Kesihatan

Pencetus Kambuh Epilepsi, Boleh Disebabkan oleh Tabiat Buruk kepada Penyakit Tertentu!

Pencetus berulang epilepsi boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, salah satunya adalah tabiat buruk yang anda tahu! Nah, epilepsi itu sendiri adalah kejang yang disebabkan oleh aktiviti elektrik yang tidak normal di otak.

Walau bagaimanapun, tidak semua sawan didefinisikan sebagai epilepsi dan perlu disahkan oleh doktor. Untuk lebih jelasnya, lihat penjelasan mengenai pencetus berikut untuk berulang epilepsi.

Baca juga: Fibroid rahim jarang menunjukkan gejala, mengenalinya seawal mungkin sebelum terlambat

Apa yang mencetuskan berulang epilepsi?

Apabila epilepsi berulang, tubuh cenderung mengalami gejala umum seperti kehilangan kesedaran, pergerakan otot yang tidak terkawal, dan perubahan persepsi deria.

Dilaporkan dari Healthline, gejala yang dialami semasa kejang akan bergantung kepada penyebab dan lokasi di otak. Pelbagai tingkah laku, faktor gaya hidup, dan keadaan perubatan dapat mendasari epilepsi.

Dalam beberapa kes, mengenal pasti pencetus kambuh epilepsi dapat membantu mencegah kejang di masa depan. Nah, berikut adalah beberapa faktor yang mencetuskan berulang epilepsi yang perlu anda ketahui.

Kerana tekanan

Kejang yang dipicu oleh tekanan kelihatan serupa dengan epilepsi, terutama jika terdapat gejala serupa seperti mati rasa dan kekeliruan. Tetapi terdapat perbezaan aktiviti elektrik otak antara kedua-dua jenis.

Di samping itu, orang dengan epilepsi mungkin salah didiagnosis dan sebenarnya mengalami kejang yang disebabkan oleh kegelisahan atau trauma yang mendasari. Tahap tekanan yang tinggi dapat membebani badan dan meningkatkan risiko sawan.

Gula darah rendah boleh menjadi pencetus epilepsi

Apabila kadar gula darah turun dan terlalu rendah, keadaan ini disebut hipoglikemia yang menyukarkan otak berfungsi normal dan menyebabkan kejang. Hipoglikemia boleh terjadi akibat pengambilan ubat diabetes.

Oleh itu, penghidap diabetes berisiko tinggi mengalami sawan. Sekiranya anda menghidap diabetes atau masalah lain yang berkaitan dengan gula darah, segera ikuti rawatan dari doktor untuk mengatasinya.

Pengambilan alkohol

Salah satu faktor pencetus epilepsi adalah akibat pengambilan alkohol. Bir, anggur, dan minuman beralkohol boleh mempengaruhi prestasi otak, terutama jika diminum dalam jumlah banyak.

Minuman beralkohol boleh mengganggu aktiviti elektrik normal otak, menyebabkan kejang. Biasanya, sawan akan berulang dalam masa 48 jam setelah minum alkohol.

Ubat-ubatan tertentu

Pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti pil tidur dan ubat penahan sakit juga mencetuskan berulang epilepsi. Selain itu, antidepresan seperti bupropion telah dikaitkan dengan keadaan sawan.

Peningkatan risiko kejang juga boleh berlaku kerana mengambil beberapa antibiotik, seperti penisilin dan quinolones dan ubat penahan sakit seperti tramadol. Oleh itu, untuk mengelakkan kejang berulang, berjumpa doktor.

Pencetus untuk berulang epilepsi kerana kurang tidur

Tidur adalah salah satu aktiviti yang perlu badan berehat. Sekiranya badan kurang tidur, ia boleh mencetuskan pelbagai masalah serius termasuk berulang epilepsi.

Kurang tidur boleh memberi tekanan kepada otak dan meningkatkan risiko kejang. Oleh itu, cubalah berehat secukupnya setiap malam dan berjumpa doktor sekiranya anda menghadapi masalah tidur.

Faktor persekitaran

Faktor persekitaran juga mencetuskan berulang epilepsi. Contohnya rangsangan visual tertentu, seperti menonton televisyen atau bermain permainan video. Untuk itu, anda harus mengurangkan pancaran cahaya dari televisyen atau alat elektronik lain kerana boleh menyebabkan kejang berulang.

Elakkan juga merokok, pengambilan kafein, penggunaan ubat-ubatan tertentu, dan ikuti gaya hidup sihat. Sekiranya didiagnosis dengan epilepsi, doktor anda biasanya akan mengesyorkan perubahan gaya hidup untuk membantu mengawal gejala anda.

Keadaan perubatan

Keadaan perubatan, seperti tekanan darah tinggi dan strok, boleh menyebabkan kejang. Atas sebab ini, disarankan untuk mengikuti gaya hidup sihat untuk menjaga kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular yang lain.

Selain penyakit kardiovaskular, jangkitan berjangkit seperti meningitis, ensefalitis virus, dan AIDS juga dapat menyebabkan epilepsi atau kejang. Demam tinggi akan berisiko tinggi menyebabkan sawan pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Baca juga: Membuat sukar untuk duduk, ini adalah ubat untuk merawat artritis lutut

Bagaimana untuk mencegah pencetus berulang epilepsi?

Memahami keadaan dan mengetahui faktor-faktor yang mencetuskan berulang epilepsi dapat membantu mengawal penyakit ini. Bercakap dengan doktor anda mengenai dos ubat yang diperlukan untuk rawatan semasa anda.

Selain mendapat rehat yang cukup, orang dengan epilepsi juga disarankan untuk berolahraga secara berkala untuk mengurangkan kemurungan. Jangan berhenti minum ubat tanpa berbincang dengan doktor anda.

Beritahu doktor anda jika anda mengalami perubahan mood yang tidak biasa atau mengalami migrain. Doktor anda mungkin menetapkan salah satu ubat anti-epilepsi untuk membantu gejala yang muncul.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!