Kesihatan

13 Khasiat Pir untuk Tubuh: Membantu Detoks dan Baik untuk Wanita Hamil

Buah berkulit hijau ini mempunyai rasa segar dan manis. Ya, ia dipanggil pir. Pir ditanam secara meluas di negara-negara Eropah dan Asia. Selain rasa manis, pir juga mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Sekiranya anda ingin tahu tentang manfaat pir untuk kesihatan, di sini kami merumuskan secara khusus untuk anda pelbagai faedah pear untuk kesihatan.

Mengenal pir

Pir adalah buah dengan rasa manis dan kandungan air yang tinggi. Pokok pir tumbuh subur di kawasan dengan iklim tropika seperti Eropah Barat, Afrika Utara dan Asia.

Di seluruh dunia, terdapat sekurang-kurangnya sekitar 30 spesies pir, yang kebanyakan berbentuk bulat, dan sebahagiannya diperbesar di bahagian bawah dan meruncing di pangkal. Pir juga mempunyai kulit nipis dengan kuning-oren, merah-oren, dan hijau.

Kandungan dan kalori pir

Petikan dari Makanan Baik BBC, Pir mengandungi 11.3 gram karbohidrat, semuanya adalah gula semula jadi, 0.3 gram protein dan 0.1 gram lemak setiap 100 gram. Adapun kalori pir sendiri rendah, iaitu 44 kcal.

Kedua-dua pir hijau dan kuning adalah sumber serat yang baik, dengan 2.7 gram setiap 100 gram. Masih terdapat banyak kandungan pir yang tidak kurang sihat, yaitu asam pantotenat, kolin, zat besi, kalsium, fosfor, kalium, zink, dan selenium.

Bukan hanya itu, vitamin dalam pir juga pelbagai, seperti vitamin C dan K garis kesihatan, Vitamin dalam pir dapat memenuhi hingga 12 peratus dari jumlah keperluan pemakanan manusia setiap hari.

Manfaat pir untuk kesihatan

Selain mempunyai rasa manis dan banyak air, kandungan nutrisi dalam pir mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan anda, seperti:

1. Mencegah penyakit jantung

Salah satu faedah terbaik dari pir adalah mereka dapat mencegah penyakit jantung. Buah pir boleh mencegah penyakit ini kerana kandungan seratnya tinggi, yang mengurangkan kolesterol dalam badan dan dengan itu melindungi kita dari penyakit jantung.

Pengambilan makanan kaya serat harian seperti pir dapat mengurangkan risiko strok hingga 50 peratus.

2. Menurunkan tekanan darah sistolik

Satu kajian yang diterbitkan di NIH pada tahun 2019 menunjukkan bahawa orang dengan sindrom metabolik yang memakan dua pir sehari selama 12 minggu mengalami sedikit penurunan tekanan darah sistolik dan tekanan nadi.

3. Mempercepat detoksifikasi

Pergerakan usus yang kerap dan mencukupi sangat penting untuk membuang toksin dalam hempedu dan tinja setiap hari. Pir mempunyai kandungan air yang tinggi dan dapat membantu menjaga najis agar tetap lembut dan mendorong sistem pencernaan membuang toksin.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam NCBI 2015 mengenai manfaat kesihatan pir menunjukkan bahawa pir mempunyai kesan pencahar yang berasal dari kandungan serat dan fruktosa yang tinggi.

4. Menurunkan risiko barah

Kandungan serat yang tinggi pada pir boleh mengikat sel karsinogenik penyebab barah. Kandungan antosianin dan asid cinnamic pada pir juga terbukti dapat melawan barah.

Pir boleh menghilangkannya dan mencegah barah usus besar. Selain itu, makan pir setiap hari dapat mencegah barah payudara sebanyak 34 peratus pada wanita setelah menopaus.

5. Manfaat pir untuk diet

Tidak sedikit orang yang menggunakan pir untuk diet. Oleh itu, pelbagai kandungan pir dipercayai dapat menyokong proses penurunan berat badan. Kedua-dua pir hijau dan kuning tinggi serat, yang dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Selain itu, kalori pir juga sangat rendah, menjadikannya sesuai untuk dijadikan menu diet. Menurut kajian, seperti yang dilaporkan oleh kesihatan, wanita yang memakan tiga pir sehari dapat menurunkan berat badan lebih banyak daripada wanita yang tidak memakannya.

