan dexamethasone.

Antiemetik boleh diresepkan sesuai keperluan untuk tujuan kemoterapi dengan risiko emetik minimum. Metoclopramide telah digunakan secara lisan untuk mencegah mual dan muntah yang disebabkan oleh kemoterapi.

Metoclopramide oral telah berkesan apabila diberikan dalam kombinasi dengan dexamethasone untuk pencegahan emesis yang tertunda. Dadah boleh diberikan terutama kepada pesakit yang menjalani kemoterapi barah.

Beberapa institusi perubatan mengesyorkan ubat ini dalam kombinasi dengan dexamethasone dan aprepitant. Terutama untuk pencegahan emesis tertunda pada pesakit yang menerima cisplatin atau kemoterapi lain dengan risiko muntah yang tinggi.

4. Refluks gastroesofagus

Penyakit ini juga dikenali sebagai refluks gastroesophageal (GERD) dan sangat biasa pada masa bayi. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh menyerang kanak-kanak dan orang dewasa.

Metoclopramide telah digunakan untuk merawat GERD pada beberapa pesakit selama beberapa dekad.

Pemberian ubat ini untuk merawat GERD memerlukan jangka masa yang lama. Kadang kala, ubat ini diberikan bersama dengan ubat gastrik yang lain.

Sebilangan pakar mengatakan ubat ini boleh diberikan kepada bayi berusia lebih dari satu bulan. Walau bagaimanapun, pendapat ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk menentukan kepastian keberkesanan dan risiko penggunaan ubat tersebut.

Jenama dan harga Metoclopramide

Metoclopramide dikenali sebagai metoclopramide hidroklorida dan telah dipasarkan dengan beberapa nama dagang.

Ubat ini juga sering dikenali dan sering digunakan. Berikut adalah nama generik dan nama paten metoclopramide dan harganya:

Nama generik

 • Tablet Metoclopramide IF 10mg, anda boleh mendapatkan tablet metoclopramide 10mg dengan harga 199 / tablet.
 • metoclopramide 10mg, Penyediaan tablet mengandungi metoclopramide 10mg yang dihasilkan oleh Phapros. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 203 / tablet.
 • Metoclopramide Dexa 10mg, penyediaan tablet metoclopramide yang dihasilkan oleh Dexa Medica. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 201 / tablet.
 • metoclopramide 10mg, penyediaan tablet metoclopramide 10 mg yang dihasilkan oleh Kimia Farmaseutikal. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 203 / tablet.

Nama dagang metoclopramide

 • Tablet Vosea 10mg, persediaan tablet mengandungi metoclopramide 10 mg yang anda dapat dengan harga Rp 348 / tablet.
 • Damaben 4mg / ml penurunan 10ml, Titisan oral mengandungi metoclopramide HCl yang anda dapat dengan harga Rp 19,868 / sebotol.
 • Sirap Damaben 60 ml, Sediaan sirap cair mengandungi metoclopramide HCl yang anda dapat dengan harga Rp 14,357 / sebotol.
 • emeran 10mg, persediaan tablet mengandungi metoclopramide 10 mg yang anda dapat dengan harga Rp 274 / tablet.
 • Sirap Vosea 5mg / 5ml 30ml, Penyediaan sirap mengandungi metoclopramide HCl 5mg / 5ml yang anda dapat dengan harga Rp9,156 / sebotol.
 • Sirap Primperan 5mg, sediaan sirap yang mengandungi metoclopramide HCl yang anda dapat dengan harga Rp 30,693 / sebotol.
 • tablet tomit 10mg, persediaan tablet mengandungi metoclopramide HCl 10 mg yang anda dapat dengan harga Rp 1,310 / tablet.
 • Tablet Primperan 10mg, anda boleh mendapatkan persediaan tablet metoclopramide dengan harga Rp 1,798 / tablet.
 • Nilaikan 10mg, persediaan tablet mengandungi metoclopramide HCl yang anda dapat dengan harga IDR 370 / tablet.
 • Tablet Norvom 10mg, anda boleh mendapatkan tablet metoclopramide 10 mg dengan harga Rp 240 / tablet.
 • Primer penurunan 10ml, penyediaan metoclopramide HCl dalam bentuk titisan oral untuk bayi dan kanak-kanak. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 41,655 / sebotol.
 • Piralene 10mg, persediaan tablet mengandungi metoclopramide HCl 10 mg yang anda dapat dengan harga Rp.843 / tablet.

