Kesihatan

Sindrom Baby Blues

Ibu, tahukah anda bahawa melahirkan adalah pengalaman emosi yang meletihkan yang dapat membuat hormon anda berubah secara drastik dalam beberapa hari pertama?

Melahirkan bayi yang ditunggu-tunggu adalah perkara yang menggembirakan. Rasa gembira dan bangga setelah berjaya melahirkan ahli keluarga baru adalah kebahagiaan, bukan, ibu?

Namun, ternyata banyak ibu mengalami perubahan mood dan merasa terharu. kamu tahu Macam mana boleh jadi? Sekiranya Moms mengalami ini, mungkin Moms mengalami "baby blues".

Apa itu sindrom? baby blues?

Sindrom baby blues adalah perubahan mood (perubahan emosi), yang dicirikan oleh kerap menangis, gelisah, dan sukar tidur. Ini biasanya berlaku setelah ibu melahirkan.

Berapa lama baby blues ambil tempat? Keadaan ini biasanya bermula dalam dua hingga tiga hari pertama selepas bersalin, dan boleh bertahan selama dua minggu.

Apa yang menyebabkan bayi menjadi biru?

Menurut Harvard Health Publishing, salah satu bahaya bayi blues adalah bahawa ia boleh menyebabkan kemurungan postpartum yang boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

1. Perubahan hormon

Semasa mengandung, tahap hormon estrogen dan progesteron seorang wanita dapat meningkat secara drastik. Hormon ini membantu rahim mengembang, menjaga lapisan rahim, dan membantu mengekalkan plasenta (organ yang memberi nutrisi kepada janin).

Dalam masa 48 jam selepas kelahiran, tahap estrogen dan progesteron dapat turun secara mendadak. Kerana hormon pembiakan ini juga berinteraksi dengan neurotransmitter yang mempengaruhi mood.

Kerosakan hormon selepas bersalin ini boleh menyebabkan ketidakstabilan emosi yang menjadikan wanita lebih rentan secara biologi.

2. Kemurungan sebelumnya

Wanita dan lelaki yang pernah mengalami kemurungan pada masa lalu lebih cenderung untuk mengalami kemurungan postpartum daripada orang lain.

Sebagai contoh, 10% wanita yang tidak pernah mengalami kemurungan mengalami kemurungan postpartum, berbanding dengan 25% wanita yang mengalami kemurungan.

Pada akhirnya, 50% wanita yang pulih dari satu episod kemurungan postpartum juga mungkin mengalami gejala-gejala postpartum yang lain.

3. Tekanan

Kehamilan, kelahiran anak, dan ibu bapa adalah pengalaman yang tertekan. Ini boleh mencetuskan kemurungan selepas bersalin.

Calon orang tua yang juga mengalami keadaan tertekan lain yang boleh disebabkan oleh ekonomi, kehilangan pekerjaan, atau kematian orang yang disayangi lebih rentan terhadap gangguan ini.

4. Keletihan

Semua ibu bapa yang mempunyai anak baru mempunyai waktu kurang tidur daripada biasa. Tetapi orang yang mengalami kemurungan adalah orang yang merasakan kekurangan tidur yang paling banyak.

Sukar untuk menentukan apakah gejala kemurungan postpartum mungkin disebabkan oleh kurang tidur, kemurungan, atau campuran keduanya.

Satu kajian mendapati bahawa gangguan tidur sahaja walaupun setelah mengawal faktor risiko lain meningkatkan risiko seseorang mengalami kemurungan postpartum.

5. Kekurangan sokongan

Faktor lain yang boleh membuat seseorang mengalami gangguan ini adalah kekurangan sokongan.

Konflik perkahwinan dan pengasingan sosial dapat meningkatkan peluang ibu bapa mengalami kemurungan postpartum.

Ibu bapa yang tidak mempunyai lingkaran rakan dan keluarga untuk menyokong mereka secara emosional atau membantu menjaga bayi juga terdedah kepada kemurungan ini.

Baca juga: Pemakanan Kanak-kanak 12 Bulan, Ibu Mesti Perhatikan 6 Menu Ini

Siapa yang lebih berisiko untuk bayi blues?

Dianggarkan sebanyak 70-80% ibu baru mengalami perasaan negatif atau perubahan mood setelah melahirkan. Ibu baru menjadi lebih terdedah kepada sindrom ini kerana mereka tidak mempunyai pengalaman sebelumnya dalam menjaga bayi.

Namun, dalam kes-kes tertentu terdapat juga beberapa ibu yang mempunyai anak mengalami bentuk kemurungan yang lebih teruk dan tahan lama yang dikenali sebagai kemurungan pasca-melahirkan. (kemurungan selepas bersalin). Ini adalah satu lagi bentuk bahaya bayi yang perlu diperhatikan.