6. Menurunkan risiko diabetes

Kedua-dua epal dan pir dianggap sangat membantu dalam mengurangkan risiko diabetes kerana jumlah seratnya yang tinggi, yang diketahui dapat membantu menurunkan kadar gula darah.

Satu kajian dalam The American Journal of Clinical Nutrition yang melibatkan lebih daripada 200,000 orang mendapati bahawa memakan 5 atau lebih hidangan mingguan buah-buahan kaya antosianin, seperti pir merah, didapati dapat mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2 sebanyak 23 peratus.

7. Melawan radikal bebas

Pir mengandungi antioksidan yang tinggi, termasuk vitamin C, vitamin K, dan tembaga. Bahan kimia ini dipercayai dapat melawan kesan radikal bebas dan melindungi sel dari kerosakan yang ditimbulkannya.

Radikal bebas boleh menyumbang kepada pertumbuhan barah sehingga mesti dikeluarkan dari badan. Makan pir boleh menjadi salah satu cara untuk menangkis radikal bebas di dalam badan anda.

8. Mencegah osteoporosis

Masalah tulang adalah masalah yang sangat biasa pada masa ini. Anda juga perlu menjaga kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis, salah satu caranya adalah menjaga pH badan dan mengambil kalsium yang disyorkan setiap hari.

PH badan dapat dijaga melalui diet dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Kandungan boron dalam pir dapat membantu menyerap kalsium yang kita ambil dengan mudah.

9. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kandungan antioksidan yang tinggi seperti vitamin C dan tembaga dalam pir dapat membantu tubuh dalam meningkatkan sistem imun yang berguna untuk melawan pelbagai penyakit.

10. Manfaat pir untuk wanita hamil

Manfaat pir untuk wanita hamil tidak dapat dipisahkan dari pelbagai kandungannya. Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, Sama ada pir hijau atau pir kuning mengandungi nutrien yang sihat untuk wanita hamil, seperti serat, kalium, dan folat.

Peningkatan pengambilan serat dapat membantu melegakan sembelit, suatu keadaan yang sering dialami oleh ibu hamil secara umum. Bukan hanya itu, kandungan pir seperti kalium juga bermanfaat untuk kesihatan jantung dan merangsang pertumbuhan semula sel.

Manakala asid folik, dapat menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin di rahim.

11. Manfaat pir untuk bayi

Penggunaan pir untuk bayi tidak perlu diragukan untuk keselamatannya. Petikan dari Ibu Bapa Menangis Pertama, Buah pir adalah salah satu buah yang paling mudah dicerna. Jadi, tidak ada masalah jika anda ingin memberikannya kepada si kecil.

Kandungan vitamin pada pir juga dipercayai dapat meningkatkan sistem ketahanan bayi, sehingga tubuh bayi akan lebih kuat dalam menangani ancaman penyakit.

12. Khasiat pir untuk asid perut

Manfaat pir untuk asid perut tidak dapat dipisahkan dari nutrien yang mereka ada. Jika dibandingkan dengan epal, pir mempunyai kadar pektin yang lebih tinggi. Kandungan pir menjadikannya sangat berguna untuk orang yang mempunyai asid perut.

Pektin adalah sejenis serat larut yang dapat meningkatkan fungsi saluran pencernaan. Secara tidak langsung, ini akan mempengaruhi tahap asid di dalam perut. Oleh kerana ia bukan buah yang berasid, pir sangat selamat untuk dimakan oleh orang yang mempunyai asid perut.

13. Manfaat pir sebagai anti-radang

Manfaat terakhir dari pir adalah bahawa mereka dapat melegakan pelbagai aktiviti keradangan yang berlaku di dalam badan. Kedua-dua pir hijau dan pir kuning mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan, salah satunya adalah artritis.

Itulah beberapa faedah kesihatan pir. Anda harus memastikan bahawa anda memilih pir yang berkualiti agar anda dapat merasakan faedahnya dengan segera.

Walaupun kaya dengan manfaat kesihatan, jika anda menggunakan ubat, anda tetap harus berjumpa dengan doktor anda sebelum membuat keputusan untuk memakan buah pir secara berkala.

Ini kerana ramuan dalam pir mungkin berinteraksi dengan ubat yang anda ambil dan menyebabkan mekanisme tindakan ubat anda terganggu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan lain, anda boleh berjumpa secara dalam talian di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!