Bagaimana anda mengambil metoclopramide?

Ambil metoclopramide mengikut dos dan cara mengambilnya seperti yang diarahkan oleh doktor. Perhatikan cara minum pada label pakej ubat kerana doktor kadang-kadang boleh mengubah dos pengambilan ubat tersebut.

Suntikan metoclopramide akan diberikan melalui suntikan ke otot atau melalui IV. Perkara ini akan dikendalikan oleh pegawai perubatan.

Metoclopramide oral diambil hanya 4 hingga 12 minggu. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih dari 12 minggu.

Dosis tinggi atau penggunaan metoclopramide jangka panjang boleh menyebabkan gangguan pergerakan serius yang mungkin tidak dapat disembuhkan.

Semakin lama anda menggunakan metoclopramide, semakin besar kemungkinan anda mengalami gangguan pergerakan. Risiko ini lebih tinggi pada orang yang menghidap diabetes dan wanita yang lebih tua.

Metoclopramide biasanya diambil 30 minit sebelum makan pada waktu tidur. Tetapi, jika anda mengalami gangguan pencernaan, anda boleh mengambilnya dengan makanan. Ikuti arahan dos doktor anda dengan berhati-hati.

Jangan mengambil dua bentuk metoclopramide (seperti tablet dan sirap oral) pada masa yang sama. Ini boleh meningkatkan risiko overdosis atau risiko kesan sampingan yang tidak diketahui.

Sekiranya anda terlepas dos, ambil ubat secepat mungkin. Walau bagaimanapun, langkau dos yang tidak dijawab jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya. Jangan mengambil dua dos ubat sekaligus.

Ukur ubat cecair dengan berhati-hati. Gunakan sudu pengukur yang disediakan dan jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan risiko dos yang salah.

Penyediaan titisan oral boleh diberikan melalui mulut atau dicairkan dengan air suam. Ikuti peraturan sesuai dengan cadangan cara penggunaan yang tercantum dalam paket ubat.

Simpan metoclopramide pada suhu bilik dalam bekas yang tertutup rapat, jauh dari kelembapan dan cahaya matahari langsung. Pastikan penutup botol ditutup rapat untuk mengelakkan pencemaran dengan mikroorganisma atau udara.

Selepas anda berhenti mengambil metoclopramide, anda mungkin mengalami gejala ketagihan yang tidak menyenangkan seperti sakit kepala, pening, atau kegelisahan. Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menghentikan rawatan.

Berapakah dos metoclopramide?

Dos dewasa

Mual dan muntah selepas operasi

Parenteral: 10 hingga 20mg disuntik ke dalam otot (intramuskular) pada atau menjelang akhir pembedahan.

Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)

 • Lisan: 10 hingga 15mg diambil dalam dos yang dibahagikan 4 kali sehari 30 minit sebelum makan dan waktu tidur.
 • Rawatan bergantung pada gejala yang dirawat dan tindak balas klinikal.
 • Tempoh terapi tidak boleh melebihi 12 minggu.

Gastroparesis diabetes

 • Rawatan awal boleh dimulakan dengan ubat oral. Sekiranya gejala teruk, terapi harus dimulakan dengan pemberian intramuskular atau intravena.
 • Tempoh rawatan adalah hingga 10 hari sehingga gejala mereda dan pesakit boleh beralih ke terapi oral. Oleh kerana stasis gastrik diabetes sering berulang, terapi harus dilanjutkan pada peringkat awal terapi.
 • Ibu bapa: 10mg diberikan 4 kali sehari secara intravena atau intramuskular sehingga 10 hari.
 • Lisan: 10mg diambil 4 kali sehari 30 minit sebelum makan dan waktu tidur. Tempoh rawatan adalah 2 hingga 8 minggu bergantung kepada tindak balas klinikal.