Apakah tanda-tanda dan gejala bayi biru?

Anda boleh dikatakan mengalami sindrom baby blues jika anda merasa: kemurungan selepas bersalin jika anda merasa:

 • Perubahan mood dengan cepat dari gembira menjadi sedih. Satu minit, anda akan merasa bangga dengan pekerjaan anda sebagai ibu baru. Seterusnya, Ibu menangis kerana merasa tidak dapat melakukannya.
 • Jangan merasa seperti makan atau menjaga diri anda kerana anda letih.
 • Rasa lebih sensitif atau mudah marah, terharu, dan gelisah.
 • Kekurangan tumpuan.
 • Rasa tidak sabar.
 • Selalunya berasa letih.

Apa komplikasi yang mungkin berlaku akibat sindrom baby blues?

Sekiranya baby blues berlangsung selama lebih dari dua minggu, ini boleh berkembang menjadi gangguan mental yang lebih serius seperti kemurungan selepas bersalin.

Kemurungan selepas bersalin boleh melibatkan perasaan sedih yang bertahan lebih lama atau lebih teruk lagi. Ini dialami oleh sekitar 10% ibu yang baru melahirkan.

Kemurungan selepas bersalin bukanlah kelemahan. Ini adalah komplikasi kelahiran anak. Anda lebih cenderung mengalami kemurungan ini jika anda pernah mengalami kemurungan sebelum ini atau jika ia berlaku dalam keluarga anda.

Kemurungan selepas bersalin biasanya mempunyai gejala berikut:

 • Rasa putus asa, sedih, tidak berguna, atau kesepian sepanjang hari. Bukan itu sahaja, Ibu juga boleh menangis lebih kerap.
 • Merasakan bahawa anda tidak melakukan pekerjaan yang hebat sebagai ibu baru.
 • Tidak dapat makan, tidur, atau menjaga bayi yang baru lahir kerana anda merasakan rasa putus asa yang luar biasa.
 • Boleh mengalami gangguan kecemasan dan serangan panik.
 • Mengalami masalah tidur.
 • Anda mungkin juga mempunyai pemikiran obsesif mengenai bayi anda yang baru lahir.
 • Paranoia.

Bagaimana mengatasi dan merawat sindrom baby blues?

Sekiranya anda mengalami kemurungan ini, anda tidak perlu risau kerana terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Inilah cara menangani kemurungan seperti yang diringkaskan dari panduan bantuan.

Rawatan blues bayi di doktor

Ibu boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Rawatan yang biasanya dilakukan sebagai cara untuk mengatasi masalah bayi ini adalah:

Terapi individu atau kaunseling perkahwinan: Ahli terapi yang baik dapat membantu anda menangani penyesuaian diri anda dengan keibuan dengan baik.

Sekiranya anda mengalami kesukaran dalam perkahwinan anda atau anda tidak mendapat sokongan dari rumah, rawatan ini adalah ubat yang berguna.

Terapi hormon: Terapi penggantian estrogen juga boleh digunakan sebagai cara untuk mengatasi masalah bayi. Estrogen sering digunakan dalam kombinasi dengan antidepresan.

Walau bagaimanapun, ada risiko yang menanti sekiranya anda melakukan ini. Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukannya.

Cara mengatasi blues bayi secara semula jadi di rumah

Selain berjumpa doktor, Moms juga dapat menyelesaikan rawatan dengan melakukan beberapa perkara ini secara bebas di rumah.

Buat tarikan yang selesa dengan bayi

Proses ikatan emosi antara ibu dan anak yang dikenali sebagai kasih sayang adalah perkara terpenting yang harus dilakukan.

Kejayaan hubungan tanpa kata ini membolehkan seorang anak berkembang mengikut keperluannya. Ini juga mempengaruhi bagaimana dia akan berinteraksi, berkomunikasi, dan menjalin hubungan sepanjang hidupnya.

Ikatan yang selamat terbentuk apabila anda sebagai ibu bertindak balas dengan mesra dan konsisten terhadap keperluan fizikal dan emosi bayi anda.

Semasa bayi anda menangis, anda harus menenangkannya dengan cepat. Dan ketika bayi anda ketawa atau tersenyum, anda juga harus bertindak balas dengan baik.

Gangguan baby blues menyebabkan kemurungan selepas bersalin boleh mengganggu ikatan ini. Ibu yang mengalami kemurungan kadang-kadang dapat bertindak balas dengan penuh perhatian, tetapi pada masa lain mereka mungkin bertindak balas secara negatif atau sama sekali tidak bertindak balas.

Walau bagaimanapun, menjalin ikatan dengan bayi bukan sahaja bermanfaat untuk bayi, tetapi juga bermanfaat untuk pembebasan endorfin yang dapat menjadikan ibu menjadi lebih bahagia dan selesa.

Bersandar pada orang lain untuk mendapatkan bantuan dan sokongan

Manusia adalah makhluk sosial. Mempunyai hubungan sosial yang positif dapat melepaskan tekanan dengan lebih cepat dan lebih berkesan daripada cara lain untuk mengurangkan tekanan.

Salah satu cara untuk menjalin hubungan dengan orang lain adalah menjadikan hubungan anda sebagai keutamaan.

Apabila anda merasa tertekan dan tidak berharga, sangat penting untuk terus berhubung dengan rakan dan keluarga daripada bersendirian. Bukan itu sahaja, anda tidak harus menyimpan perasaan anda kepada diri sendiri.

Sebagai tambahan kepada bantuan praktikal yang dapat diberikan oleh rakan dan keluarga, mereka juga dapat berfungsi sebagai saluran emosi yang sangat diperlukan.

Kongsikan apa yang anda alami, baik dan buruk, dengan sekurang-kurangnya satu orang.

Jaga diri saya

Salah satu perkara terbaik untuk melegakan atau mencegah kemurungan adalah menjaga diri anda. Perubahan gaya hidup yang sederhana dapat menjadi diri anda semula.

Ibu boleh melakukan perkara seperti melangkau kerja rumah dan mengutamakan bayi, bersukan lagi, melakukan latihan meditasi untuk merasa lebih tenang dan bertenaga semula, dan menyisihkan masa yang berkualiti untuk diri sendiri.

Bukan hanya itu, anda juga boleh menjadikan makan sebagai keutamaan, dan anda juga boleh keluar dari rumah untuk merasakan cahaya matahari yang dapat menjadikan mood anda lebih baik.

Luangkan masa untuk berkomunikasi dengan pasangan anda

Lebih daripada separuh perceraian berlaku selepas kelahiran anak. Bagi banyak lelaki dan wanita, hubungan dengan pasangan mereka adalah sumber utama ekspresi emosi dan hubungan sosial.

Tuntutan dan keperluan bayi yang baru lahir dapat memutuskan hubungan ini, kecuali jika pasangan itu meluangkan masa, usaha, dan pemikiran untuk mengekalkan ikatan mereka.

Tekanan pada waktu malam yang boleh menyebabkan kurang tidur dan tanggungjawab untuk menjaga bayi dapat membuat anda merasa terharu dan letih. Sekiranya anda mengalami ini, sangat mudah mencurahkan perasaan kecewa pada pasangan anda.

Untuk mengatasi perkara ini, selalu ingat bahawa anda tidak bersendirian. Sekiranya anda dapat mengatasi masalah ini bersama pasangan anda, anda akan menjadi unit yang lebih kuat dalam menjaga anak anda.

Sebaiknya talian komunikasi tetap terbuka. Banyak perkara berubah setelah kelahiran bayi, termasuk jangkaan penyertaan.

Penting untuk membincangkan masalah daripada membiarkannya. Jangan menganggap bahawa pasangan anda tahu bagaimana perasaan anda dan apa yang anda perlukan.

Apakah ubat bayi blues yang biasa digunakan?

Gangguan kesihatan ini kadangkala memerlukan ubat-ubatan tertentu untuk mengatasinya.

Baby blues ubat di farmasi

Doktor anda mungkin mengesyorkan antidepresan. Tetapi perlu diingat, kerana sebarang ubat yang anda ambil akan masuk ke dalam susu ibu. Oleh itu, penting untuk mengambil ubat ini dengan sedikit risiko kesan sampingan untuk si kecil anda.

Ubat blues bayi semula jadi

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, pengambilan makanan rendah omega-3 banyak digunakan untuk mengatasi perasaan tertekan semasa mengandung dan tempoh selepas melahirkan. Cuba ambil makanan tambahan dan tingkatkan pengambilan makanan seperti:

 • biji chia
 • Salmon
 • Sardin, dan
 • Ikan berminyak lain

Riboflavin, atau vitamin B-2, juga dapat membantu mengurangkan risiko mengalami kemurungan setelah melahirkan. Dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Affective Disorders, disebutkan bahawa riboflavin mempunyai kesan positif terhadap gangguan mood.

Baby blues pada ayah

Gangguan ini bukan sahaja menyerang ibu, tetapi juga boleh mempengaruhi ayah. Keadaan ini dipanggil baby blues pada bapa. Ayah yang masih muda, mempunyai sejarah kemurungan, mempunyai masalah hubungan atau berjuang secara kewangan sangat berisiko mengalami kemurungan selepas bersalin.

Kemurungan postpartum pada ayah - kadang-kadang disebut kemurungan postpartum bapa - boleh memberi kesan negatif yang sama terhadap hubungan pasangan dan perkembangan anak dengan kemurungan postpartum pada ibu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!