Mual atau muntah yang disebabkan oleh kemoterapi

 • Infusi intravena boleh diberikan 1 hingga 2 mg per kilogram berat badan (bergantung kepada potensi emetogenik agen) 30 minit sebelum pemberian kemoterapi.
 • Dos boleh diulang dua kali dengan selang 2 jam selepas dos awal. Sekiranya muntah masih tidak dapat ditekan, dos yang sama dapat diulang 3 kali lagi pada selang 3 jam.
 • Untuk dos yang melebihi 10mg, suntikan hendaklah dicairkan dalam 50 ml larutan parenteral. Dianjurkan untuk menggunakan garam biasa sebagai pengencer.
 • Sekiranya tindak balas dystonic akut berlaku, 50mg diphenhydramine hidroklorida dapat disuntik secara intramuskular.

Dos anak

Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)

Metoclopramide tidak disetujui oleh FDA untuk penyakit refluks gastroesophageal pada pesakit pediatrik. Walau bagaimanapun, beberapa institusi perubatan telah meneliti penggunaan ubat ini pada dos berikut:

Pentadbiran intravena atau intramuskular secara lisan dan parenteral dapat diberikan 0,4 hingga 0,8 mg per kilogram berat badan setiap hari dalam 4 dos terbahagi.

Mual atau muntah yang disebabkan oleh kemoterapi

Metoclopramide tidak disetujui oleh FDA untuk mual dan muntah yang disebabkan oleh kemoterapi pada pesakit kanak-kanak. Walau bagaimanapun, beberapa institusi perubatan telah meneliti penggunaan ubat ini pada dos berikut:

Pentadbiran parenteral intravena boleh diberikan 1 hingga 2 mg per kilogram berat badan setiap 30 minit sebelum kemoterapi atau setiap 2 hingga 4 jam.

Mual atau muntah selepas operasi

Metoclopramide tidak diluluskan oleh FDA untuk mual dan muntah pasca operasi pada pesakit kanak-kanak. Walau bagaimanapun, beberapa institusi telah menyiasat penggunaan ubat ini pada dos berikut:

 • Kanak-kanak yang berumur kurang dari 14 tahun boleh diberi ubat secara intravena pada dos 0.1 hingga 0.2 mg per kilogram berat badan.
 • Dos maksimum: 10 mg setiap dos
 • Pentadbiran ubat boleh diulang setiap 6 hingga 8 jam mengikut keperluan
 • Kanak-kanak berusia lebih dari 14 tahun boleh diberi dos 10 mg. Rawatan boleh diulang setiap 6 hingga 8 jam mengikut keperluan

Adakah metoclopramide selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) belum memasukkan ubat ini dalam kategori ubat apa pun. Penggunaan ubat untuk wanita hamil adalah berdasarkan pemerhatian perubatan yang teliti dan teliti.

Ubat ini diketahui dapat diserap dalam susu ibu. Penggunaan metoclopramide untuk ibu menyusu tidak digalakkan. Rujuk dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin mengambil ubat ini.

Apakah kemungkinan kesan sampingan metoclopramide?

Risiko kesan sampingan mungkin berlaku kerana overdosis atau tindak balas badan pesakit. Berikut adalah risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat penggunaan metoclopramide:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap metoclopramide seperti gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Gangguan keseimbangan dan pergerakan badan yang mungkin berlaku dalam 2 hari pertama rawatan. Sekiranya gejala ini muncul, hentikan rawatan dengan segera.
 • Gegaran atau gegaran di lengan atau kaki
 • Pergerakan otot muka yang tidak terkawal, seperti mengunyah, bibir yang dikerut, mengerutkan kening, pergerakan lidah, berkelip atau pergerakan mata.
 • Pergerakan otot yang tidak biasa dan tidak terkawal
 • Kekeliruan, kemurungan, pemikiran bunuh diri atau membahayakan diri sendiri
 • Pergerakan otot yang perlahan atau tersentak
 • Gangguan keseimbangan atau berjalan
 • Kejang
 • Gangguan kegelisahan
 • Pergolakan
 • Rasa gelisah
 • Kesukaran untuk tetap diam
 • Bengkak
 • Susah bernafas
 • Peningkatan berat badan yang cepat
 • Reaksi sistem saraf yang teruk seperti otot yang sangat kaku, demam tinggi, berpeluh, kekeliruan, degupan jantung yang cepat atau tidak seimbang, gegaran dan perasaan seperti anda mungkin pingsan.

Kesan sampingan yang biasa berlaku semasa mengambil metoclopramide termasuk:

 • Rasa gelisah
 • Rasa mengantuk atau penat
 • Kurang tenaga
 • Mual
 • Gag
 • Sakit kepala
 • Gangguan tidur (insomnia).

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi metoclopramide sebelumnya.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu, terutamanya:

 • Diskinesia Tardive (gangguan pergerakan sukarela)
 • Gangguan perut atau usus seperti penyumbatan, pendarahan, atau perforasi (lubang atau air mata di perut atau usus)
 • Epilepsi atau gangguan sawan lain
 • Tumor kelenjar adrenal (pheochromocytoma)
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Kegagalan jantung kongestif atau gangguan irama jantung
 • Tekanan darah tinggi
 • Kanser payudara
 • penyakit Parkinson
 • Diabetes
 • Kemurungan atau penyakit mental.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk sirap yang mengandungi fenilalanin. Periksa label ubat jika anda menghidapi fenilketonuria (PKU).

Beritahu doktor anda jika anda hamil. Metoclopramide boleh membahayakan bayi anda yang belum lahir sekiranya anda mengambil ubat ini semasa kehamilan. Penggunaan perubatan hanya boleh dilakukan dalam keadaan tertentu.

Metoclopramide tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur di bawah 18 tahun. Penggunaan ubat tersebut hanya boleh dilakukan dengan kelulusan perubatan.

Sebaiknya jangan minum alkohol semasa mengambil ubat ini kerana ia boleh meningkatkan risiko kesan sampingan dari ubat ini.

Elakkan memandu atau melakukan aktiviti berbahaya kerana ubat ini dapat mengurangkan kewaspadaan dan mengantuk.

Menggunakan metoclopramide dengan ubat lain yang membuat anda mengantuk boleh memburukkan lagi kesan ubat ini. Tanya doktor anda sebelum anda mengambil ubat sakit opioid, pil tidur, relaksan otot, atau ubat untuk kegelisahan, kemurungan, atau kejang.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang sedang anda minum. Beberapa ubat boleh mempengaruhi metoclopramide, terutamanya:

 • Acetaminophen
 • Siklosporin
 • Digoxin
 • Glycopyrrolate
 • Insulin
 • Levodopa
 • Mepenzolat
 • Tetrasiklin
 • Atropin, benztropine, dimenhydrinate (Dramamine), methscopolamine, atau scopolamine
 • Ubat pundi kencing atau kencing seperti darifenacin, flavoxate, oxybutynin, tolterodine, atau solifenacin
 • Ubat tekanan darah
 • Bronkodilator seperti ipratropium atau tiotropium
 • Ubat-ubatan yang menjengkelkan usus besar seperti dicyclomine, hyoscyamine, atau propantheline
 • Inhibitor MAO seperti furazolidone, isocarboxazid, phenelzine, rasagiline, selegiline, atau tranylcypromine
 • Ubat untuk merawat gangguan psikiatri, seperti chlorpromazine, clozapine, haloperidol, olanzapine, prochlorperazine, risperidone, thiothixene, dan lain-lain.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.